Revoltător
Acesta este singurul cuvânt posibil: REVOLTĂTOR.
Ce a făcut acest individ, Adrian Eugen Ionel (FOTO), fost director general al marii companii (strategice) de stat, UNIFARM SA, în care românii își puneau cele mai mari speranțe în perioada debutului pandemiei, februarie-mai 2020, când toată lumea stătea speriată în case, ei bine ce a făcut acest individ e cu adevărat sau chiar mai mult decât REVOLTĂTOR. Mai bine de 1 miliard de lei din banii statului, adică ai amărâților care stăteau închiși în case și tremurau, pe bună dreptate, de frica noului coronavirus și a izoletelor sale, când oamenii făceau depresii și începeau să se sinucidă, așadar, pe atunci, aproape un sfert de miliard de euro, AU STAT LA CHEREMUL ACESTUI INDIVID MAI MULT DECÂT DUBIOS și s-au risipit fără urmă. Ca și cum n-ar fi fost.
Victor Ponta intră în scenă
Dar cine este omul care a stat de la 1 noiembrie 2012 într-o funcție cheie a sistemului sanitar din România, pornind glorios din guvernul VICTOR PONTA, trecând prin onoratele guverne DACIAN CIOLOȘ, SORIN GRINDEANU, MIHAI TUDOSE, VIORICA DĂNCILĂ și până la – inclusiv – actualul guvern LUDOVIC ORBAN, adică până când a fost pus sub acuzare de DNA în octombrie ac, așadar timp de 8 ani, fără să-i spună cineva nici măcar ”dă-te mai încolo”, chiar dacă el învârtea pe degete miliarde și miliarde de lei?!?
Dacă ne întoarcem în octombrie 2012 e ca și cum ne-am instala să urmărim un film de ”superacțiune” (ca să nu spunem altfel)!
Chiar la 1 octombrie 2012 medicul internist (nefrolog) Vasile Cepoi este schimbat în mod ciudat din funcția de ministru al Sănătății, funcție preluată pentru (culmea!) două zile de, cine credeți?, de Raed Arafat!
După două zile, pe 3 octombrie, ca nou ministru vine, altă uriașă surpriză, IL CAPO DI TUTI CAPI … Victor Ponta! Adică însuși premierul gloriosului guvern USL (PSD + PNL).
Aici e aici. Victor Ponta a venit, incredibil ca ministru al Sănătății pentru fix 33 de zile, parcă anume pentru a-l instala pe ulterior foarte celebrul Adrian Eugen Ionel la UNIFARM (pentru 8 ani, după cum s-a văzut), iar apoi să plece!
Păi chiar pentru asta S-A AUTONUMIT Victor Ponta, un fost procuror, ca ministru al Sănătății. O să vă explicăm mai pe larg de ce. Deocamdată vă spunem ce a făcut concret: după ce s-a ”încălzit” vreo 2 săptămâni ca să-și intre în mână, pe 17 octombrie Ponta a emis Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1023/17.10.2012, prin care a numit Consiliului de Administratie al C.N. „Unifarm”S.A., care consiliu l-a numit mai apoi, pe 1 noiembrie 2012, pe Adrian Eugen Ionel, în funcția de Director General al Unifarm. Misiune îndeplinită.
Imediat după ce a rezolvat problema fundamentală din 1 noiembrie, premierul a mai stat ca ministru vreo 5 zile, după care, pe 7 noiembrie, l-a reinstalat pe același Raed Arafat (interimar), până pe 21 decembrie, când a venit ca titular un alt celebru, Eugen Nicolăescu (PNL), cel ce avea să stea mai mult in funcție, până pe 5 martie 2014.
Falsul profesor doctor
… Au mai trecut anii și Directorul General al UNIFARM SA, Adrian Eugen Ionel, și-a arogat în mod fals statutul de profesor doctor, deși nu a urmat vreodată studii universitare de doctorat. O investigație publicată de Curentul ridică mari suspiciuni și asupra diplomei sale de licență.
