S.a întrebat cineva ce este visul? Eu, da!
Sunt de părere că visul este o „lume” fictiva a fiecăruia, extraordinar de importantă, o lume unde ne putem imagina orice pentru a „supraviețui” realității.
Sigur, visul are multe fațete, definiții și determinări. Cei pasionați de concretețe și de definiții scolastice, scoase din dicționare docte, ne vor ”explica” – nu fără o umbră de emfază, că visul este o ”succesiune de imagini, de scene, cu caracter asociativ și cu grade variabile de coerență, care apar, cu o puternică coloratură afectivă, în mintea omului, în fazele mai puțin profunde ale somnului”.
Da. Corect. Dar, stați! Asta nu e nici pe departe totul. E latura, hai să-i spunem psiho-fiziologică. Mai avem și VISUL în magnificele sale accepții de imaginație, emoție, speranță, fantezie, emoții ascunse și dorinți abia mărturisite. Ambele variante coexistă în mintea și în sufletele noastre.
Oricine doarme, visează! Dar și cel care este treaz poate visa, mai ales el!
În ce mă privește sunt de părere că, între multe altele, visul este o posibilă „lume” fictivă și interioară a fiecăruia, lume în care – așa cum am subliniat încă de la începutul acestor rânduri – ne putem închipui orice pentru a putea „supraviețui” realității. Da, ați citit bine! Pentru a putea SUPRAVIEȚUI realității, deloc ofertante în multe, foarte multe din situațiile vieții noastre.
Sunt de părere că nu putem supraviețuit fără a avea și a trăi măcar un vis, nu putem supraviețui fără momentele acelea în care ne lăsăm purtați de imaginație, atunci când suntem singuri și scufundați în liniște.
De cele mai multe ori în vis ne punem cele mai adânci și mai ascunse dorințe, cele mai puternice sentimente, pe care în mod normal nu ni le permitem în realitate.
În vis suntem însă doar niște ființe pline de emoții și trăiri care ne fac vulnerabili. Nu e nimic rău în a fi, măcar în vis, vulnerabili. În aceasta viață ”paralelă” care este visul poți sa fii orice fără ca cineva sa îți spună ca nu vei reuși ,poți arăta oricum fără a fi judecat, poți iubi fără a fi rănit, poți să fii chiar … TU!
Așa că haideți să visăm: a visa nu este și nu va fi niciodată interzis, iar în lumea aceea, a visului, nimeni nu te poate brusca și nimeni nu iȚi spune ce TREBUIE să faci, neapărat, pentru că așa vrea sau crede El, ori Ea.
În acea lume ești, în sfârșit, LIBER.
Foto: Georgelia Stoica FACEBOOK
NOTA REDACȚIEI: Georgelia Stoica, s-a născut în Comănești și a făcut școala în Dărmănești, județul Bacău. Este vicecampioană a Europei la canotaj (junioare), precum și Finalistă a Campionatului Mondial la proba de dublu rame, unde, împreună cu Cosmina Dram, a alcătuit unul din primele cele mai bune 5 echipaje ale Lumii, iar înaintea finalei au REALIZAT AL 3-lea TIMP AL CAMPIONATULUI MONDIAL! De asemenea, Georgelia Stoica este și multiplă campioană și medaliată a României, atât la probele pe apă ale canotajului de înaltă performanță, cât și la ergometru, acestea nefiind nici pe departe singurele ei merite și realizări. În aprilie 2021, în paralel cu viața și munca dedicate canotajului, în condiții foarte exigente de efort și sacrificiu sportiv, Georgelia a debutat în presa tipărită precum și în mediul on-line, ca editorialist, redactor de știri și autor de eseuri, cu materiale de autentică valoare socială, informațională și literară, care denotă o fină cunoaștere a psihologiei umane. Articolele care îi poartă semnătura ajung, pe zi ce trece, să fie din ce în ce mai apreciate și mai căutate de publicul larg, în diverse medii de presă, redacția Direct 24 fiind onorată de colaborarea cu Omul de litere și Scriitorul în devenire care este Georgelia Stoica. Creațiile acesteia sunt aidoma unor picturi fine, cu tușe discrete de acuarelă, dovedind sensibilitate, maturitate, un talent cu totul aparte, precum și – mai ales – căi dintre cele mai elegante, neașteptate și spectaculoase de introspecție a spiritului și a psihicului uman.