GRAV. Braconaj cu acoperire de stat și legi batjocorite. Blamat de presa mondială, prințul a ucis cel mai valoros urs din România și Europa, pe o Arie Protejată și având ”dispensă” pentru alt exemplar!

0
655

”E clar că este o acțiune de braconaj, să vedem dacă statul român va merge până la capăt”, au spus și spun foarte mulți, inclusiv un fost ministru de externe al României.

”Cred că e o acțiune de corupție” a spus, între mulți alții, un important jurnalist.

”La Agenția Ariilor Protejate nu s- știut absolut nimic și nu s-a dat nicio autorizație!” a spus același jurnalist și anchetator de presă.

Exact ca și cum am fi ȚARA NIMĂNUI.

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein (ÎN FOTO), acuzat că a venit în România pentru uciderea celui mai mare urs din țara noastră și din Europa, Arthur, este membru al monarhiei din Liechtenstein (de care n-a auzit nimeni) și deține un castel în Austria (asta fiind mult mai important), în orașul Riegersburg, situat în regiunea austriacă Stiria.

Totuși, în timp ce premierul României se îndoiește că ursul brun împușcat de prințul de Liechtenstein ar fi fost cel mai mare din România și/sau Europa, presa de limba germană (și nu numai) vuiește în urma știrii. „Cu bani poți cumpăra orice – și cu suficienți bani poți cumpăra chiar și cel mai mare urs brun din Europa. Se numea Arthur și probabil că acum atârnă în salonul prințului Emanuel von und zu Liechtenstein” scrie Blick.ch din Elveția.

Știrea împușcării lui Arthur a fost difuzată pe 5 mai de presa austriacă, germană, elvețiană, de Euronews, de Washington Post etc, ba chiar și de radioul din Liechtenstein. Urșii bruni sunt amenințați cu dispariția și, prin urmare, strict protejați în majoritatea Europei.

Fără nicio legătură cu braconarea. Nikolaus von Liechtenstein, tatăl prinţului care a ucis ursul ”de Aur” al Europei, l-a decorat în 2020 pe președintele Iohannis

Cum scriem în subtitlul de mai sus, e fără nicio legătură cu braconarea și uciderea din Covasna.

Josef-Emmanuel von und zu Liechtensein, prinţul care a împuşcat, într-o pădure din Covasna, un urs considerat de organizaţiile de mediu cel mai mare exemplar din UE, este unicul fiu al lui Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi. În calitatea sa de preşedinte al Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi, Nikolaus von Liechtenstein l-a decorat anul trecut pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru rolul său în construcţia europeană. Potrivit site-ului oficial al Preşedinţiei, Klaus Iohannis a primit distincţia „Premiul European Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020 direct de la Nikolaus von Liechtenstein, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.

Premiul a mai fost acordat în România și fostului preşedinte Emil Constantinescu, după cum a afirmat însuşi Klaus Iohannis, în discursul de mulţumire pentru premiul acordat. Fiul lui Nikolaus von Liechtenstein, prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, este acuzat, în prezent, de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România, iar după majoritatea specialiștilor chiar din Europa.

Tăcerea vinovată a prințului

Prințul Emanuel trăiește în Austria, chiar dacă are cetățenie de Lichtenstein. Pe lângă rolul său de ”prinț” (fără niciun fel de ”portofoliu princiar”, el administrează castelul Riegersburg – un domeniu din Știria, deținut de familia sa.

Potrivit organizației ecologice românești, „Agent Green”, ursul brun Arthur era „cel mai mare urs din Europa”. Prințul Emanuel însă tace și nu vrea să dezvăluie cum a ajuns la permisiunea de împușcare. „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție”, ar fi spus acesta presei.

„Kronenzeitung” din Austria scrie că Ministerul Mediului din România a lansat o anchetă. Potrivit ministerului, prințul avea de fapt o autorizație, dar pentru un „urs problematic” mult mai mic. Acum, el este acuzat că l-a vizat pe Arthur, ca trofeu.

