UE acuză fraude electorale în Rusia și e gata să NU recunoască rezultatul alegerilor legislative

0
535

Încă înaintea scrutinului de la sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie prin care cere Uniunii Europene (UE) să fie pregătită să nu recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia, în cazul unor posibile încălcări a reglementărilor internaţionale, relatează Euronews.

”Există, în prezent, un fel de conflict tectonic între Rusia nedemocratică şi Europa. Rusia preşedintelui (Vladimir) Putin este pe cale să devină cea mai mare ameninţare la adresa securităţii geopolitice a Europei. Din această cauză, trebuie să avem o strategie mult mai clară în vederea ajutării Rusiei să se schimbe”, a declarat presei raportorul Comisiei Afacerilor Externe din cadrul PE, Andrius Kubilius.

”Cred că istoria ne învaţă că Rusia este şi ea o ţară europeană şi că poporul rus poate face în aşa fel încât Rusia să redevină o democraţie”, a subliniat el, scrie news.ro.

Cea mai mare parte a opoziţiei faţă de Putin nu şi-a putut desemna candidaţi în alegeri, în urma unei represiuni lansate în ianuarie, odată cu arestarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost îngrijit în urma unei otrăviri cu noviciok, de care acuză Kremlin şi FSB-ul.

Întreaga mişcare politică a lui Navalnîi a fost declarată ”extremistă” şi i s-a interzis să desemneze candidaţi în scrutin. Numeroşi aliaţi ai acestuia s-au exilat, au fost plasaţi în arest la domiciliu sau li s-a interzis să candideze.

Aproximativ 108 milioane de ruşi au fost chemaţi la urne, începând de vineri şi până duminică, să aleagă cei 450 de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Așa cum a fost

Ei bine, luni, Uniunea Europeană a denunţat atmosfera de intimidare din timpul campaniei electorale din Rusia şi lipsa de observatori internaţionali la scrutinul parlamentar câştigat autoritar de partidul pro-Kremlin Rusia Unită.

„Ceea ce am observat în contextul apropierii alegerilor a fost o atmosferă de intimidare la adresa tuturor vocilor critice independente”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Scrutinul parlamentar s-a desfăşurat fără observatori internaţionali credibili. Există o serie de indicii din partea observatorilor locali independenţi referitoare la numeroase nereguli electorale”, a subliniat oficialul UE.

Partidul Rusia Unită, care îl susţine pe preşedintele Vladimir Putin, a obţinut 49,84% din voturi în urma scrutinului parlamentar desfăşurat în Rusia, conform rezultatelor anunţate luni de Comisia Electorală Centrală. Partidul Rusia Unită (conservator, naţionalist) a obţinut 49,84% din voturi, fiind urmat de Partidul Comunist (extremă-stânga), care are 19,56% din voturi, a anunţat Comisia Electorală Centrală după numărarea a 99,7% din voturi.

Partidul Liberal-Democrat din Rusia, o formaţiune naţionalistă, a primit 7,51% din voturi, formaţiunea Rusia Dreaptă (centru-stânga) a obţinut 7,38%, iar mişcarea Noul Popor, 5,33%.

Opoziţia anti-Kremlin a fost exclusă din scrutin. Aliaţii liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi – aflat în detenţie – au îndemnat alegătorii să voteze cu partidele plasate cel mai bine pentru a învinge formaţiunea Rusia Unită.

Au fost semnalate nereguli electorale în mai multe regiuni din Rusia. Inclusiv liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, a denunţat fraude electorale.

Pentru prima dată după anul 1993, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu a trimis observatori la scrutinul parlamentar federal din Rusia, în contextul limitărilor impuse de autorităţile ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here