Ierusalim sub asediu! ONU-UE-SUA-Rusia se implică de urgență. Erdogan numește Israelul „stat terorist crud” și ridică la luptă lumea musulmană (video)

0
622

Ierusalimul de Est se află sub asediu. De o parte sunt palestinienii care acuză ofensiva Israelului, de cealaltă parte Tel Avivul insistă că grupări teroriste lansează rachete și trag asupra orașelor evreiești. De câteva zile, în zonă se dau lupte sângeroase, sunt morți și răniți, iar comunitatea internațională este alertată de escaladarea conflictului. În acest sens, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu s-a reunit de urgență și a condamnat, într-o scrisoare comună, violențele din regiune.

Cei patru membri ai Cvartetului, ONU, UE, SUA şi Rusia, şi-au exprimat „profunda îngrijorare cu privire la violenţele şi ciocnirile zilnice din Ierusalimul de Est, în special noaptea trecută, între palestinieni şi forţele de securitate israeliene de la Haram al-Sharif / Muntele Templului”.

În declarație se mai adaugă: „Suntem alarmaţi de declaraţiile provocatoare făcute de unele grupuri politice, de lansarea de rachete şi baloane incendiare dinspre Gaza spre Israel, precum şi de atacurile asupra fermelor palestiniene din Cisiordania”.

Israelul, îndemnat să oprească evacuarea palestinienilor

Cvartetul ONU-UE-SUA-Rusia „constată cu serioasă îngrijorare posibila evacuare a familiilor palestiniene din casele în care au trăit de generaţii şi îşi exprimă opoziţia faţă de acţiuni unilaterale, care nu fac decât să determine o escaladare într-un mediu deja tensionat. Facem apel la autorităţilor israeliene să dea dovadă de reţinere şi să evite măsuri care ar putea escalada situaţia în această perioadă a zilelor sfinte musulmane”.

În ciocnirile de sâmbătă, 8 mai, s-au înregistrat peste 200 de răniţi în diferite cartiere din Ierusalimul de Est. Au fost cele mai importante violențe din ultimii ani petrecută în Oraşul Sfânt. Pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, s-au dat lupte grele. Moscheea lui Omar a fost luată cu asalt de trupele israeliene chiar în timp ce sute de palestinieni se aflau în interior!

Un purtător de cuvânt al Semilunii Roşii Palestiniene a precizat că sâmbătă noapte s-au dat lupte în cartierele Sheikh Jarrah, Poarta Damascului şi Bab al-Zahra.
De câteva săptămâni, tensiunile sunt din ce în ce mai ridicate în Ierusalim, dar şi în Cisiordania. Acest teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1957 a fost supus unor severe restricții, impuse de autoritățile de la Tel Aviv chiar în perioada Ramadanului.

Erdogan numește Israelul „stat terorist crud”

Într-o intervenție fără precedent, președintele Turciei a criticat Israelul, numindu-l „stat terorist crud”. Cu referire directă la violenețele de pe Esplanada Moscheilor, Recep Tayyip Erdogan consideră că atacul asupra palestinienilor este unul îndreptat împotriva „tuturor musulmanilor” din lume!

Israelul, stat terorist crud, îi atacă brutal şi fără etică pe musulmanii din Ierusalim care au doar preocuparea de a-şi proteja locuinţele şi ţara lor milenară, precum şi valorile lor sacre. Acesta este un atac la adresa tuturor musulmanilor. Protejarea onoarei Ierusalimului este o datorie pentru fiecare musulman” – Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele turc a cerut „tuturor ţărilor, dar în primul rând ţărilor musulmane, să acţioneze împotriva atacurilor Israelului asupra palestinienilor”. De asemenea, Erdogan a solicitat Consiliului de Securitate ONU „să oprească de îndată această persecuţie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here