De ce nu putem fi în Schengen? Cancelarul Austriei are o problemă personală cu România și vorbește deschis

0
419

Lucrurile au devenit limpezi zilele acestea. Au fost spuse direct și deschis de însuși omul care s-a opus (de fapt, singurul) intrării României în spațiul Schengen, adică premierul (cancelarul) Austriei, la întâlnirea sa cu omologul german.

România și-a îndeplini în totalitate – mai ales în ultimii ani – angajamentele și obligațiile legate de aderarea la spațiul Schengen, dar …

Cancelarul Austriei are o problemă personală: vrea România în Schengen deși tot el recunoaște că 90 la sută din migranții ilegali vin, de fapt, din Ungaria!

Vești foarte proaste, din nou, pentru România. Austria dă semnale clare că se opune în continuare aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Astfel, deja celebrul cancelarul austriac Karl Nehammer (în foto, în stânga) a transmis că se opune în continuare, în mod clar, extinderii spațiului Schengen. Acesta a invocat din nou eternul și total neconcludentul motiv al ”numărului mare de migranți ilegali” în Schengen, ”motiv” care nu a împiedicat însă cu absolut nimic aderarea recentă a Croației și nu numai.

Pe de altă parte, Nehammer a lăudat totuși Bulgaria, țara vecină României, pentru progresele făcute în ceea ce privește migrația ilegală. Declarațiile vin în contextul în care Austria este zguduită la rândul său de un mare scandal de corupție. Fostul cancelar Sebastian Kurz a fost pus sub acuzare pentru corupție și mărturie falsă în fața parlamentului. Dacă va fi găsit vinovat, fostul lider austriac riscă până la trei ani de închisoare.

Austria se opune mai departe aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Și recunoaște asta în mod vădit, fără nicio reținere sau teamă. Subiectul s-a aflat pe agenda discuţiilor din timpul întâlnirii in aceste zile dintre cancelarul austriac, Karl Nehammer, şi cancelrul german, Olaf Scholz.

Germania acceptă România în Schengen, dar domnul Nehammer nu vrea, iar România rămâne afară. Posibil chiar definitiv.

Ce spune cancelarul german Olaf Scholz: În ceea ce privește Bulgaria și România, suntem gata să ne dăm acordul. Alții, după cum știți, au încă unele întrebări. Însă poziția germană în această chestiune este clară și întotdeauna i-am asigurat pe prietenii noștri din România și Bulgaria de acest lucru.

Cancelarul Nehammer a reiterat că sistemul Schengen are deficențe structurale. El a reamintit că anul trecut mai bine de 75% dintre cei 120.000 de solicitanți de azil în țara sa nu fuseseră înregistrați.

Unul dintre jurnaliști, prezenți la întâlnirea Scholz-Nehammer, a amintit că mulți dintre migranți intră în Austria din Ungaria și nu din România.
Cancelarul austriac i-a dat dreptate, dar a ținut să facă și unele precizări.

Karl Nehammer: Nu sunt deloc naiv, 80% dintre cei detectați în Austria și care nu sunt înregistrați provin, desigur, din Ungaria.

Așadar, cu tot sprijinul Germaniei și al altora, de vreme ce pentru aderarea oricărei țări este nevoie de acceptul TUTUROR membrilor, iar Austria se opune pe față, România rămâne afară din spațiul Schengen. Și cum contextul politic actual este foarte complicat (război, migrație masivă, iar migrația are cauze multiple, de la securitate, demografie și drepturile omului la sărăcie și schimbări climatice etc) lucrurile s-ar putea prelungi încă mulți ani, poate chiar definitiv. Sperăm să nu avem dreptate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here