Premier UE: Bruxelles-ul ne propune să distrugem familiile şi pensionarii!

0
1005
EU Flags at the European Commission Building

Bruxelles-ul cere austeritate, propunând Ungariei să îşi distrugă economia, oamenii, familiile şi pensionarii – a declarat vineri, fără menajamente, prim-ministrul Viktor Orbán în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth, precizând totodată că, în schimb, guvernul a elaborat un proiect de buget pentru 2024 care protejează „tot ce este important pentru noi”.

De la Bruxelles ni se propune “de fapt să distrugem” economia ungară, oamenii, familiile şi pensionarii maghiari. Ceea ce cer ei este austeritate – a spus premierul, adăugând: Bruxelles-ul spune “să nu luăm profitul suplimentar de la bănci şi de la marile companii” iar pensionarii şi familiile să plătească integral costul energiei.

Ei cer ceva împotriva căruia noi luptăm de peste 13 ani – a explicat el, subliniind că această luptă va continua cu sprijinul majorităţii covârşitoare a poporului ungar, deoarece “sprijinul acordat guvernului în această problemă depăşeşte cu mult” liniile de ruptură politice între partidul de guvernământ şi partidele de stânga.

Chiar şi un pensionar de stânga ar fi de acord să nu plătească cu 180 000 de forinţi mai mult pe lună, iar dacă am face ceea ce ne cere Bruxelles-ul, asta s-ar întâmpla – a avertizat premierul.

El a subliniat în continuare: Ungaria trebuie să îşi apere propriile interese, să mulţumească pentru propuneri, să le accepte pe cele bune, dar să respingă toate propunerile care vizează austeritatea şi să arate clar că elaborarea bugetului este o competenţă naţională (sublinierea noastră, sn).

Orban a spus că UE “ne poate cere socoteală pentru două lucruri”: nivelul deficitului bugetar şi al datoriei publice, iar în bugetul ungar pentru anul 2024 se prevede scăderea datoriei publice sub 70%, precum şi reducerea deficitului bugetar. El a adăugat: în vreme de război, gospodărirea disciplinată este esenţială.

Trăim vremuri de război, trebuie să ne apărăm, să protejăm locurile de muncă şi valoarea pensiilor, trebuie de asemenea să protejăm familiile – a spus Viktor Orbán – adăugând că bugetul pe 2024 este, prin urmare, un buget ce vizează protecţia (sn). Dacă nu ar fi război, bugetul anului viitor ar fi unul mult mai fericit, dar “nici aşa nu putem fi nemulţumiţi de el, pentru că tot ce este important pentru noi, îl vom putea apăra” în 2024, în pofida războiului.

În privinţa inflaţiei, el a explicat: creşterea ei a fost declanşată de “energia războiului”, deoarece acesta a crescut preţurile energiei peste tot în lume. El a declarat: inflaţia “trebuie combătută”, marele angajament al guvernului fiind reducerea ei la o singură cifră până la sfârşitul anului, cu orice preţ, calculând cu o inflaţie medie de 6% pentru anul viitor. În opinia prim-ministrului, dacă inflaţia nu va fi înfrântă, nu va putea fi sprijinit nici creşterea economiei ungare.

Viktor Orbán a afirmat: dacă nu ar fi război, dacă Uniunea Europeană şi Occidentul şi-ar veni în fire şi şi-ar da seama că suntem pe o cale greşită, dacă am urma calea păcii şi s-ar instaura încetarea focului, dacă ar începe tratativele de pace, atunci “situaţia economică s-ar relaxa şi ea dintr-o dată, iar inflaţia ar reveni mult mai rapid la intervalul obişnuit de 1-3%”.

El a reamintit: dacă s-ar fi putut finaliza extinderea centralei termonucleare Paks, “am putea sta liniştiţi”, însă Bruxelles-ul a fost atât de chiţibuşar, la iniţiativa stângii ungare, încât investiţia a depăşit termenul iniţial.

Orbán a spus că războiul a intrat într-o fază foarte violentă, necruţătoare, iar “politicienii noştri de stânga, când spun că suntem în război cu Rusia, nu ştiu despre ce vorbesc, şi-au pierdut minţile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here