FOTO. Dosarele X, BANII și primarii. Talentații domni Vanghelie, Tudorache și Florea: Trei, Doamne, și toți trei! (Analiză)

0
258

”MAGICIENII PRIMĂRIILOR”

Povestea nu e lungă și nici complicată. Pandemia are și ea colțișoarele ei. Nimeni nu se poate ocupa chiar de toate. Unii sunt cu măștile, ventilatoarele, echipamentele și altele asemenea (precum ”Talentatul domn Ionel” de la UNIFARM, vezi alăturat materialele noastre despre MAGICIENII PANDEMIEI), unii cu medicamentele, iar alții, desigur, cu tabletele pentru învățământul on-line, cel atât de iubit sau hulit, dar până la urmă atât de necesar…

Iar dacă ești – sau ai fost – la Primărie, ei bine, ce să faci ca să ții pasul, cât de cât, cu deja celebrii MAGICIENI ai PANDEMIEI, care s-au jucat cum au vrut cu sutele de milioane ori chiar cu miliardele de lei? Nu poți intermedia pe banii statului măști sau ventilatoare, pentru că nu fac obiectul activității. E clar, nu poți! Dar, totuși, ceva trebuie să faci, cu aceiași celebri bani ai statului. Că doar n-o să ajuți cetățenii, bolnavii din spitale sau elevii din școli pe banii tăi de primar, Doamne ferește, nu-i așa? Ați observat că toți fac ”afaceri excelente” pe banii statului și că devin ”străluciți oameni de afaceri”, așa, peste noapte, în momentul în care li se acordă sume uriașe pentru achiziții fără licitație?? Dar să revenim.

Cum se vede de pe Marte

La primării, cum ar fi de pildă la sectoarele Capitalei, dar și în multe alte locuri, nu prea au avut loc de întors. ”Soluția” era una singură și vizibilă de pe Marte: învățământul on-line și tabletele pentru elevii și profesorii din respectivele sectoare.

Și ca dovadă că așa este, iată, au și apărut tabletele cumpărate de Primăria Sectorului 5, cum credeți, la un preț aproximativ dublu față de cel al pieții, conform declarațiilor noului primar, care – cel puțin pe moment – nu vedem de ce ar minți! Sigur, această dublare de prețuri întru favorizarea mai mult decât evidentă a firmelor furnizoare ar putea să pară o joacă de copil pe lângă miliardul de lei volatilizat de Ionel&Comp la UNIFARM în doar câteva luni, începând din martie.

Dar tot sunt niște milioane de euro și aici. Și nu puține. Iar ”Talentatul domn Florea” (într-un celebru film era vorba de un anume domn Ripley) nu a fost niciodată un sărăntoc, cu atât mai puțin nu poate fi acum și nici nu va fi în viitor. Dimpotrivă. Iar noi îi dorim să fie mereu foarte bogat, mai ales după un mandat de primar la ditamai sectorul!

Din fericire există în toate acestea o consecvență evidentă: cei care s-au sesizat, pe bună dreptate, și l-au luat serios la întrebări pe fostul stăpân absolut al UNIFARM-ului, domnul Ionel (apropo, ”creația” lui Victor Ponta din noiembrie 2012), l-au luat la întrebări și pe fostul primar de la ”5”, Daniel Florea, ba chiar pe foștii primari de acolo! Iar aici aveam de-a face, cum spuneam, cu singura treabă serioasă din această sordidă poveste de pandemie.

Ultima serie ”Dosarele X”, Sezonul 10, vine în România!

Și ce să vezi? Ați auzit de David Duchovny și Gillian Anderson (în FOTO, mai sus) ori de Chris Carter? Sunt actori și producători de mare succes la Hollywood, cei care au dat naștere serialului de notorietate mondială ”Dosarele X” (202 episoade și 9 sezoane, până acum!), acela cu OZN-uri misterioase, cu extratereștri mereu amenințători și cu tot felul de fenomene paranormale, care mai de care mai stranii, în plină ”normalitate” a vieții. Ei bine, toți aceștia ar fi înlemnit de invidie în fața poveștilor noastre de pandemie și de tablete. De care tablete nu știe nimic și care s-au cumpărat, evident, singure, fără niciun fel de intervenție umană.

