Partidul Fidesz (dreapta), al premierului în funcție încă din 2010, Viktor Orban (58 de ani), se clasează în mod clar pe primul loc în scrutinul parlamentar din Ungaria, la o diferență semnificativă de alianţa Opoziției Unite pentru Ungaria – cca 60 la sută față de cca 30 la sută -, condusă de mai tânărul Péter Márki-Zay (49 de ani), potrivit rezultatelor parțiale.
Așadar, nu mai încape îndoială, va fi o victorie fără dubii și un al 4-lea mandat consecutiv pentru Viktor Orban în fața primarului din orașul Hódmezővásárhely, Péter Márki-Zay, liderul opoziției din țara vecină, cetățean maghiar și canadian, dar și favorit evident al Bruxelles-ului și, în general, al cam tuturor celor din afara Ungariei.
Marki-Zay nu se impune nici măcar în orașul său împotriva candidatului Fidesz!
În circumscripția Csongrád-Csanád, care include și orașul Hódmezővásárhely, se pare că liderul opoziției Peter Márki-Zay nu se va impune nici măcar în lupta cu János Lázár, Fidesz. Candidatul Fidesz-KDNP are un avantaj uriaș după numărarea a 62,39% din voturi. János Lázár a primit 16.896 de voturi, ceea ce reprezintă 51,83%, în timp ce Márki-Zay a primit 13.048 de voturi și se situează la 40,02%.
Marii rivali
Principalii competitori: Coaliția FIDESZ-KDNP aflată la guvernare din 2010, condusă de premierul în exercițiu Viktor Orbán, și „În unitate pentru Ungaria!” -coaliția compusă din 6 partide de opoziție Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună), Momentum (Mişcarea Momentum), LMP (Politica poate fi şi Altfel), Párbeszéd (Dialog pentru Ungaria), MSZP (Partidul Socialist Maghiar) şi DK – Demokratikus Koalíció (Coaliţia Democratică), avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.
Ce i-a cerut Zelenski lui Orban și de ce a refuzat acesta
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut, vineri, un mesaj pentru premierul Ungariei Viktor Orban, un vechi aliat a lui Vladimir Putin. Într-un mesaj adresat liderilor europeni, Zelenski i-a transmis lui Orban să se decidă cui îi este alături. „Este momentul să te hotărăști”, i-a spus Zelenski.
Premierul Ungariei Viktor Orban a respins cererile formulate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Consiliul European, întrucât acestea nu corespund intereselor Ungariei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, citat de MTI, potrivit Agerpres.
Preşedintele Zelenski a cerut Ungariei să voteze în favoarea extinderii sancţiunilor impuse Rusiei şi asupra sectorului energetic, cu interdicţia de a se achiziţiona gaze şi ţiţei rusesc, precum şi de a autoriza livrările de arme prin teritoriul său, dar Viktor Orban a respins ambele cereri, a comunicat purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Bertalan Havasi.
Ungaria vrea să rămână în afara războiului şi nu va permite transporturilor de arme să traverseze teritoriul său şi nici nu va trimite arme în Ucraina, a adăugat acesta. Oprirea livrărilor de ţiţei şi gaze ar însemna ca familiile ungare să fie obligate să suporte costurile războiului, a afirmat şeful de presă al lui Orban. Aproximativ 85% dintre gospodăriile din Ungaria folosesc gaze pentru încălzire, iar 64% din importurile de ţiţei ale Ungariei vin din Rusia, a menţionat Havasi. Ar fi nevoie de trei sau patru ani de pregătiri pentru ca rafinăriile de ţiţei să proceseze petrol primit dintr-o altă sursă, iar infrastructura fizică pentru a primi volumul actual de gaze naturale din altă parte nu există încă, a adăugat el. „Vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor la adresa sectorului energetic rusesc în toate forumurile internaţionale”, a afirmat acelaşi purtător de cuvânt.
Refuzul guvernului Ungariei faţă de cererile lui Zelenski a fost confirmat separat vineri şi de purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta, Zoltan Kovacs.
