Teribila premoniție, drumul de foc și atacurile neverosimile

1
589

În pofida faptului că deținătoarea titlului la fotbal, Farul lui Hagi, a avut superioritate destul de evidentă la posesie (55-45 procente), la pase (453 la 381) și chiar și la șuturi (20-15 spre poarta si 7-6 pe spațiul porții), echipa campioană a pierdut clar în Giulesti, 1-3 ! Nu scuzăm pe Farul și nici nu diminuăm calitățile evidente ale valoroasei Rapid. Fotbalul se joacă pe goluri. Iar Rapid mai avea de ‘răzbunat” și un 2-7 de la Ovidiu, din mai anul acesta!

Și chiar dacă Farul are șanse considerabile de a ajunge în grupele cupelor europene, chiar zilele următoare, după ”dubla” cu finlandezii de la HJK Helsinki, situația din campionat devine precum marea, tot mai albastră, de la o etapă la alta.

Gică Hagi are, între multe alte calități, și o formidabilă intuiție, umană și fotbalistică. El este cel care, după excelentul rezultat cu Voluntari, 4-1 în etapa a doua, tuna și fulgera imediat după meci că echipa sa nu joacă deloc mulțumitor și că, dacă va continua așa, lucrurile pot lua o turnură extrem de urâtă pentru Farul! iar asta spunea Hagi, atenție, după două victorii din două etape disputate! Ei bine, Gică Hagi a văzut perfect. Echipa nu mergea deloc, chiar și cu 6 puncte din 6 posibile: au urmat trei eșecuri consecutive, cu Poli Iași, Petrolul și acum cu Rapid. Ce spuneți de asta?

Ei bine, tot Gică Hagi este cel ce are capacitatea și trebuie să ia măsuri urgente, foarte urgente pentru meciurile care vor urma în competiția interna, indiferent ce va fi în Conference League. Nu știu exact la ce să intervină mai repede Hagi, la mentalitate și la psihic, probabil.

Exact așa se întâmpla anul trecut cu FCSB, în prima treime a ediției 2022-2023, când actualul lider al campionatului (scăpat complet de grijile cupelor europene) se zbătea prin adâncurile clasamentului, tot din cauza efortului și a numeroaselor confruntări din aceleași cupe europene. Totuși, capacitatea de revenire în timp și în forță a echipei lui Becali – anticipată foarte bine de Mihai Stoica – a fost cât se poate de evidentă și nu știu, deși aș dori-o sincer, dacă Farul o poate repeta anul acesta. Altfel, campioana se scufundă în Superliga, cu toate pasele si șuturile ei reușite in fața unor echipe care câștigă chiar și cu o statistică negativă a jocului.

Oricum am lua-o și oricum ar fi, urmează un drum de foc pentru Hagi și pentru Farul. De fapt, un dublu drum de foc.

Felicitări, Rapid! Succes Farul, joi, la Ovidiu, cu finlandezii de la HJK Helsinki!

Atacurile împotriva celor de la Farul

Până la ora apariției acestor rânduri, Farul are 5 victorii din 6 posibile în meciurile din cupele europene 2023-2024. Un palmares destul de bun, am zice. Totuși, s-a bătut foarte multă monedă pe meciurile cu Sheriff Tiraspol. Presa sportivă, cu o ranchiună și răutate nedisimulate, incredibile, față de Hagi, Gică Popescu și Farul, și-a frecat mâinile de bucurie, insistând pe ”teribilul” 0-3 de la Tiraspol. Ei bine, ar fi indicat să rememoreze ”specialiștii” că în Transnistria a fost, de fapt, Sheriff-Farul 1-0, după 90 de minute. Exact cum fusese 1-0 pentru Farul la Ovidiu. Egalitate perfectă.

Au urmat prelungirile, care au dus scorul la 3-0 pentru gazde, avantajate – cum se întâmplă în cupele europene – de faptul că au disputat meciul decisiv pe teren propriu. Nimeni nu a remarcat ”micuțul amănunt” că Farul-Sheriff a fost 1-0 și 0-1, egalitate perfectă așadar cu gruparea care a învins Real Madrid, în septembrie 2021, chiar pe Santiago Bernabeu și tot în Champions League!

Doar regulamentul aparte al cupelor europene obligă la prelungiri care să stabilească, totuși, o echipă calificată.

Au urmat apoi 4 victorii din 4 posibile ale Farului în Conference League. Cu cine? Iată cu cine. Întâi cu FC Urartu Erevan, o echipă ce transferă constant fotbaliști brazilieni, turci și ruși, grupare clasată și cotată peste celebra concitadină Pyunik Erevan, care a eliminat-o anul trecut pe CFR Cluj… Apoi, Farul a mai obținut două victorii fără a primi gol, cu Flora Tallin, cea mai titrată echipă din istoria fotbalului estonian, recent calificată în grupele Conference League (2021-2022) și multiplă câștigătoare a Cupei Livonia, adică un fel de campioană a Estoniei și Letoniei luate împreună.

