Incredibil! Haos în Republica Moldova. Președinte suspendat și … doi premieri

0
253

Update. Uniunea Europeană recunoaște guvernul MAIA SANDU.

O nouă zi de haos în Republica Moldova, unde vor avea loc alegeri anticipate. Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi a aprobat dizolvarea Parlamentului.

Decizia a fost luată după ce același Igor Dodon ar fi ignorat deciziile instituţiei şi nu a dizolvat Parlamentul, deşi acesta nu alesese un guvern în timpul prevăzut de lege.

Sâmbătă seara, Legislativul votase un nou premier, pe Maia Sandu, un nou Executiv şi o rezoluţie care declară Republica Moldova „stat capturat”. CCM a invalidat însă acest Guvern.

Uniunea Europeană a cerut, între timp, Republicii Moldova, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia

Exact asta NU S-A ÎNTÂMPLAT.

Maia Sandu, numită sâmbătă, 8 iunie, premier al Republicii Moldova, dar invalidată de Curtea Consituțională, a ținut duminică un discurs prin care le-a transmis funcționarilor publici că noul Guvern dorește să elibereze instituțiile statului de controlul politic și a cerut susținerea acestora în perioada de transfer a puterii, potrivit Digi24.

Ce aflăm între timp e incredibil!

Guvernul condus de Maia Sandu se va întruni luni, 10 iunie, în ședință, dar nu va avea acces în sediul Executivului!

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat, tot sâmbătă, decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta, transmite Radio Chişinău.

Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.

Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale, scrie Agerpres.

Şedinţa parlamentului a fost convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

Deputaţii au votat mai întâi – de asemenea neconstituţional, potrivit instanţei de resort – şi noua conducere a Parlamentului, cu socialista Zenaida Greceanîi ca preşedintă.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat duminică, potrivit unei noi hotărâri emise în regim de urgenţă, că există circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, interimatul urmând să fie asigurat de către premierul în exerciţiu … Pavel Filip.

Acesta a şi semnat, în calitate de preşedinte interimar, decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie, informează Radio Chişinău.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul ‘ŞOR’ (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi. Negocierile dintre aceste partide nu au permis până în prezent formarea unei majorităţi, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here