Marki-Zay, despre ”Pionul lui Putin”
Pentru a câştiga puncte electorale, opoziţia condusă de Peter Marki-Zay, un conservator de 49 de ani şi tată a şapte copii, a încercat să îl catalogheze pe Orban drept un „pion al lui Putin” şi să reducă ideea alegerilor la o alegere „între Est şi Vest”. Mulţi analişti politici spun însă că Orban a reuşit să se menţină atâta timp la putere, în ciuda legăturilor sale cu Putin, tocmai datorită modalităţilor autocratice în care a transformat societatea maghiară în cei 12 ani consecutivi la putere. Pe lângă schimbarea sistemului electoral pentru a oferi partidului său un mare avantaj la urne, Viktor Orban a constrâns organizaţiile nonguvernamentale, a implementat cenzura împotriva jurnaliştilor şi a creat un sistem de control şi echilibru al puterii sale. Premierul maghiar a construit, de asemenea, un imperiu media pro-guvernamental, care echivalează cu o cameră de ecou pentru naraţiunea sa iliberală. Iar în mijlocul războiului din Ucraina vecină, acea naraţiune a fost mascată de „siguranţă”. În spoturile TV, premierul maghiar a apărut în ultimele săptămâni drept politicianul al cărui scop principal este să protejeze vieţile maghiarilor şi să ţină trupele maghiare în afara războiului.
Orban a acuzat opoziţia politică ungară că a încheiat „propriul acord secret”, conform căruia dacă ea ar câştiga scrutinul de duminică, atunci „ar porni spre Ucraina transporturi de arme şi ar fi tăiate gazul şi petrolul dinspre Rusia, ceea ce ar distruge Ungaria”. „Acest lucru este riscant şi periculos: aripa stângă se joacă cu focul”, a spus premierul ungar, în opinia căruia Europa se confruntă cu „o criză economică gravă şi profundă ale cărei cauze sunt mai adânci decât războiul ruso-ucrainean”. În tot acest timp, Orban a semnalat un călduros bun venit celor aproximativ 500.000 de ucraineni care au fugit de război în Ucraina, ceea ce a reprezentat o inversare faţă de atitudinea sa în timpul unei crize migratorii anterioare, când Ungaria a construit un zid ca răspuns la oamenii care fug de conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa.
Referitor la referendum, Viktor Orban a spus că acesta „va decide viitorul copiilor ungari”. „Ungaria îşi poate proteja copiii şi împiedica preluarea controlului de nebunia de gen dacă spunem clar la referendum un lucru simplu: tatăl este un bărbat, mama este o femeie şi toată lumea trebuie să ne lase copiii în pace”, a accentuat Viktor Orban. „În acest fel ne putem proteja copiii şi dreptul părinţil.
Urnele s-au închis, Orban e (ca și) câștigător
Urnele s-au închis la ora locală 19.00 (20.00 ora României), iar primele rezultate parțiale au început deja să apară.
După procesarea a 43,26% dintre voturile pe liste, Fidesz este la 57,22%, iar opoziţia a crescut uşor, până la 31,25. În momentul de faţă Fidesz ar obţine 87 de mandate individuale şi 46 pe liste, ceea ce reprezintă 133 de mandate. Opoziția ar avea 58 de mandate, iar partidul Patria Noastră – 8 mandate, potrivit 24.hu.
După procesarea a circa 40% din voturile de pe liste, Fidesz este în continuare foarte bine plasat în frunte: Fidesz-KDNP: 58,12%. Opoziția unită În unități pentru Ungaria: 30,41% Mișcarea Patria Noastră: 6,57%.
De remarcat că Viktor Orban a fost criticat în repetate rânduri de UE și de Bruxelles, pentru politica sa adeseori contrară celei de la Centru, în pofida faptului că Ungaria este vechi membru al UE și al NATO, iar cetățenii maghiari pot, spre pildă, să călătorească în SUA fără viză, iar țara lor face parte și din Spațiul Schengen.