Roșu de Prahova (foto)

0
1532

In Romania exista locuri, obiecte de arta, intamplari sau chiar oameni de care se leaga, in mod esential si simptomatic, anumite culori reprezentative. Astfel, vorbim de „Albastru de Voronet” sau „Verde de Sucevita”, cu referire la magnificele manastiri din Bucovina, cazuri singulare in lume prin farmecul inegalabil al culorilor in care sunt pictati peretii lor si nu numai prin aceasta.

Tot astfel imi amintesc foarte bine ca, pe la sfarsitul anilor 90, pe cand handbalul feminin romanesc era intre primele forte din lume, la multilpa campioana a Romaniei OLTCHIM RM. VALCEA evolua o portarita uluitor de talentata, Elisabeta Roșu, titulara la acel moment si in poarta echipei nationale de senioare. Ei bine, un ispirat si valoros jurnalist de la Gazeta Sporturilor, seful rubricilor de handbal, a scris un articol antologic: „Roșu de Valcea”, cu referire directa la formidabila portarita de atunci a valcencelor si, desigur, la contributia ei decisiva la performantele Oltchimului.

Acestea fiind zise, voi trece rapid la subiectul articolului de fata, subiect care se leaga de cele scrise anterior.

Fara a ma hazarda deloc, voi parafraza frumoasele sintagme de mai sus scriind despre „Roșu de Prahova”, mai precis, despre primarul unei localitati mici, dar foarte pitoresti, Ariceștii-Zeletin. Se numeste Florin Roșu.

Atentie: NU CONTEAZA DIN CE PARTID FACE PARTE Florin Roșu. Nu intereseaza in context acest lucru si nici nu conteaza. Nu conteaza absolut deloc. Ceea ce conteaza aici este OMUL Florin Roșu si, desigur, atitudinea sa in mediul social, precum si, in mod deosebit, FAPTELE SALE concrete. care nu sunt deloc putine si nici lipsite de insemnatate.

Actualul primar s-a nascut chiar acolo, in Ariceștii-Zeletin. Putea foarte usor, asa cum mai toti procedeaza dupa Revolutie, indiferent ca localitatea din care provin este bogata sau nu, dezvoltata sau nu, sa ia drumul altor judete, al Bucurestiului sau chiar al unor tari straine, unde un om cu pregatirea lui Florin Roșu ar fi putut fara probleme sa isi gaseasca de lucru, si inca in conditii foarte bune. Nu a facut-o. A ramas acolo unde s-a nascut, ba chiar s-a intors acolo, dupa ce a lucrat o vreme si in localitatea alaturata, Surani. Inima si sufletul l-au atras insa inapoi spre locul in care s-a nascut, Ariceștii-Zeletin, loc pe care el il numeste mereu, fara a face caz de asta, „o gura de rai”. Si cam asa si este (vezi FOTO principala a articolului).

Florin Roșu e un om calm si pacifist. Nu prea a fost auzit strigand sau urland la cineva, cum fac alti primari, sau daca s-a intamplat asa ceva au fost cazuri rarissime. Ori poate nu au fost deloc. Nu stim exact si nici nu am facut vreo „ancheta” jurnalistica pentru a afla. Un coleg care nu si-a declinat identitatea de ziarist, s-a plimbat zilele trecute prin Ariceștii-Zeletin si a fost sincer si profund impresionat de liniste si curatenie, inclusiv in zona Primariei, a scolii (vezi FOTO mai jos), a gradinitei, a farmaciei s.a.m.d.

Dar asta inca nu e nimic. Dintr-o comuna mica si prafuita la propriu si la figurat, Aricestii-Zeletin au ajuns, sub „mana” primarului Florin Roșu, sa fie realmente unul din cele mai frumoase locuri din Prahova. Iar Prahova e mare si foarte frumoasa.

