Destin de film. S-a întors pentru a fi arestat. Un pariu imposibil și un sacrificiu ca și asumat

0
264

Povestea revenirii în propria țară, după 8 ani, a fostului președinte pro-occidental, revenire urmată imediat de arestarea sa de către regimul pro-moscovit de la Tbilisi este, pe cât de simplă, pe atât de murdară.

Arestat în țara pe care a condus-o timp de 9 ani

Așadar, fostul președinte și lider al opoziției georgiene, Mihail Saakașvili, a fost arestat la întoarcerea în țara sa după un exil de opt ani în plină criză politică, după cum a anunțat chiar premierul Irakli Garibashvili, citat de AFP.

„Al treilea președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost arestat și trimis în închisoare”, a spus Garibashvili într-o conferință de presă. Domnul Saakashvili a fost căutat pentru „abuz de putere” într-un caz pe care acesta îl consideră politic.

Potrivit premierului, forțele de securitate georgiene au urmat mișcările dlui Saakashvili din Ucraina și „au decis o operațiune de poliție unde și când au existat cele mai puține obstacole în calea arestării”.

Întoarcerea și arestarea fostului președinte în vârstă de 53 de ani este de așteptat să agraveze criza politică din Georgia, unde alegerile locale urmează să aibă loc duminică, văzute ca un vot cheie pentru partidul de guvernământ al Georgiei.

Președinte din 2004 până în 2013, Saakashvili și-a anunțat revenirea în Georgia vineri dimineață într-un videoclip postat pe YouTube, în care spunea că se află în orașul de coastă Batumi.

Autoritățile georgiene au negat inițial că fostul președinte și fondatorul principalului partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită (UNM), ar fi reușit să se întoarcă în țara sa.

Înainte de arestare, Saakachvili și-a chemat susținătorii să se întâlnească duminică și să meargă spre capitala Tbilisi „pentru a proteja rezultatele votului”.

Un destin uluitor și tumultuos

Miheil (așa se scrie în mod corect, ”MIHEIL”) Saakașvili s-a născut la 21 decembrie 1967, la Tbilisi, într-o familie de intelectuali. Tatăl său, Nikoloz Saakașvili, era medic în Tbilisi și director la un centru balneologic local. Mama sa, Giuli Alasania, era istoric, lector la Universitatea de Stat din Tbilisi.

Miheil a absolvit Școala Internațională de Drept din cadrul Universității din Kiev (Ucraina) în 1992 și și-a continuat studiile la Universitatea Columbia din New York, apoi la Universitatea George Washington din Washington.

În 1995 devine membru în partidul Uniunea Cetățenilor din Georgia (SMK), creat de Eduard Șevardnadze, devenindu-i acestuia un apropiat colaborator. În același an este ales deputat.

Pe 12 octombrie 2000, la doar 33 de ani, Saakașvili a fost numit Ministru al Justiției în cadrul Guvernului președintelui Șevardnadze. De pe această funcție încearcă să pună la punct acțiuni împotriva corupției din rândul clasei politice. În 2001, opoziția lui față de partid conduce la o înrăutățire a relației cu SMK și la o înfruntare directă cu Șevardnadze, fost ministru de externe al URSS și om al Moscovei. Își creează un nou partid și se prezintă la alegerile prezidențiale din 2003, câștigate de Șevardnadze, dar asupra cărora planau acuzații de fraudare. Saakașvili contestă rezultatele alegerilor și, cu ajutorul Statelor Unite, stârnește proteste și manifestații populare masive care cer anularea rezultatelor, mișcare cunoscută drept Revoluția Trandafirilor. În cele din urmă Șevardnadze demisionează și, după noi alegeri în 2004, Saakașvili reușește să obțină președinția țării.

Vorbește fluent engleză, franceză, rusă, abhază și osetă (două limbi minoritare vorbite în Georgia) și bineînțeles, limba sa maternă, georgiana. Totuși, în timpul campaniei prezidențiale din 2004, multe medii de comunicare lasă de înțeles că are un nivel lingvistic slab în limba georgiană, pentru că preferă să vorbească în rusă atunci când poartă discuții cu oamenii sau în engleză și franceză pentru a comunica cu jurnaliștii occidentali.

La sfârșitul anului 2007 a fost reales Președinte, în urma unui scrutin foarte polemic împotriva rivalului său Levan Gaceciladze. În august 2008 ordonă începerea unei ofensive împotriva regiunii separatiste pro-ruse Osetia de Sud, care provoacă intrarea trupelor rusești în regiune.

Saakașvili a susținut energic mișcarea Euromaidan din Ucraina și revoluția ucraineană din 2014. Pe 30 mai 2015, președintele Ucrainei Petro Poroșenko l-a numit pe Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odesa, totodată acordându-i cetățenie ucraineană.

În fine, așa cum am mai scris, în octombrie 2021, Mikheil Saakashvili, a fost arestat după ce s-a întors ilegal în țara sa, după ce a fost exilat în afara Georgiei din 2013. Un gest pe care l-a explicat prin disponibilitatea sa de a lupta alături de compatrioții săi din țară.