Și acum faptele, în sinteză. Cum bine se știe, procurorii DNA au făcut percheziţii acasă la Marian Vanghelie (fost primar al sectorului 5) şi chiar la Primăria Sectorului 5 într-un dosar legat de achiziţia de tablete ​pentru elevi. Fostul primar PSD, Daniel Florea, a venit şi el la DNA, declarând foarte senin că are (doar) calitate de martor într-un dosar, așa cum relatează jurnaliștii de la G4media.

Tablete (foarte) scumpe pe bani publici ieftini

Dar tot la fel de bine se știe că Primăria Sectorului 5 a cumpărat tablete în mandatului fostului primar Florea, prin compania Economat, deţinută de onorabilul Consiliu Local. Actualul primar, Cristian Popescu Piedone, anunţa deunăzi că societatea Economat nu distribuise tabletele cumpărate şi susţinea că preţul de achiziţie a fost dublu faţă de preţul pieţei.

Întrebat dacă ancheta ar putea viza achiziția de tablete pentru elevi, fostul primar Daniel Florea a spus: „Primăria Secorului 5 nu a mai achiziționat tablete pentru elevi. Voi vedea”. Nebuloasa pare a fi totală. Noroc că nu toți suntem proști.

Achiziția a maxim 35.000 de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 5 din București, contract cu o valoare estimată la peste 59,1 milioane lei, finanțat din bani publici, a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, arată datele din SEAP. Licitația a fost organizată după ce primarul PSD Daniel Florea anunțase încă din 11 septembrie că a cumpărat deja 33.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, echipamente care să fie livrate gradual până la sfârșitul lunii octombrie. Florea a ținut la secret (ce vreți, Dosarele X!…) firma către care a virat milioane de euro din bani publici pentru aceste tablete. În plină campanie electorală și cu puțin timp înaintea începerii noului an școlar, primarul PSD Daniel Florea a postat multe clipuri video în care asigura elevii și profesorii că vor avea tablete cu internet la început de an școlar.

DNA a anunțat printr-un comunicat de presă că procurorii fac cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, care ar fi fost săvârșite în cursul anului 2020 și anterior.

Joi, 19 noiembrie, au fost făcute percheziții domiciliare în 38 de locații din București și județul Ilfov, din care două sunt entități aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, a precizat DNA.

De ancheta DNA erau la acel moment vizați și sunt în continuare fostul primar PSD al Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache (acum acuzat penal și pus sub control judiciar, cu o cauțiune de 1 milion de euro) și fostul edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie. În foto (jos), de la stânga la dreapta: Daniel Tudorache, Marian Vanghelie și Daniel Florea.

Tudorache în plin SF: Nu am fost “ridicat”, “dus la audieri” și nici “reținut”. Doar … acuzat penal și pus sub control judiciar!

Tudorache tocmai ce scrisese zilele trecute pe Facebook că percheziția a fost făcută în urma unei sesizări a actualului primar, Clotilde Armand, în legătură cu achiziția de tablete pentru elevii din Sectorul 1. Povestea nu e chiar atât de simplă, de data asta.

Iată aici mesajul inițial transmis de Tudorache pe Facebook:
„Pentru a nu se face speculații cu substrat politic și pentru că nu am nimic de ascuns, doresc să vă aduc la cunoștință situația reală.
Percheziția a fost efectuată în urma uneia dintre multele sesizări formulate de Clotilde Armand împotriva mea și anume ACHIZIȚIA DE TABLETE pentru elevii din Sectorul 1.
Din punctul de vedere al actualului primar al Sectorului 1, achiziția de tablete pentru copii în contextul pandemiei nu era necesară. De altfel, Clotilde Armand a inceput prigoana totală împotriva tuturor angajaților primăriei care nu au “pupat inelul”.
Revenind la percheziție, am pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce mi s-a solicitat, însă nu s-a identificat nimic suspect. Nu sunt un om bogat, averea mea fiind familia și onoarea.
Nu am fost “ridicat”, “dus la audieri”, “reținut” sau subiect al vreunei alte acțiuni spectaculoase și nici nu mi s-a adus la cunoștință ca aș avea calitatea de “suspect” sau “inculpat” în vreun dosar.
Mai multe detalii nu știu în acest moment, însă vă voi ține la curent cu orice noutate. Mă voi prezenta la orice solicitare a autorităților, pentru că, așa cum am mai spus, nu am nimic de ascuns. Și, cel mai important, sunt liniștit și mândru în legătură cu activitatea desfășurată în mandatul meu de primar al Sectorului 1″.