În anul 2015, când a fost numit director general al Institutului Cantacuzino, Adrian Eugen Ionel a început să se prezinte ca profesor doctor, așa cum se vede în documentul emis de Ministerul Afacerilor Externe cu participanții la Forumul Economic de la Marea Neagră (BSEC). Verificările în baza de date a Bibliotecii Naționale a României, unde în mod obligatoriu se înregistrează și se arhivează tezele, arată însă că totul nu a fost decât o impostură, căci Adrian Eugen Ionel nu a elaborat în viața lui un studiu doctoral. De fapt, nici diploma lui de licență nu ar fi chiar în regulă. Absolvent de Spiru Haret – Facultatea de Drept, directorul Unifarm se prezintă ca fiind licențiat tot la Spiru Haret. Numai că în anul 1999 Universitatea particulară Spiru Haret nu era acreditată și ca atare nu putea să organizeze examene de licență. Toți absolvenții de Spiru Haret erau atunci obligați să își susțină licența la Facultatea de Drept din cadrul Universității București!
Încercând, totuși, să afle cine i-a eliberat diploma de licență, mai mulți jurnaliștl s-au lovit de refuzul marelui manager de la Unifarm de a oferi informații publice. Ionel a susținut că informațiile solicitate, de pildă, de cei de la Curentul, nu fac parte din categoria celor de interes public, dar a comunicat că diploma lui ar fi fost verificată „de-a lungul timpului de mai multe institutii cu atributii in acest sens si nu au existat neconformitati de niciun fel”. Deși Unifarm este deținută de Statul Roman, directorul Adrian Eugen Ionel a justificat refuzul de a nu oferi detalii despre diploma lui de licență prin faptul că societatea pe care o conduce…nu folosește bani publici.
De la SRL-ul lui mămica, la vârful UNIFARM!
Adrian Eugen Ionel a fost numit director general al Companiei Naționale Unifarm SA în anul 2012, în guvernarea PSD condusă de Victor Ponta, care mai era, cum spuneam, și ministru al Sănătății! Până atunci, absolventul de Spiru Haret lucrase la un SRL deținut de mama sa sau ocupase posturi mediocre, ce nu necesitau studii superioare, în diverse firme private. A condus Unifarm până în septembrie 2015, când a primit funcția de manager la Institutul Cantacuzino. În iunie 2016 a revenit la Unifarm.
Pe fondul pandemiei cauzată de virusul Covid-19, Unifarm SA a primit de la statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, un împrumut de, ATENȚIE!, 1,15 miliarde de lei pentru a achiziționa de urgență echipamente medicale.
Toți acești bani, ce reprezintă cam un sfert de miliard de euro, sunt la dispoziția pretinsului „profesor doctor” Adrian Eugen Ionel, absolvent de Spiru Haret cu o licență ce miroase a fals. În aceste condiții nu ar trebui să mire pe nimeni cum datoriile Unifarm SA au crescut amețitor de la an la an. În 2013, compania de stat înregistra 4,9 milioane de lei datorii. La finalul anului 2018, Ionel a adus Unifarm la un nivel de îndatorare de 104 milioane de lei.
Miliardul evaporat
Dar nu e numai asta problema. Așa cum puneam, pe ”mâna” lui Ionel s-au evaporat peste 1 miliard de lei. O foarte complexă și interesantă anchetă a celor de la Recorder dezvăluie multe despre acest individ, chiar dacă, probabil, nu chiar totul.
Cum notam mai sus, pe 18 martie 2020, la două zile după instaurarea stării de urgență, Guvernul României adopta o decizie istorică. O sumă uriașă era mutată din Trezoreria Statului în conturile Companiei Naționale Unifarm: un împrumut de 1,15 miliarde de lei (peste 230 de milioane de euro), prin care Guvernul spera să rezolve rapid problema lipsei de echipamente medicale. Astfel, statul român își punea speranțele și banii în mâinile unui singur om: Adrian Ionel, directorul general al Unifarm.
Prin statutul său, compania de stat Unifarm, deținută de Ministerul Sănătății, putea să intre pe piața liberă și să cumpere echipamente medicale fără licitație, ceea ce îi dădea lui Ionel o putere imensă. Cine voia o felie din tortul de 230 de milioane de euro, trebuia să ajungă la el.
