V-ați gândit vreodată de ce este greu sa te lași iubit?
Eu mi-am pus întrebarea asta de multe ori. În fond, de ce să nu mă las iubită? Poate așa aș putea să îmi umplu golul din suflet.
Dar apoi mi-am dat seama că nu am curajul să mă las iubita pentru că asta înseamnă să fii vulnerabil și să cedezi controlul și sufletul unui singur om!
Acea persoană poate, de pildă, fie să îți pună sufletul pe un piedestal și să îl prețuiască aidoma propriului suflet, fie să îl facă precum un ghemotoc de hârtie, care urmează să ajungă direct în coșul de gunoi sau, mai rău, în foc!
Ați putea să vă întrebați de unde știu asta dar, dacă tot am anticipat, o voi lua înainte și vă voi răspunde.
La un moment sufletul meu era foarte aproape de un piedestal, dar destul de repede după acest moment de grație mi l-am simțit înghițit de flăcări și făcut scrum. Da, ași citit bine: făcut scrum.
Ați încercat vreodată să luați cenușa rămasă de la o foaie hârtie arsă și, cu acea cenușă, să refaceți în întregime hârtia respectivă, exact așa cum era înainte de a fi arsă? Probabil că nu. În mod normal, orice om cu un minimum de logică nu face așa ceva. De ce? Pentru că știați că, odată făcut scrumul, scrum va rămâne.
Un timp, nu chiar scurt, nici eu nu am încercat să mai fac ceva cu acea cenușă, până când au început să curgă ”șiroaiele” peste ea: lacrimi care au transformat scrumul într-un fel de pastă. Din care am observat că, dacă voi avea răbdare să îi dau timp, voi putea modela din nou ”ceva”, un ”ceva” care să fie fără goluri și fără ”pauze” de trăire.
De fapt, să fii iubit – cam asta cred că înseamnă. Pur și simplu să cedezi ”controlul” celuilalt, iar ”în schimb” tu să primești ”controlul” asupra altui suflet.
Oricât de frică ne-ar fi să pierdem controlul – iar aceasta este o reacție profund omenească – să ne gândim la sutele, poate miile de motive pentru care, până la urmă, MERITĂ (cu litere mari) să fii iubit și să iubești! Dar despre aceste sute și mii de motive, vom vorbi, cu toate cărțile pe față, într-un material viitor. Sau în mai multe.
Curând.
PS. Iar până atunci, încercați măcar să nu rămâneți foarte departe de iubire. Să nu fugiți de ea. Chiar dacă vă ia prin surprindere și vi se pare greu, foarte greu, să te lași iubit. Și chiar este greu.
Totuși poți să te lași iubit așa cum, la malul plin de povești și de mistere al Mării, te lași mângâiat (sau mângâiată) doar așezându-te acolo, de atingerea valului ce se destramă ușor, ce se transformă în spumă și apoi se face una cu nisipul … alături de trupul tău înfiorat de dispariția și de renașterea perpetuă a valurilor care, atâta vreme cât rămâi acolo, nu vor înceta nicio clipă să te mângâie și să te învăluie mereu, blând, subtil, înfiorat și neobosit.
… Cu o atingere fină… Să te iubească, adică.
NOTA REDACȚIEI: GEORGELIA STOICA are 18 ani și jumătate, s-a născut pe 14 noiembrie 2003 la Comănești și a făcut școala în Dărmănești, județul Bacău .După aproape 2 ani de publicistică, Georgeliei Stoica i se traduc deja materialele în mai multe limbi străine de largă circulație, cum ar fi engleza, franceza, italiana sau spaniola.
Georgelia Stoica a devenit campioană europeană la canotaj dublu rame (j), titlu cucerit la Munchen, Germania în septembrie 2021, împreună cu colega sa Cosmina Dram, după ce cu un an în urmă fusese vicecampioană continentală, la Belgrad, într-o altă barcă a României, aceea de patru rame. Revenind la 2021, o nouă performanță de excepție s-a materializat în aceea că Georgelia Stoica a devenit Finalistă a Campionatului Mondial (j) la dublu rame, probă la care a urcat între primele cele mai valoroase 5 echipaje ale lumii. În aceeași competiție, barca României, cu Georgelia Stoica în componență, a REALIZAT AL 3-lea TIMP general AL CAMPIONATULUI MONDIAL 2021! În același timp, autoarea rândurilor de mai sus este multiplă campioană și medaliată a României, atât la probele pe apă ale canotajului, cât și la foarte dificilele probe indoor, de ergometru. Toate acestea nu sunt însă nici pe departe singurele ei merite și realizări. În aprilie 2021, în paralel cu viața și munca dedicate din plin canotajului, în condiții foarte exigente de efort, de permanent sacrificiu sportiv și personal, Georgelia Stoica a debutat în presă ca editorialist, redactor de știri și autor de eseuri – fără să abuzeze deloc de zona sportului, pe care ar avea motive să o abordeze ca specialist și profesionist. Campioană europeană fiind, Georgelia Stoica scrie cu pasiune și ușurință materiale de autentică valoare introspectivă, dar și socială, informațională și literară. Opiniile, consemnările, eseurile și articolele semnate ”GEORGELIA STOICA” denotă o fină cunoaștere a psihologiei umane. Astfel, creațiile care îi poartă semnătura ajung, pe zi ce trece, să fie din ce în ce mai apreciate și mai căutate de publicul larg, în diverse medii de presă tipărită și on-line, redacția noastră fiind doar una dintre cele care se consideră realmente onorate de colaborarea cu Omul de litere și Scriitorul în devenire care este Georgelia Stoica, în acest moment și CAMPIOANĂ EUROPEANĂ la canotaj. Creațiile autoarei sunt aidoma unor picturi fine, cu tușe discrete de acuarelă, dar pline de profunzime și delicatețe. GEORGELIA STOICA ne arată cu fiecare zi tot mai multă sensibilitate și maturitate, alături de un talent cu totul aparte, pășind pe căi elegante, imprevizibile și spectaculoase de introspecție și analiză a spirituluiși psihicului uman.