Sigur, nu vorbim aici de echipe de top, dar sunt totuși echipe din țări cu fotbal serios și de tradiție, iar ierarhiile europene s-au schimbat masiv, într-o perioadă în care nici măcar o grupare din Feroe nu poate fi subestimată și ajunge, iată, chiar și în grupele Europa League!

Dar presa sportivă din România (nu chiar toată, aproape toată) vine cu titluri de genul „Ce ne spune Gică e comedie. Budescu – circ, nu profesionism”. Asta după golul, oricum de antologie, catalogat de unii drept magnific, marcat de noul farist Constantin Budescu la Tallin. Citiți aici: https://www.playsport.ro/atac-incredibil-la-adresa-lui-hagi-dupa-calificarea-farului-si-golul-magnific-al-lui-budescu-ce-ne-spune-gica-e-comedie-budescu-circ-nu-profesionism-322190

Și altele asemenea. Nu merită să pierdem timpul cu toate atacurile împotriva lui Hagi, înmulțite substanțial în vremea din urmă.

Sigur, Gică Hagi nu este un om din fotbal care să fluture banii, precum Gigi Becali, spre exemplu. Hagi oferă numai fotbal, cu succese și eșecuri, cu reușite sau nereușite, dar numai fotbal. Iar asta și personalitatea sa, modul tranșant și fără menajamente de a pune problemele, probabil că nu i se pot ierta. Probabil.

În mod absolut firesc, fostul mare internațional și actual președinte al Farului, Gică Popescu, nu este nici el prea iubit de jurnaliști. Ba chiar dimpotrivă. Și el este tranșant și axat doar pe fotbal. Repet, doar pe fotbal. Cum nu prea place ”specialiștilor”. Gică Popescu a simțit nevoia, pe bună dreptate, să pună lucrurile la punct:

Nu știu care este nivelul fotbalistic al lui HJK Helsinki. Sunt convins că Gică va analiza cu tot staff-ul meciurile lor în competițiile internaționale. Va fi poate cel mai greu adversar din acest parcurs, unul excelent. Am câștigat 5 din 6.
Cel de la Tiraspol l-am pierdut în prelungiri, cu două greșeli personale. Suntem încrezători. E o oportunitate extraordinară pentru noi, pentru jucători, pentru club, dar va fi mult mai dificil decât a fost până acum.
Vă este așa ușor să comentați din studio, pe cuvânt! Dacă erați de față și ați fi văzut pe viu… astea nu au fost echipe cum comentau cei din studio. Luați totul la mișto! Mă refer la comentariile făcute. S-a zis că jucăm cu amatori, că vai de capul celor de la Flora Tallinn, deși au avut un joc de contraatac extraordinar. Vouă vă e foarte ușor să comentați. Au avut o dinamică cum n-am văzut la nicio echipă în aceste preliminarii.
Sunt echipe multe din România care își doresc jucători de la Urartu. Și noi ne dorim de acolo. Sunt jucători de calitate extraordinară. Eu spun că au fost echipe foarte dificile.
L-am avut pe Aioani într-o formă extraordinară, care ne-a salvat în trei situații la 0-0, dar joacă la noi din fericire! Faptul că au avut 2-3 ocazii înseamnă că au avut un anumit nivel. E tipic românesc să scoatem în evidență ce facem noi prost, dar nu să spunem de ce a câștigat Farul 5 meciuri din 6. Nu puteți să luați totul în derâdere.
Suntem la prima participare, iar până acum avem un parcurs excelent, dar nu luați la mișto, vă rog. Comentariile au fost în derâdere, se zicea că jucăm cu amatori. Da, de comentatori zic. Totul în derâdere, totul la mișto!”,
a declarat fostul căpitan al Barcelonei și al naționalei României, Gică Popescu, la DigiSport.

1 COMENTARIU

  1. Farul a ratat cantonamentul de pretemporada din Turcia din cauza pandemiei si ca vremea nefavorabila a schimbat complet ceea ce jucatorii Mentorului urca pe Constant and Mogosoaia, fiind efectiv topiti de ploi si inghet.

    In concluzie, chiar daca Rapid a fost mai buna in meciul cu Farul din aceasta seara, respectul si echitatea ar fi trebuit sa se raspandeasca atat asupra primilor dintre noi, Farul, cat si asupra subdezvoltatului Sheriff Tiraspol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here