Desigur, in cazul in care cineva ar avea ceva anume, personal, impotriva lui Florin Roșu, e clar ca acelui cineva nu i-ar placea aceste randuri. Numai ca noi le-am scris in mod neutru si neimplicat. Si mai ales fara a tine seama de partidul din care face parte actualul primar. Putea sa fie oricum si orice, din oricare partid. Sau din niciunul, cum se mai intampla.

Repet, am vazut lucruri care nu se vad, adesea, nici in comune mari, situate le 20-30 de km de Bucuresti. Un exemplu edificator este APA CURENTA pe care localnicii o au permanent, fara absolut nicio problema, la gura chiuvetelor, in casele lor. Nu sunt mai deloc defectiuni, iar daca apar, ele si dispar foarte repede, in putine minute, asta datorandu-se si omului care raspunde de buna functionare a apei curente, pe numele sau (daca nu am aflat eronat) Constantin Bratu, un bun colaborator al primarului, ales tocmai de acesta.

Mai mult. Rezervorul urias care asigura apa curenta se afla tot pe teritoriul localitatii Ariceștii-Zeletin, gratie lui Florin Roșu, iar acest mare si modern rezervor, cu apa curata care vine tocmai din munte, dinspre Cheia, alimenteaza si localitati invecinate, mult mai mari ca numar de locuitori, cum ar fi Surani.

Si a mai facut primarul Florin Roșu multe lucruri care, efectiv, se vad. A adus in comuna un iluminat stradal nou, modern si foarte eficient, care asigura pe timpul noptii iluminarea perfecta a tuturor zonelor, strazilor si ulitelor din Aricesti, inclusiv a celor aflate departe de centrul comunei si de soseaua principala care vine de la Ploiesti, via Baltesti, Soimari si Surani. Un aspect de modernitate si civilitate absolut necesare. Si toate venite odata cu primarul Florin Roșu dupa, inaintea lui, nici macar nu puteau fi imaginate.

De asemenea, atentie: sub coordonarea directa a aceluiasi Florin Roșu s-a reusit asfaltarea si betonarea majoritatii covarsitoare a strazilor si ulitelor comunei (daca nu cumva sunt chiar toate), in conditii tehnice si estetice excelente, cu rigole, cu canale de colectare si cu multe altele, inclusiv pe ulite dintre cele mai inguste si (in trecut) puternic accidentate, acolo pe unde se parea ca niciodata nu va fi posibila asfaltarea.

Lucrurile evolueaza. Se fac si imbunatatiri si reparatii absolut necesare. Florin Roșu mai are multe proiecte in derulare, noi nici macar nu le cunoastem si nici nu am dorit sa folosim site-ul oficial al primariei, pentru a nu va indrepta neaparat intr-acolo, desi – daca vreti sa va informati corect – chiar puteti intra pe acest site elegant si deloc ostentativ.

Repet: nu conteaza partidul. Conteaza omul. Iar la acest capitol Florin Roșu are atuuri mari. Nu vorbim de alegerile locale si nici nu ne intereseaza. Fiecare face ce si cum vrea. Evidentele insa nu pot fi ignorate.

Florin Roșu a mai pus la punct si a pregatit toti pasii necesari pentru ca localitatea sa fie conectata, nu peste mult timp, la reteaua de gaze naturale, dar asta se va vedea concret, in curand. Si o vor vedea oamenii de acolo. Cel ce scrie aceste randuri nu are nicio legatura cu localitatea in sine, dar a scrie despre oameni si faptele lor ni se pare absolut necesar. fara conotatii politice sau personale. Plecam din Ariceștii-Zeletin cu o imagine realmente placuta si cu nostagia unui coltisor de Romanie care chiar ar putea sa inspire si pe altii. Iar sintagma „Roșu de Prahova” este o metafora cu multe semnificatii, ca si in cazul „Roșu de Valcea” sau al acelor magnifice culori de pe peretii celor mai frumoase manastiri romanesti.

Metaforele si cuvinte, in general, au semnificatii concrete. si vizeaza realitatea cea mai directa, iar realitatea este tocmai aceea, singura, care ne poate face viata mai frumoasa. Si mai usoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here