Risc nuclear. Sunt 15 reactoare atomice în Ucraina: În cazul afectării lor, ar fi mai rău ca după Cernobîl și Fukushima

0
499

Extrem de grav: Ucraina are nu mai puțin de patru centrale nucleare, cea mai importantă dintre acestea, Zaporijija, fiind și CEA MAI MARE DIN EUROPA cu cele șase reactoare nucleare. Ea se află la doar 200 de kilometri distanță de regiunea separatistă Donețk și de linia actuală a frontului, care se poate apropia oricând și mai mult ca probabil că se va și apropia.

Invazia Ucrainei declanșată de către forțele militare ale Rusiei ridică riscul lovirii unei din cele patru centrale nucleare aflate pe teritoriul acestei țări. Experții în domeniu avertizează că chiar dacă din punct de vedere militar lovirea unui astfel de obiectiv „ar fi pur și simplu o prostie”, acestea ar putea fi lovite accidental, în special în condițiile în care armamentul forțelor separatiste nu este unul precis.

Cu atât mai periculoasă este acest context cu cât, la circa 200 de kilometri de granița cu regiunea separatistă Donețk, în apropierea orașului Zaporizhzhia este situată cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, dar și din Europa, cu șase reactoare nucleare. Dacă va avea loc lovirea sau afectarea de orice fel a unuia sau a mai multora dintre aceste reactoare consecințele ar fi „mult mai grave decât la Fukushima și Cernobîl împreună”, susțin experții din domeniu.

Valul radioactiv ar afecta nu doar Ucraina, dar și Rusia și Europa, este de părere Dmytro Gumenyuk, șeful Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Siguranța Nucleară și Radiațională, un organism din cadrul inspectoratul nuclear de stat.

Ucraina, nu mai puțin de patru centrale nucleare

Ucraina are patru centrale nucleare pe teritoriul său, Zaporizhzhia fiind – așa cum arătam mai sus – și cea mai mare centrală nucleară din Europa. În fapt, jumătate din necesarul energetic al Ucrainei este asigurat de energia nucleară, țara vecină României la Nord aflându-se pe locul șapte în lume în ceea ce privește capacitatea instalată.

Două dintre aceste centrale nucleare se află în vestul țării, la Rivne, aproape de granița cu Belarus, și Khmelnytskyi, însă cele mai importante două se află în sudul țării, Zaporizhzhia, cea mai apropiată de zona separatistă, și Yuzhnoukrainsk, aflată la nord de Crimeea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here