România, în centrul ”momentului NATO”

0
592

România are o poziție din ce în ce mai importantă în cadrul NATO, nu numai prin prezența și activitatea omului cu funcția operativă nr.2 – secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană -, ci și prin organizarea unor evenimente de ”nivel ZERO” ale marii alianțe nord-atlantice.

Astfel, Ministerul român Afacerilor Externe și NATO au fost marți, 10 noiembrie 2020, gazdele Conferinței anuale a NATO pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă.

Din cauza pandemiei, aceasta a avut loc pentru prima dată în format videoconferință.

Asumarea găzduirii și organizării evenimentului a constituit, așadar, o expresie concretă a contribuției României la eforturile aliate de consolidare a arhitecturii globale privind controlul armamentelor, dezarmarea și neproliferarea armelor de distrugere în masă, obiective fundamentale atât ale alianței, cât și ale lumii moderne.

Evenimentul, aflat la cea de-a 16-a ediție, a fot deschis de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu și de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Ambele alocuțiuni au fost tranmie în direct, pe conturile de YouTube și Facebook ale MAE, precum și pe pagina de internet a NATO.

Printre invitații sesiunilor de lucru ale Conferinței -au numărat, ca de obicei, personalități internaționale de primă mărime, precum Gustavo Zlauvinen, Președintele desemnat al Conferinței de Evaluare a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare, și Izumi Nakamitsu, Sub-Secretar General al ONU și Înalt Reprezentant pentru Dezarmare. La conferință a participat și secretarul de stat pentru Afaceri Strategice al României, Dan Neculăescu.

Foarte important de semnalat: conferința de anul acesta, chiar și în format video, va marca aniversarea a 50 de ani de la intrarea în vigoarea a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare și a constituit oferi un conciitent cadru de dezbatere în perspectiva Conferinței de Evaluare a acestui Tratat, avută în vedere pentru luna august a anului viitor, sperându-se, măcar atunci, la o conferință în format LIVE.

Informații suplimentare

Evenimentul era programat să se desfășoare la București, în luna martie 2020, ca o recunoaștere a profilului ridicat al României în cadrul NATO, dar a fost reprogramat în format videoconferință din cauza pandemiei de COVID-19.

Conferința anuală pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă este unul din evenimentele anuale emblematice ale NATO, care urmărește să ofere Aliaților o platformă de interacțiune deschisă pe tema controlului armamentelor, dezarmării și neproliferării armelor de distrugere în masă cu state partenere, alte state invitate și organizații internaționale relevante.

Edițiile precedente ale Conferinței au fost organizate la Roma (2004), Sofia (2005), Vilnius (2007), Berlin (2008), Varșovia (2009), Praga (2010), Bergen (2011), Budapesta (2012), Split (2013), Interlaken (2014), Qatar (2015), Ljubljana (2016), Helsinki (2017), Rejkiavik (2018) și Bruxelles (2019).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here