Arestarea, o poveste mocirloasă

Cu puțin timp înaintea arestării inevitabile, premierul (evident, filo-rus) Irakli Garibașvili spusese că poliția îl va aresta pe Saakașvili dacă se va întoarce în Georgia. „De îndată ce Saakașvili va păși pe solul nostru, va fi arestat și trimis la închisoare”, a declarat pentru agenția de știri Interfax Garibașvili.

Președintele Parlamentului, Mamuka Mdinaradze, membru al partidului Visul Georgian l-a numit pe Saakashvili „un farseur”. „Toate imaginile video vehiculate de Saakașvili de la Batumi (înaintea întoarcerii în Georgia N.N.) pe timp de noapte sunt false și ultimul clovn din jur”, a declarat Givi Mikanadze, un alt oficial de partid.

În iunie 2018, Saakașvili a fost condamnat în lipsă la șase ani de închisoare de către o instanță georgiană care l-a găsit vinovat de abuz de putere și că ar fi căutat să ascundă dovezi despre violențele împotriva unui parlamentar de opoziție pe când era președinte.

Situația politică din Georgia este tensionată după alegerile generale trecute despre care opoziţia – pe care o susține și Saakașvili – a spus că ar fi fost fraudate. Opoziţia a boicotat ședințele parlamentului. Uniunea Europeană a negociat cu Visul Georgian și cu opoziţia pentru ieşirea din criza politică, dar înţelegerea a fost anulată. Visul Georgian fusese iniţial de acord să convoace alegeri parlamentare anticipate dacă nu reușește să obțină cel puțin 43% din voturi în actualele alegeri locale.

Saakașvili a fost liderul așa numitei Revoluții a Trandafirilor din 2003 și apoi preşedinte al Georgiei până în 2013. Saakașvili a fost preşedintele Georgiei în timpul războiului ruso-georgain din 2008, în urma căruia Georgia a pierdut o tremie din teritoriul său, iar Rusia a recunoscut Abhazia și Osetia – două regiuni separatiste ale Georgiei drept state independente. În ultimii ani, Saakașvili a deținut mai multe funcții guvernamentale importante în Ucraina și a fost pentru scurt timp și guvernatorul portului Odesa de la Marea Neagră.

Acum, Saakașvili nu mai are nicio funcție. Nu mai este nimic. E doar un deținut politic aflat în greva foamei și care are nevoie, în mod evident, de asistență medicală.

Dacă nu cumva este și mai rău.

Pariu ratat pentru Saakașvili. Partidul de guvernământ a câștigat alegerile cu un scor covârșitor, iar președintele Ucrainei declară că se implică pentru readucerea acestuia la Kiev

Cu puțin timp înainte să fie arestat, Saakașvili a publicat un clip video pe Facebook în care apare spunând: „Mi-am riscat viața și libertatea ca să mă întorc”.

„Cu toții trebuie să înțelegem ca a vota pentru Partidul Visul Georgian (n. red. – partidul de guvernământ din Georgia) este o semnătură pentru condamnarea la moarte. De aceea, în 2 octombrie, trebuie să mergem toți la vot pentru a salva Georgia, iar în 3 octombrie să ieșim pentru a proteja votul.

Vă cer tuturor să mergeți și să votați Mișcarea Națională Unită”, a spus Saakașvili, referindu-se la principalul partid de opoziție, pe care el l-a fondat.

Totuși…

Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, a câștigat alegerile municipale cu un scor mare, la o zi după revenirea în țară a fostului președinte Saakașvili, într-o încercare a acestuia de a influența scrutinul în favoarea opoziției, relatează Reuters. Saakașvili a fost arestat, vineri, la doar câteva ore după ce s-a întors în țara sa de origine.

Partidul Visul Georgian a câștigat 46,7% dintre voturi, în timp ce partidul de opoziție, Mișcarea Națională Unită, fondat de Saakașvili, nu a reușit să obțină decât 30,7%. Departe de ”Visul Georgian”…

O misiune de observatori de la OSCE a declarat într-un comunicat că scrutinul a fost „marcat de acuzații răspândite de intimidare, cumpărare de voturi și presiuni, deși candidații au putut să-și facă campanie liberi”.

Situația politică din Georgia rămâne foarte tensionată în ultimii ani, în contextul unor alegeri parlamentare de anul trecut extrem de controversate și marcate de acuzații de fraudă. Opoziția boicotează actualul parlament rezultat în urma acelor alegeri.

„Este foarte important că azi s-a mai făcut un pas spre stabilizare și democrație”, a spus președinta Salome Zourabișvili, după încheirea scrutinului. Normal, nu-i așa?

În același timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se va implica personal pentru readucerea în Ucraina a fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, după ce acesta a fost arestat și încarcerat în țara sa de origine, relatează Reuters.

„Ca preşedinte al Ucrainei, sunt constant implicat în readucerea în ţară a cetăţenilor ucraineni prin diverse posibilităţi pe care le am. Domnul Saakaşvili este cetăţean ucrainean, aşa că acest lucru i se aplică şi lui”, a spus Zelenski.

Ministerul de Externe al Ucrainei, guvernul şi ambasada sa din Georgia sunt toate implicate în abordarea cazului Saakaşvili, a adăugat Zelenski.

Asta în timp ce georgienii ies în stradă în mari demonstrații de protest în favoarea fostului lor președinte de până în 2013 (Vezi materialul anterior)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here