Conform publicației de vânătoare, „Jagdreport”, Arthur aduce foarte mult, și anume 592,8 puncte dintre posibile 600 de „puncte de trofeu”.

„Kronenzeitung” din Austria scrie că Ministerul Mediului din România a lansat o anchetă. Potrivit ministerului, prințul avea de fapt o autorizație, dar pentru un „urs problematic”, mult mai mic. Acest urs, o ursoaică de fapt, ar fi putu fi eliminată – fără probleme – și de un vânător român, angajat de stat. Acum, prințul ”nostru” este acuzat inclusiv în Austria(!) că l-a vizat direct pe Arthur, ca trofeu.

Încălcarea gravă a mai multor legi din România și UE, precum și a unor Convenții Europene

Culmea este că ERAU NECESARE DOUĂ AUTORIZAȚII, UNA DE LA MINISTERUL MEDIULUI (care a fost dată pentru alt urs, de fapt pentru … o ursoaică, mult mai mică și, practic, imposibil de confundat), IAR ALTA DE LA ”AGENȚIA PENTRU ARII PROTEJATE”, care nu a dat nimic șa care nici nu știa nimic!

Potrivit publicației de vânătoare, „Jagdreport”, Arthur aduce foarte mult, și anume 592,8 puncte dintre maximul posibil de 600 de „puncte de trofeu”.

Celebrul urs a fost împușcat în timp ce prințul vizita Carpații, în luna martie 2021, adică în urmă cu vreo 2 luni, toată fapta – FOARTE GRAVĂ – fiind ascunsă total până astăzi!

În România, ONG-ul Agent Green a lansat campania cu semnături „STOP vânătorii de trofee”, în care se arata că „ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna”STOP vânătorii de trofee | CampaniaMea pe DeclicSe pare că aceasta legislație le e străină celor cu bani și cu sânge albastru.

Vânătorii de trofee

Prințul Emanuel nu este primul nobil care a vânat trofee, prin partidele sale de vânătoare: așa s-a întâmplat cu regele spaniol Juan Carlos, care a vânat în mod repetat elefanți în Botswana – în special în calitate de președinte onorific al WWF al Spaniei, ceea ce i-a adus monarhului un val mondial de indignare, în 2012.

Gabi Păun, biolog și director general al organizației române de mediu, Agent Green, condamnă vânătoarea de trofee: „Este la fel de condamnabilă ca și comerțul cu fildeș”, deoarece uciderea masculilor mari ar slăbi populația de urși, lucru dovedit științific. Prin urmare, ecologistul solicită interzicerea totală a vânătorii de trofee, pentru străini.

Vânătorilor din Vest le place în mod deosebit să meargă în alte țări, pentru a vâna. În fiecare an, mii de vânători din Germania, Austria, Elveția, etc. călătoresc în străinătate pentru a vâna trofee. Țările africane precum Tanzania, Namibia și Africa de Sud sunt deosebit de populare, acolo vânătorii plătind și 100.000 de franci elvețieni, după cum dezvăluie antreprenorul de safari, Stephan Stamm.

Sub titlul „Un prinț în febra vânatorii”, Spiegel.descrie că „vânătoarea acestor animale este de fapt interzisă – ecologiștii vorbesc despre braconaj cu acoperire de stat”.

Le Figaro: „Regele urșilor din România a fost ucis de un prinț din Liechtenstein“

„Regele urșilor din România a fost împușcat de un prinț din Liechtenstein, spun două ONG-uri“, titrează Le Figaro. Cotidianul a tratat pe larg scandalul izbucnit în România:

„«Cel mai mare» dintre urșii bruni din România a fost împușcat de un prinț din Liechtenstein în timpul unei partide de vânătoare, a transmis două ONG-uri, miercuri, 5 mai. La rândul său, garda de mediu a deschis o anchetă.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România în luna martie. Contra unei taxe de 7.000 de euro (conform Știrilor ProTv) acesta a primit derogare de la Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui. Animalul ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green într-un material postat pe site-ul propriu.

