TRAGEDIE ÎN ROMÂNIA: 10 morți la ATI, ÎN INCENDIU. Bolnavii de coronavirus au ars de vii!

0
162

UPDATE. Crește bilanțul negru al tragediei. Pâna la ora redactării acestor rânduri sunt raportați 10 morți (pacienți intubați, bolnavi de coronavirus, 8 din salonul în care a izbucnit incendiul și 2 în salonul alăturat), față de 7, câți au fost confirmați în primele momente. Cifrele groazei pot crește în orice moment. Parchetul General al României a preluat ancheta izbucnirii acestui incendiu, trimițând deja o echipă de procurori la Piatra Neamț. CITIȚI MATERIALUL DE MAI JOS

O veste cumplită ne-a devastat pe toți, sâmbătă seara, 14 noiembrie.

Un incendiu izbucnit la secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență de la Piatra Neamț a dus la mari degajări de fum, pe lângă incendiul propriu-zis, iar – ceea ce este cel mai grav – cel puțin 7 bolnavi de coronavirus au ars de vii, murind în chinuri groaznice.

Se pare că incendiul a izbucnit de la o candelă aflată în secție, dar informația nu este confirmată sută la sută, vorbindu-se și de un posibil scurt-circuit electric.

La fața locului s-au deplasat imediat mașinile de pompieri, ambulanțe SMURD, precum și oficialitățile locale, iar incendiul a fost stins destul de repede, însă nu suficient de rapid pentru a se evita cumplita tragedie.

Primul bilanț – nu e cel definitiv – arată un număr de 7 morți dintre cei bolnavi. Din nefericire, medicul care era de gardă la ATI a suferit arsuri grave, de gradul II și III, pe 80 la sută din corp, încercând de unul singur, într-un efort disperat până să ajungă pompierii, să salveze bolnavii de COVID de la ATI. De asemenea, o asistentă medicală este în stare gravă.

Din cei 16 pacienți de la ATI, 7 au decedat iar unul e în stare critică.

Toți cei răniți și arși care încă mai dau semne de viață sunt transportați de urgență la spitale din Iași, inclusiv ceilalți bolnavi de COVID de la ATI.

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru se deplasează de urgență la fața locului pentru a evalua situația și a lua măsurile imediate ce se impun.

Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arşi de la Iaşi. El ar avea arsuri pe aproape tot corpul. Ulterior s-a luat decizia transferării acestuia, cu un avion militar, la un mare spital din Belgia.

Abia la ora 23.15, medicul-erou Cătălin Denciu a fost urcat într-o ambulanță pentru a fi transferat la Spitalul Floreasca din București. Mutarea s-a petrecut după ce ministrul Tătaru a ajuns la Piatra Neamț.

Nu se știa exact traseul de transfer. Urma a fi dus la Iași și acolo urcat într-un avion pentru a fi adus în Capitala. Sau să meargă direct cu ambulanța în București. Abia apoi s-a decis că va fi dus, într-un final, în Belgia.

Incendiul a izbucnit pe la ora 18.30 și a fost stins la ora 19.30, conform ISU Piatra Neamț. Medicul care și-a riscat viața și a salvat bolnavi are arsuri pe 80% din suprafața corpului, conform primelor comunicări ISU.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa, a declarat, sâmbătă seara, pentru MEDIAFAX, că până în acest moment, şapte persoane sunt decedate, dintre pacienţii surprinşi de incendiu în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

„Şapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secţia ATI de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate şi alte secţii. Se pare că erau persoane cu COVID-19”, a spus Popa.

Autorităţile sunt în alertă generală, sâmbătă seara, din cauza unui incendiu izbucnit la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. Mai mulţi oameni sunt în interior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here