E ”clar”, nu-i așa? Am tot scris de ”talentații domni” Ionel și Florea. Dar stați să-l vedeți pe cel mai ”talentat”: pe domnul Tudorache, la ora redactării acestor rânduri deja inculpat penal și pus control judiciar. Despre această ”poveste” citiți totul în materialul alăturat.

Vanghelie nu știe nimic pe persoană fizică, le-a zis procurorilor să caute ce vor, ba chiar a și plecat de acasă

Desigur, Marian Vanghelie nu știe absolut nimic pe persoană fizică. El, care tocmai ce s-a născut, explica pentru News.ro că s-a ”trezit” cu procurorii acasă, care procurori au ridicat nişte documente legate de societăţile sale, Societatea Bucureşti, precum şi nişte facturi cu ce ar fi cumpărat soţia sa.

Tot Vanghelie a mai spus că dosarul deschis in rem vizează infracţiuni de abuz în serviciu şi trafic de influenţă, însă procurori nu i-au transmis că el ar fi implicat în astfel de fapte, dosarul vizând mai multe persoane, dar cu totul altele. Nu-i așa că domnul Vanghelie ne trimite în chiar Dosarele X? Exact ca și Florea, care – chiar dacă fără el nu mișca nici musca în primărie – e foarte mirat de tot ce se întâmplă.

Dosarul legat de sectorul 5 a fost al doilea dosar legat de achiziţia de tablete în Bucureşti, după cel în care încă de la mijlocul săptămânii trecute au avut loc percheziţii la fostul primar PSD din Sectorul 1, Daniel Tudorache.

Comunicatul Primăriei Sectorului 5:

„În urma solicitărilor venite din partea mass-media, vă aducem la cunoştinţă că ofiţeri ai Poliţiei Judiciare din cadrul Direcţia Naţionale Anticorupţie au ridicat documente financiar-contabile de la societatea Economat SRL, dar şi alte documente din cadrul Primăriei Sectorului 5, de la departamentele de specialitate, legate de relaţia cu această societate comercială.

Acţiunea ofiţerilor Poliţiei Judiciare din cadrul DNA are legătura cu achiziţia de tablete făcută de Economat SRL.

La momentul transmiterii acestui comunicat, acţiunea se află în plină desfăşurare.”

Le-am zis <<căutaţi ce vreţi>>, afirmă Marian Vanghelie, părintele celebrelor ”Vanghelioane” din anii trecuți.

  • „Da, am avut o percheziţie dimineaţă acasă. Procurorii mi-au spus că e un dosar care s-a lucrat in rem şi că e mandat de percheziţie. S-a luat ieri de la Tribunalul Bucureşti mandat şi au venit să facă o percheziţie. Mi-au făcut percheziţia. Nu am mai stat să vină avocaţii, că nu aveam nevoie. Le-am zis <<Căutaţi ce vreţi. Nu avem nicio problemă. Ce vreţi dumneavoastră puteţi să căutaţi. Nu aştept să pierdem timpul cu avocaţii. Daţi-i drumul, dacă tot aţi venit”». Au terminat şi gata”, a spus Vanghelie.

