Klaus Iohannis, după masacrul din Bucea: ”Justiția internațională trebuie să prevaleze”! Maia Sandu a denunțat ”crime împotriva umanității” și a anunțat doliu național, Macron: ”crime intolerabile”

0
765

Președintele Klaus Iohannis a avut o intervenție extrem de fermă. El a transmis, duminică seară, printr-un mesaj publicat pe Twitter, că invazia rusă din Ucraina ”are consecințe teribile, de nedescris”, iar imaginile cu cadavre din Ucraina trebuie să fie ”un memento” pentru că trebuie ”să oprim agresiunea ilegală”. Iohannis a mai spus că ”Justiția internațională trebuie să prevaleze:

”Invazia rusă în Ucraina are consecințe teribile, de nedescris – imaginile de la București și alte orașe din 🇺🇦 trebuie să fie un memento pentru întreaga lume că trebuie să oprim această agresiune ilegală și că toți cei găsiți responsabili trebuie să plătească! Justiția internațională trebuie să prevaleze!”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

Reacția lui Iohannis a venit duminică seară, la mai puțin de 24 de ore față de momentul în care masacrul din Bucea a fost făcut public. 57 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună, iar alte 20 pe străzi, după ce ucrainenii au preluat controlul în orașul din regiunea Kiev, controlată până acum de ruși. De asemenea, procurorul general de la Kiev susține că 410 cadavre au fost găsite în zonele din regiunea Kiev, imediat după ce ucrainenii au revenit.

Spre comparație cu Klaus Iohannis, alți lideri occidentali au reacționat mai dur și au condamnat cu fermitate ”crime de război” sau ”crime împotriva umanității”. Astfel:

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a denunțat ”crime împotriva umanității” și a anunțat că marți va fi zi de doliu național;

Liderii britanic și german, Boris Johnson și Olaf Scholz, au denunțat ”crime de război” și au anunțat că Rusiei îi vor fi impuse sancțiuni suplimentare după masacrul de la Bucea;

Emmanuel Macron, liderul francez care intermediază un dialog cu Kremlinul, a vorbit despre ”crime intolerabile” spunând că Vladimir Putin ”trebuie să răspundă” pentru ce s-a întâmplat la Bucea.

Jens Stoltenberg, liderul NATO, a vorbit despre ”crime oribile”, iar Antony Blinken, șeful diplomației SUA, a spus că imaginile morților din Bucea sunt ”o lovitură în stomac” și a reafirmat că SUA vor contribui la „documentarea” eventualelor „crime de război”. Înainte de masacrul din Bucea, Joe Biden, președintele SUA, l-a numit pe Putin ”criminal de război” în mai multe rânduri.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a denunțat ”atrocitățile” de la Bucea, folosind cuvântul ”masacru” pe Twitter într-un hastag, și, de asemenea, a cerut sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei: „Şocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului”, a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul ‘#BuchaMassacre’.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat morțile civililor drept ”crime de război” și a condamnat în termeni duri ororile din Bucea, spunând că vinovații trebuie condamnați urgent în urma unei anchete independente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here