Vânătoarea de urși este interzisă în România!

«Arthur avea 17 ani și era cel mai mare urs văzut în România și probabil în Uniunea Europeană», a scris Gabriel Păun, președintele asociației Agent Green, într-un comunicat, referindu-se la mărturia unui pădurar din regiunea Covasna (centru).

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit” – Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Vânătoarea de urși este interzisă în România, dar prințului Emanuel, care locuiește în Austria, unde familia sa deține un castel, i s-a acordat o derogare pentru a ucide o femelă suspectată că a atacat mai multe ferme anul trecut, potrivit acestui ONG și al organizației austriece pentru drepturile animalelor VGT.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a confirmat în mass-media locală eliberarea unei autorizații, fără însă a da numele beneficiarului. Interesant, nu-i așa?

CE SĂ VEZI? Spre deosebire de presa străină, autoritățile române nu au confirmat identitatea vânătorului

Prințul a ucis, în martie, «un mascul care locuia în inima pădurii și nu se apropiase niciodată de locuințele din jur», asigură Gabriel Păun, susținându-si afirmatiile cu un document de la o asociație locală de vânători pe numele «Emanuel Prinz von und zu Liechtenstein».

Autoritățile nu au confirmat identitatea vânătorului. «Știam că o femela urma să fie ucisă, dar am găsit un mascul», de unde decizia de a efectua verificări, a explicat Octavian Bercean, șeful poliției de mediu, care suspectează un «braconaj». La rândul său, Casa regală din Liechtenstein nu a dorit să comenteze «o problemă privată și personală, despre care nu cunoaște contextul», subliniind totodată atașamentul său și «respectul pentru natură».

România găzduiește aproximativ 6.000 de urși bruni, cea mai mare populație de plantigrazi din Europa și a înregistrat o creștere a conflictelor în ultimii ani din cauza prezenței lor, care este considerată invazivă. În timp ce o parte a populației și aleșilor solicită ridicarea interdicției de vânătoare, activiștii de mediu pledează pentru punerea în aplicare a măsurilor de îmbunătățire a coabitării dintre oameni și animale în zonele rurale“.

Să recapitulăm PE SCURT

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză că un prinț din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face pagube în gospodăriile localnicilor.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein a venit în România în luna martie. Contra unei taxe de 7.000 de euro (conform Știrilor ProTv) acesta a primit derogare de la Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui. Animalul ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green într-un material postat pe site-ul propriu.

În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și era numit trofeu „de aur” de vânători. Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au anunțat că s-au sesizat în acest caz și desfășoară o anchetă.

Până la rezultatul anchetei s-a antepronunțat (parțial) tocmai premierul României, care a spus că a auzit cum că n-ar fi cel mai mare urs din țara noastră. Dar asta nu are nicio legătură cu fapta în sine, care, oricum, rămâne la fel de ilegală și interzisă.

Federația pentru Protectia Animalelor și Mediului sesizează Comisia Europeană

Revoltatorul act a putut avea loc ca urmare a unei derogari de la lege oferita de catre Ministerul Mediului, arata cele doua organizatii non-guvernamentale. Asociatiile subliniaza ca derogarea fusese acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube in 2020 la unele ferme din comuna Ojdula, judetul Covasna. Mai
mult: printul Emanuel nu a omorat ursul care crea probleme, ci pe Arthur, un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor.