Întrebat de News.ro dacă procurorii au ridicat ceva de la el de acasă, el a răspuns: „Da, dar nu nişte documente într-un vreun sens. Nişte chestii mai vechi de la societăţile mele, Societatea Bucureşti. Lucruri pe care le aveam prin casă. Diverse chestii. Nu ştiu, nişte facturi ce a cumpărat soţia. Dar nu chestii senzaţionale. Lucruri din acestea normale”.
El a mai precizat că este vorba de un dosar deschis în acest an, şi procurorii i-au spus că vizează fapte de abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

  • „Am făcut proces verbal de percheziţie. Dosarul este deschis în 2020. Nu îmi dau seama cu ce are legătură. Cred că tot pe baza vreunui denunţ. Ce puteţi crede? Eu am şi plecat de acasă. Da, a durat un pic, vreo 2-3 ore. S-au uitat un pic, au verificat. Încă nu înţeleg despre ce este vorba. Nu ştiu ce să zic. Aflăm în câteva zile.

…Noi nu i-o dorim, dar să nu afle și el de vreun ”control judiciar”.

Trei, Doamne, și toți trei! Cine i-a propulsat pe Vanghelie, Tudorache și Florea?

Marian Vanghelie (52 de ani), Daniel Tudorache (56 de ani) și Daniel Florea (48 de ani).

Oameni tineri, care ar mai avea încă multe de spus și de făcut. Din păcate, drumurile lor nu par a fi chiar cele mai limpezi. Dacă îi ”scuturi” cât de puțin, curg din ei sutele de mii, ba chiar milioanele de euro. Nici asta n-ar fi în sine o problemă, ci, eventual, doar modul în care s-ar fi ajuns aici. În politică au fost mereu sus, foarte sus, chiar dacă au mai virat după cum bătea vântul (vezi Florea de la PD la PSD, ori Vanghelie, de la PSD la tot felul de partide înființate chiar de el), au fost mereu lideri, președinți, senatori sau deputați, șefi de comitete și comiții, de consilii directoare, iar într-un final glorios, primari ai sectoarelor celui mai mare oraș din România.

Acum, însă, totul a ajuns o problemă pe care o mai poate rezolva doar DNA-ul. Din păcate pentru cei în cauză, din fericire pentru restul lumii. Nu e nimic cinic aici. Intelectuali dintre cei mai valoroși nu adună nici în zece vieți banii pe care acești oameni îi ”fac”/îi ”făceau” în 2-3 ani. Am mai spus-o, nici măcar asta nu ar fi problema.

Mulți se întreabă cine i-a propulsat.

E ușor și dificil de răspuns. Au pus umărul aici, în mod cert și din greu, posibil chiar și Adrian Năstase, măcar parțial, dar în mod foarte cert Victor Ponta și Liviu Dragnea, cei care, în perioada lor de glorie 2012-2015 (dar și în alți ani), schimbau în România și președinții de bloc sau liderii paznicilor de noapte din silozurile rurale.

Între multe altele, au ținut morțiș să stabilească ei și PSD-ul cine să conducă Liga de Fotbal sau Federația Română de Fotbal, generând, de-atunci încoace, prăbușirea masivă și dramatică a acestui sport, prin ”specialiștii” pe care i-au impus acolo, nu că anteriorii ar fi fost cei mai buni din lume, dar măcar să fi lăsat oamenii de fotbal să aleagă.

Apropo de fotbal, gurile rele spun că Victor Ponta ar fi fost ajutat masiv de nașul său George Maior, fostul director al SRI de până în ianuarie 2015. Noi nu credem așa ceva. Sunt răutăți…

Așa cum nu putem să credem nici ce a scris deunăzi, într-un material ce s-ar vrea o analiză (dar plin de erori), din Cotidianul de pe 16 noiembrie, ex-senatorul – tot PSD, culmea! – Valer Marian, fost de asemenea și magistrat, dar și jurnalist de investigații: ”Maior și Coldea au fost implicați și în desemnarea unor candidați ai PSD la primării importante din Capitală, cum ar fi Dan Tudorache la Sectorul 1, Daniel Florea la Sectorul 5 și Gabriel Mutu la Sectorul 6. Au ajuns să se implice și în alegerea principalilor lideri ai PSD.” (am încheiat citatul). Tudorache și Florea au fost însă aleși primari la ”localele” din iunie 2016, când George Maior nu mai era în funcție, cum se întâmpla în 2014, când au avut loc alegerile de la FR Fotbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here