De aici începe o poveste incredibilă și REVOLTĂTOARE cum spunem, despre corupție, sfidare și incompetență: Ionel a ignorat listele cu furnizorii agreați de Comisia Europeană, a cumpărat echipamente de la intermediari dubioși, produse de firme fantomă și livrate la prețuri exorbitante. Peste 200 de ventilatoare pulmonare de calitate îndoielnică, achiziționate din China la suprapreț, zac acum fără avize în depozitele Unifarm în timp ce spitalele au nevoie disperată de astfel de echipamente.
V-am spus cum a ajuns un asemenea personaj să conducă o companie de importanță strategică și cum l-a pus Ponta acolo. În plus, Recorder a arătat limpede cine a luat cele mai mari felii din miliardul care ar fi trebuit să ajute sistemul medical în lupta cu pandemia și ce se ascunde în spatele declarației de avere imaculate a lui Adrian Ionel. S-a descoperit o vilă în Ilfov, un apartament pe malul mării și mai multe mașini de lux trecute pe numele mamei și al socrilor pensionari. Plus contracte de la Unifarm acordate unei firme deținute de un prieten din copilărie.
Ionel nu dădea socoteală nimănui. Să fie de vină masteratul?
Tot cei de la Recorder arată foarte limpede cum ascensiunea lui Adrian Ionel se leagă de numele unui fost ofițer SRI, Ion Maranda, care s-a pensionat în 2005, ca general de brigadă.
Pensionare nu înseamnă că s-a apucat de jucat table prin parcuri. Ca orice ofițer de informații care se respectă, Maranda s-a ocupat de afaceri și a accesat funcții importante: a fost șef la Resurse Umane în Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), apoi președintele Consiliului de Administrație al Unifarm. Ambele sunt companii de stat cu importanță strategică. Dacă intrăm în război, generalii folosesc infrastructura SNR ca să comunice cu soldații, iar Unifarm le trimite tifon să-și panseze rănile.
Tânărul Adrian Ionel s-a remarcat ca un băiat de încredere al lui Ion Maranda. Generalul l-a angajat la SNR și l-a luat cu el când și-a schimbat aria de activitate, deschizându-i drumul către o funcție cu adevărat importantă: pe 1 noiembrie 2012, Ionel devenea directorul general al Unifarm. Era o pălărie uriașă pentru un tânăr de 35 de ani, absolvent de Drept la Universitatea „Spiru Haret“ și cu un CV incert pe care, de altfel, nu și l-a publicat niciodată.
Odată numit în funcție, s-a dovedit însă suficient de orientat. A făcut un master la Academia Națională de Informații a SRI și a început să dea interviuri în reviste de business care îl prezentau ca pe un manager competent și vizionar. Libertatea a dezvăluit că, în 2017, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a găsit nereguli majore la Unifarm și a propus destituirea lui Adrian Ionel. În mod misterios, acesta a rămas în funcție. O mână nevăzută, mai puternică decât decidenții politici, a părut să țină puternic de scaunul care aluneca mai mereu de sub el. Surse din interiorul Unifarm spun că, înb mod subtil, omul lăsa să se înțeleagă că ar fi protejatul serviciilor, dacă nu cumva chiar mai mult.
Astfel, Ionel nu dădea socoteală nimănui, spun mai mulți angajați din Ministerului Sănătății care l-au cunoscut în perioada cât a fost șef al Unifarm.
„Noi i-am cerut un raport cu stocurile și ce spațiu de depozitare are și a răspuns scurt: nu vă dau”, își amintește Alexandra Tamaș, care, la începutul pandemiei, a fost consilier în Ministerul Sănătății.
În prezent, Adrian Ionel, omul care a condus Unifarm vreme de opt ani, așteaptă să fie judecat într-un dosar de corupție în care prejudiciul invocat de procurori este de doar 2,3 milioane de lei. Mult mai important este însă dezastrul managerial pe care îl lasă în urma sa: o companie de importanță strategică pe care statul român nu se poate baza într-o criză sanitară și o sumă de un miliard de lei despre care nimeni nu vrea să explice în mod transparent cum a fost cheltuită. (va urma)