Paradoxala și etern surprinzătoarea Georgelia: ”Cum am ajuns să ucid”!

0
1195

Cel mai complicat și mai dificil, mai imprevizibil și mai surprinzător prieten pe care l-am putut avea vreodată am fost și sunt eu însămi.

Un astfel de prieten, pe care îl avem cu toții, ne determină uneori să facem lucruri dintre cele mai ciudate. Unele tandre și frumoase, altele de-a dreptul cumplite.

Pe mine, de pildă, m-a făcut să devin ”criminal”. Să ucid cu sânge rece.

Mi-am ucis gânduri, sentimente, emoții și speranțe. Tot astfel mi-am abandonat definitiv, ca și când le-aș fi ucis, mici bucurii și tainice, calde și nevinovate dorințe. De ce? Cum a fost posibil?

Nu știu sigur. Foarte probabil, din cauza FRICII.

De frică și numai de frică devii acel ”criminal”. Un criminal al propriului suflet.

Inițial am trăit toate acestea singură, fără ca nimeni să-mi cunoască trăirile, frământările sau zbaterile solitare. Și astfel, în deplină solitudine interioară, am ajuns la acele ”crime” despre care scriam mai sus. Mi-am ucis de multe ori sufletul, gândurile și dorințele cele mai normale, atunci când nici ele și nici eu nu meritam așa ceva.

Georgelia Stoica

Apoi am descoperit și am citit această frază într-o carte, una despre suflet și idei, nu despre bani, mașini sau afaceri.

M-am întristat, am căzut pe gânduri și nu mi-am putut opri lacrimile. Am rememorat, fără să vreau neapărat, aproape toate situațiile în care am renunțat de frică… De frica de eșec, de frica de dezamăgire sau de teama imensă de a nu fi rănită. Adevărul e că oricât de fericit sau fericită ar putea să te facă o simplă decizie luată în viață, există o realitate pe care nimeni nu poate scăpa. De fiecare dată, în astfel de situații, frica și curajul duc o luptă teribilă între ele, înaintea deciziilor luate și a pașilor pe care îi urmăm.

Nu e niciun secret: câștigătorul îl alegem chiar noi.

Georgelia Stoica

Circulă o expresie plină de tâlc și de adevăr: ”Vei regreta mereu ceea ce NU AI SPUS sau NU AI FĂCUT”, iar dacă suntem cât de cât sinceri cu noi o să admitem că așa și est

Viața ne dă șansa de a deschide multe uși sau măcar de a privi dincolo de ele, dar totul depinde doar de noi dacă vom deschide acele uși ori dacă doar vom trece pe lângă ele, ignorându-le de frică. Cert este că toate deciziile pe care le luăm ne influențează profund viața și sufletul, în orice direcție. Putem trăi câte o clipă de fericire, tot astfel cum, la fel de ușor, ne putem răni grav sentimentele. Sau chiar le putem ucide.

Așa cum am spus, totul depinde de câștigătorul eternului și dramaticului duel dintre frică și curaj, în acea inevitabilă, terifiantă și aproape zilnică luptă, pe viață și pe moarte, din adâncurile sufletului nostru.

Oricât de frică mi-ar fi, am ales ca, măcar de-acum înainte, să risc pentru propria bucurie, împlinire sau, de ce nu?, chiar fericire. Acum știu că instinctul îmi va ”dicta” corect, de fiecare dată. De fapt, a făcut-o și până acum, doar că nu am avut eu urechi să îl aud și nici feeling să îl simt!

De aceea, la fel vă îndemn și pe voi: nu luați decizii după vorbele sau experiențele altora, pentru că fiecare suntem unici, așa cum și viețile și destinele noastre sunt unice, irepetabile și extrem de prețioase.

Toți avem deja povestea scrisă și ținută undeva, bine ascunsă, într-o ”cutie metafizică” din alte dimensiuni, fără a putea să o citim. Așa cum nu am știut nimic despre faptul că ne vom naște, așa cum nu am știut când, cine și cum ne va aduce pe lume, tot astfel nu ne putem afla niciodată parcursul sau finalul. Singura legătură cu ele sunt instinctele și subconștientul nostru, care știu totul, întotdeauna. Dar nu ne ”vorbesc” direct și nici nu o pot face.

Fac însă ceva mult mai important. Ne trimit, periodic, acele presimțiri, instincte și pre-sentimente. Pe care ar trebui, probabil, să le urmăm.

NOTA REDACȚIEI: GEORGELIA STOICA va împlini 19 ani în curând, pe 14 noiembrie 2022. Ea s-a născut, așadar, în anul 2003 la Comănești și a făcut școala în orașul Dărmănești, județul Bacău . Astăzi,după 2 ani de publicistică în mai multe ziare și publicații on-line din România, Georgeliei Stoica i se traduc deja materialele și în numeroase limbi străine de largă circulație, precum engleza, franceza, italiana, spaniola ș.a.
Ceea ce frapează între multe altele la tânăra eseistă e faptul, neașteptat pentru cititori, că Georgelia Stoica este sportiv de înaltă performanță, un autentic profesionist și o campioană la modul propriu, chiar în cadrul disciplinei care aduce, de ani buni, cele mai mari și constante succese ale României pe plan mondial: CANOTAJUL. Autoarea eseului de mai sus concurează cel mai adesea cu tricolorul pe piept, în cadrul loturilor naționale ale României, inițial de junioare, apoi de tineret. Astfel, ea a devenit campioană europeană  la canotaj dublu rame (j) la Munchen, Germania, în septembrie 2021, împreună cu colega sa Cosmina Dram, după ce cu un an în urmă (2020) fusese vicecampioană continentală la Belgrad, într-o altă barcă a României, aceea de patru rame. Revenind la 2021, o altă performanță de excepție s-a materializat în aceea că Georgelia Stoica a fost finalistă a Campionatului Mondial de juniori, tot la dublu rame, probă la care a urcat între primele cele mai valoroase 5 echipaje ale lumii la Tokyo, pe pista olimpică ce avea să găzduiască, la scurt timp după aceea, probele de canotaj ale Jocurilor Olimpice! În aceeași competiție, barca României, cu Georgelia Stoica în componență, a realizat 3-lea timp general al Campionatului Mondial. Toate acestea nu sunt însă nici pe departe singurele ei merite și realizări. În martie 2021, în paralel cu viața și munca dedicate din plin canotajului, în condiții foarte exigente de efort, de permanent sacrificiu sportiv și personal, Georgelia Stoica a debutat în presă ca editorialist, redactor de știri și autor de articole din toate zonele eseisticii. Campioană europeană fiind, Georgelia Stoica a scis și scrie în continuare cu pasiune și ușurință materiale de autentică valoare introspectivă, dar și socială, informațională și literară. Opiniile, consemnările, eseurile și articolele marca ”GEORGELIA STOICA” denotă o fină cunoaștere a psihologiei umane. Astfel, creațiile care îi poartă semnătura ajung, pe zi ce trece, să fie din ce în ce mai apreciate și mai căutate de publicul larg, în diverse medii de presă tipărită și on-line, redacția noastră fiind doar una dintre cele care se consideră realmente onorate de colaborarea cu omul de litere și scriitorul în devenire care este Georgelia Stoica. Creațiile autoarei sunt aidoma unor picturi fine, cu tușe discrete de acuarelă, dar pline de profunzime și delicatețe. GEORGELIA STOICA ne arată cu fiecare zi tot mai multă sensibilitate și maturitate, alături de un talent aparte, pășind pe căi sensibile, imprevizibile și spectaculoase de introspecție și analiză a spiritului și psihicului uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here