Ca reactie, presedintele Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM), Marinescu Marius, – a declarat la Antena 3 ca ONG-ul pe care il conduce a sesizat deja Politia si ca va semnala acest caz scandalos chiar si Comisiei Europene. Prin uciderea ursului, s-a comis o dubla ilegalitate: nu doar braconaj, ci si incalcarea unei hotarari a Curtii de Apel Constanta, care a stabilit drept ilegal un ordin de ministru ce permitea derogarea de la lege in materie de impuscare a ursilor, a detaliat Marinescu. El a cerut anchetarea tuturor ministrilor Mediului care au dat derogari din 2009 pana in prezent

Comunicatul Agent Green si VGT:

Organizatiile Agent Green si VGT (Austria) condamna uciderea ursului brun Arthur de catre vanatorul de trofee,
Printul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit in Romania in luna martie pentru a-l impusca.
Printul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident in Riegersburg, localitate situata in regiunea austriaca Stiria, si-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferita de ministerul mediului din
Romania acordata pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judetul Covasna. Dar in realitate, Printul nu a omorat ursul problema, ci un mascul care traia in adancul padurii si care nu venise niciodata in apropierea localitatilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai multi ani de rangerul Agent Green din zona respectiva si era recunoscut ca fiind un exemplar salbatic si neobisnuit cu prezenta omului si sursele de hrana oferite de acesta. Habitatul sau era aria protejata Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

“Arthur avea varsta de 17 ani si a fost cel mai mare urs observat in Romania si probabil cel mai mare care traia in Uniunea Europeana. Masuratorile cadavrului indica ca Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezinta maximum posibil in industria vanatorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record pana acum. Ma
intreb cum a putut printul sa confunde o femela cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista in adancul padurii. Este clar ca printul nu a venit sa rezolve problema localnicilor ci sa omoare ursul si sa isi duca acasa cel mai mare trofeu pentru a-l agata pe perete. Avem de a face cu o partida de braconaj, de vreme ce au
impuscat ursul gresit”, a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green.

“Ursul intampina multiple amenintari care ii pericliteaza supravietuirea: degradarea habitatului, schimbarile climatice si persecutia omului. Ministerul mediului trebuie sa abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs si nu efectele. Extractia masculilor mari destructureaza populatia si poate conduce la cosangvinizare. Nu se stie cati ursi exista cu adevarat si orice cota de derogare acordata este periculoasa. Vanatoarea de trofee trebuie scoasa in afara legii. Alfel, confictele vor spori si specia va fi in pericol de disparitie, asa cum s-a intamplat in majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o
organizatie pentru drepturile animalelor din Austria. „Este o rusine pentru Austria, ca Printul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o noua lovitura pe lista sa de trofee.“
Ursul brun este o specie strict protejata de legislatia UE si de Conventia de la Berna. Derogarile sunt exceptii care se dau in cazuri extreme de la caz la caz, dupa o evaluare amanuntita a situatiei, iar metoda letala este ultima solutie atunci cand alternativele (inclusiv relocarea) au esuat, iar ursul problema pune in pericol vieti omenesti si gospodarii. Comisia Euopeana a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat si just orice fermier care sufera pagube pe propriul teren sau in zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Agent Green a discutat pe 28 aprilie 2021 cu primarul din Ojdula si a vizitat mai multe gospodarii din acest sat. ”Am stat de vorba cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoacei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociatiei de Vanatoare Botos in luna ianuarie 2021 sa impuste ursoaica care i-a provocat pagube in vara anului 2020. Atat domnul Gheorghe, cat si alti sateni au gospodariile la marginea satului, invecinandu-se direct cu habitatul ursului. Niciunul nu are gard electric. De fapt niciunul nu are vreun fel de gard in partea dinspre padure. Niciunul nu a primit compensatii pentru pagubele suferite. Niciunul nu s-a plans de un urs mascul, ci de femele cu pui. Fiecare fermier cu care am discuat a spus ca nu s-a schimbat nimic de cand a fost impuscat ursul de sex masculin si ca femela continua sa vina zilnic in gospodarii. Gospodariile nu au caini din rase speciale care alunga ursii si nu implementeaza nicio masura de coexistenta si coadaptare. Pe domnul Gheorghe l-am rugat sa isi citeasca propria plangere facuta de domnia sa catre asociatia de vanatoare, dar nu a fost capabil sa o faca. Uciderea lui Arthur este extrem de suspecta si este de competenta politiei sa faca lumina in acest caz”, a adaugat Paun.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here