Haos la Londra: al doilea prim-ministru prăbușit în 44 de zile. Valul vine din India și Africa. FOTO

0
433

Premierul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia, inclusiv – desigur – și din funcția de președinte al Partidului Conservator – într-o discurs susținut în fața reporterilor la intrarea în sediul din Downing Street no 10. Truss a absolvit Universitatea Oxford, are doar 47 de ani și a fost învestită de însăși Regina Elisabeta a II-a înaintea morții acesteia. Truss a mai fost

Truss a precizat că l-a anunțat pe Regele Charles al III-lea în legătură cu decizia pe care a luat-o, la doar 44 de zile după preluarea funcției de la celebrul Boris Johnson. „Voi rămâne ca premier până când un succesor va fi ales”, afirmat ea.

„Am intrat în funcție într-un moment de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile”, a declarat Truss.

Ea a mai spus că a fost aleasă „cu un mandat pentru a schimba această situație”: „Am reușit să facem față facturilor la energie”. Ea a recunoscut „nu poate îndeplini mandatul” în baza căruia a fost aleasă și că va avea loc o alegere a conducerii „care va fi finalizată în cursul săptămânii viitoare”.

Deja slăbită după repetatele întoarceri de 180 de grade în privința reducerii impozitelor și turbulențele cauzate de politica fiscală pe piețele financiare, autoritatea prim ministrului Truss a suferit miercuri o lovitură din care nu și-a mai putut reveni.

Principalele declarații ale premierului demisionar Liz Truss:

Principalele declarații ale premierului demisionar Liz Truss:

„Am intrat în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică și internațională.
Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile.
Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenința securitatea întregului nostru continent.
Iar țara noastră fusese ținută pe loc prea mult timp de o creștere economică scăzută.
Am fost aleasă de Partidul Conservator cu mandatul de a schimba această situație.
Am obținut rezultate în ceea ce privește facturile la energie și reducerea asigurărilor naționale.
Și am stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse, cu o creștere economică ridicată – care să profite de libertățile oferite de Brexit.
Recunosc însă că, dată fiind situația, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator.
Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator.
În această dimineață m-am întâlnit cu președintele Comisiei 1922, Sir Graham Brady.
Am căzut de acord că vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului, care vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare.
Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea realizării planurilor noastre fiscale și că menținem stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre.
Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor.
Vă mulțumesc”.

Liz Truss se află în funcție de doar 45 de zile – cel mai scurt mandat al unui prim-ministru britanic. Al doilea cel mai scurt prim-ministru în funcție a fost George Canning, care a murit în 1827 și a avut un mandat de 119 zile, informează BBC.

Problemele au început atunci când primul ei ministru al finanțelor, Kwasi Kwarteng, a speriat piețele financiare cu mini-bugetul său din 23 septembrie.

De atunci, neliniștea conservatorilor s-a transformat într-o furie generalizată în cadrul partidului parlamentar.

Demisia sa de joi vine în urma scenelor dramatice de miercuri seară din Camera Comunelor. Apelurile pentru plecarea ei din funcție au continuat să crească în orele care au urmat.

Haos total: Hunt nu candidează pentru funcția de premier

Jeremy Hunt, ministru al finanțelor recent numit de Truss și considerat favorit la șefia Partidului Conservator, a confirmat că nu va candida pentru a fi următorul lider al formațiunii și prim-ministru al Regatului Unit, mai relatează BBC.

Sky News: Sunak și Mordaunt, în cursa pentru a fi următorul prim-ministru britanic

Rishi Sunak și Penny Mordaunt, doi dintre candidații la precedenta competiție pentru conducerea Marii Britanii din acest an, sunt considerați a fi în cursă pentru a deveni următorul prim-ministru al națiunii, relatează Sky News.

Separat, editorul politic al cotidianului The Guardian a relatat că fostul ministru Michael Gove a fost „exclus” din cursă.

Cursa pentru înlocuirea lui Liz Truss în funcția de prim-ministru și lider al Partidului Conservator ar trebui să se încheie până la 28 octombrie, a declarat joi Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator.

Așadar, Rishi Sunak (42 de ani), fost ministru de finanțe, ai căror părinți descind din indieni veniți din estul Africii, este – în mod cert – viitorul prim-ministru! Tatăl său s-a născut în Kenya, iar mama în Tanganika, bunicii provenind din provincia indiană Punjab. Foto jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here