Nereguli grave la Spitalului Sf. Ioan din București. Conducerea blochează măsurile anti-coronavirus! S-a deschis dosar penal

1
969

Titlul nu spune încă totul. E incredibil cum, la un o unitate medicală de mărimea și importanța Spitalului Clinic de Urgență ”Sf. loan” din București, chiar cei din conducere ajung să blocheze măsurile minimale anti-coronavirus, prin profliferarea și impunerea unor practici totalmente neportivite și învechite, care nu fac altceva decât să expună colectivul medical, în mod permanent, unui risc major de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Evident, nu spunem noi acest lucru, ci chiar medicii, majjoritatea având o mare și solidă experiență profesională, de la Spitalul Sf. Ioan. Mai exact, un grup de 5 (cinci) medici de la această unitate spitalicească au întocmit și înaintat, încă de luni 23 martie, o sesizare și o plângere penală către Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică București, dar și către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului București (Secția 26 de Poliție), potrivit unui anunț al Ministerului Public. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucuresti (sector în care se află spitalul), deschizându-se dosar penal în această cauză, sub aspectul zădărnicirii prevenirii bolilor și al abuzului în serviciu.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a fost înregistrat la data de 23.03.2020 dosarul penal nr. 2297/P/2020, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art. 352 C.p.şi abuz în serviciu prev. de art. 297 C.p., ca urmare a sesizării venite la DGPMB – Secţia 26 Poliţie din partea mai multor cadre medicale din Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. loan din Bucureşti cu privire la existenţa unui cadru organizatoric defectuos ce nu ar corespunde măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase

Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precum şi a prezumţiei de nevinovăţie.”. se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Situația e cu atât mai gravă cu cât – se știe – au apărut deja cazuri, foarte grave în sine și prin efectele lor, de infectare cu noul coronavirus în rândul medicilor și al personalului medical, la Spitalul Județean Suceava (unde sunt DOAR PÂNĂ ACUM circa 80 de infectări ale medicilor și personalului medical), la Spitalul Dr.Gerota din București și nu numai. Periclitarea directă și masivă a sănătății personalului medical este unul din cele mai grave lucruri care se pot întâmpla în aceste zile, ținând cont, desigur, de scopul principal al protejării sănătății și vieții tuturor pacienților. Dar și medicii sunt oameni și pot deveni oricând – DOAMNE FEREȘTE! – pacienți.

Practic, sesizarea și plângerea grupului de medici de la Sf. Ioan vizează în mod concret modul în care se gestionează – mai exact NU SE GESTIONEAZĂ – prevenirea și combaterea coronavirusului la Sf. Ioan din București, lucru care ar trebui să reprezinte preocuparea numărul 1, înaintea oricărei alteia, a conducerii spitalului.

Sesizarea îi vizează pe medicii Robert Agafiței (managerul spitalului), Bogdan Florin Geavlete (directorul medical al spitalului) și pe Ileana Adela Văcăroiu (șef al Secției Clinice de Nefrologie).

Iată câteva din aspectele neverosimile aduse în atenția organelor competente de medicii de la Spitalul Sf.Ioan, după ce – atenție – aceștia au sesizat în mod repetat conducerea, atât verbal cât și în scris, asupra lipsei unor măsuri adecvate și clare de prevenție a răspândirii infecției cu coronavirus.

Astfel, medicii sunt obligați să participe la raportul de gardă (care nu e prevăzut în legislație) într-o încăpere foarte mică, mai mică chiar decât o sală de clasă, unde se înghesuie efectiv circa 30 de cadre medicale!

De asemenea, același număr de circa 30 de cadre medicvale, la care SE ADAUGĂ PACIENȚII și ASISTENTA DE SALON, sunt obligate să participe la vizita mare din cadrul Secției, intrând în fiecare salon în parte!

În plus, chiar dacă în Sănătate au fost anulate toate examenele și concursirile din cauza situaâieiu actuale, coordonatorul de rezidențiat, Șef de lucrări dr. Daniela Rădulescu, îi obligă pe medicii rezidenți să participe la CURSURILE și colocviile susținute de aceasta, cu risc masiv de contaminare și transmitere a îmbolnăvirilor.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor și a contaminărilor s-au propus: desfășurarea on-line a raportului de gardă (cum deja se practică în alte părți), scurtarea programului de lucru atunci când nu este absolut necesar, limitarea vizitei mari la patul bolnavului unde sunt aduse toate cadrele medicale! Asta când, iată, la Spitalul Floreasca a fost depistat pozitiv cu coronavirus un pacient care, anterior, intrase în contact cu ZECI DE CADRE MEDICALE!

Nimic din toate propunerile medicilor de la Sf. Ioan nu s-a realizat, continuându-se, până inclusiv zilele imediat anterioare, practicile de aglomerare a zeci și zeci de cadre medicale în săși minuscule, precum și aducerea tuturor acestor cadre chiar la patul bolnavilor, lucru dovedit a fi extrem de periculos.

În acest fel, medicii consideră că sunt expuși permanent riscului de îmbolnăviire concomitentă a întregului personal, inclusiv printr-un posibil contact epidemiologic! Mai mult, există un deficit tehnic și al al resureselor de autoprotecție și dezinfecție. Chiar și așa, conducerea a rechemat din concedii întregul personal medical, nu la zile și diferite, conform unui program bine pus la punct, ci toată lumea DEODATĂ, FĂR A SE ASIGURA nicio măsură REALĂ DE PROTECȚIE, fapt ce creează un pericol major de îmbolnăvire a întregului personal medical al Secției de Nefrologie, a pacienților, a familiilor conexe și nu numai. Toate acestea în condițiile în care la Nefrologia din Sf.Ioan se asigură dializa cronică, dar și dializa de tranzit a persoanelor din alte secții sau alte spitale, precum și dializa în acut (24 de ore din 24, zilnic) a ÎNTREGII CAPITALE și a ZONELOR LIMITROFE.

Situația de la Sf.Ioan e cu adevărat gravă și explozivă, în sensul cel mai trist și mai concret al cuvintelor.

Cazurile de la Suceava și de la Spitalul Floreasca sunt total elocvente în acest sens, și nu sunt singurele.

1 COMENTARIU

  1. Echipa de SOC….. Șefii Cacanarilor. Și Sssssabotorilor. AU INTENȚII CRIMINAle. SALVEAZĂ DOAR FUNDUL LOR SA RĂMÂNĂ ȘEFI….. POST MORTEM…. II BAGA PE REZIDENȚI SI ALTE CADRE LA INAINTARE. EU PROPUN SA RĂMÂNĂ NUMAI GEAVLETE….și Văcăroiu. Tot fac ei tot binele de acolo…. Or fi și amanți….
    . SA DEMONSTREZE. Capacitatile de profesor… Proaspăt adevarattttt? Oare fals… Manager….. Inginer…. Academician… nu ca alții. Și pe deasupra si ilustru pilosssspsd și basescian…. Cu tăticu în clinica…. El are voie cred ca și coronavirusul ii susține….. Pe ăștia.
    Sunt grețosi……de prosti…. Și rai….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here