Reacții la uciderea ursului. Florin Cîțu: ”Nu cred că era cel mai mare”. Austriecii: „E o rușine pentru Austria că Prințul Emanuel a abuzat de o derogare și a ucis acest superb urs, doar pentru a bifa o lovitură pe lista de trofee“

0
968

Premierul Florin Cîțu a încercat să evite total să comenteze informațiile care au făcut vâlvă în întreaga presă mondială și din România, cu privire la derogarea pe care a primit-o un print austriac pentru a ucide cel mai mare urs din România.

„Se pare că nu toate informațiile sunt corecte din spațiul public (sic!) și aici n-aș vrea să comentez ceva ce nu este corect. Se pare că nu este cel mai mare urs”, a spus premierul Cîțu, după ședința de Guvern de miercuri, când i s-a cerut să comenteze situația.

Dezvăluirea cu privire la uciderea ursului a fost făcută de organizația Agent Green. Prințul austriac (de Liechtenstein) Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, după cum arată asociația Agent Green într-un material postat pe site-ul propriu, așa cum știe deja toată lumea. Și nu numai Agent Green.

Apropo de declarația austrieclior, citiți mai jos.

Ce spun austriecii

Reputata asociație VGT (Austria) condamna ferm uciderea ursului brun Arthur de catre vanatorul de trofee, Printul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit in Romania in luna martie pentru a-l impusca.

”Printul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident in Riegersburg, localitate situata in regiunea austriaca Stiria, si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de ministerul mediului din Romania acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna.

Dar in realitate, Printul nu a omorat ursul problema, ci un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai multi ani de rangerul Agent Green din zona respectiva si era recunoscut ca fiind un exemplar salbatic si neobisnuit cu prezenta omului si sursele de hrana oferite de acesta. Habitatul sau era aria protejata Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.”

“Ursul intampina multiple amenintari care ii pericliteaza supravietuirea: degradarea habitatului, schimbarile climatice si persecutia omului. Ministerul mediului trebuie sa abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs si nu efectele. Extractia masculilor mari destructureaza populatia si poate conduce la cosangvinizare. Nu se stie cati ursi exista cu adevarat si orice cota de derogare acordata este periculoasa. Vanatoarea de trofee trebuie scoasa in afara legii. Alfel, confictele vor spori si specia va fi in pericol de disparitie, asa cum s-a intamplat in majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o importantă organizatie civică din Austria. „Este o rusine pentru Austria, ca Printul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o noua lovitura pe lista sa de trofee.

Ursul brun este o specie strict protejata de legislatia UE si de Conventia de la Berna. Derogarile sunt exceptii care se dau in cazuri extreme de la caz la caz, dupa o evaluare amanuntita a situatiei, iar metoda letala este ultima solutie atunci cand alternativele (inclusiv relocarea) au esuat, iar ursul problema pune in pericol vieti omenesti si gospodarii. Comisia Euopeana a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat si just orice fermier care sufera pagube pe propriul teren sau in zone unde au contract pentru a practica agricultura.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here