Incredibil. A jucat rolul unui șef de stat și chiar a ajuns președintele Ucrainei, zdrobindu-l pe Poroșenko!

0
244

Fără precedent! Actorul de comedie Volodimir Zelenski (41 de ani) a fost ales noul președinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, potrivit exit-pollului, relatează AFP.

În primul tur al al alegerilor din Ucraina desfășurat pe 31 martie, Zelensky, care a interpretat un rol de președinte ca actor, a obținut 30%, urmat de actualul președinte, Petro Poroshenko, cu 16,6%.

BBC a realizata după primul tur un scurt portret al lui Zelenski: a sfidat toate regulile de campanie electorală, refuzând să participe la mitinguri și să acorde interviuri, și pare să nu fi avut nici o viziune politică în afară de dorința de a fi nou și diferit. Prin utilizarea masivă a rețelelor sociale a ajuns la alegătorii tineri.

Disponibilitatea lui Zelenski de a vorbi atât rusa cât și ucraineană, într-o perioadă când drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil, l-au făcut popular în estul Ucrainei, zonă vorbitoare de rusă.

Oligarhul exilat în Israel, Igor Kolomoiski, 56 de ani,  ar fi principalul sponsor al lui Zelenski.

Vasyl Holoborodko este președintele incoruptibil interpretat de Zelensky în serialul Sluga Poporului, aflat acum la al treilea sezon. Un simplu profesor de școală, ale cărui tirade împotriva corupției sunt filmate de unul dintre elevii săi, devin virale și îl catapultează pe Holoborodko la președinție.

În viața reală, campania lui Zelensky a fost minimă. L-a lăsat pe Holoborodko să facă treaba pentru el, ceea ce înseamnă că pentru a afla viziunea reală a lui Zelensky, trebuie luată în serios viziunea falsă din serial, se arată într-o analiză realizată de Foreign Policy după primul tur.

Postul de radio Deutsche Welle i-a realizat un portret lui Zelensky. ”La vârsta de 41 de ani, Zelenski ar fi cel mai tânăr președinte al Ucrainei. El este un om plin de viață, cu o voce deosebită și plăcută. Fiu al unui profesor universitar din Krivi Rih, inima industriei minereului de fier din sud-estul Ucrainei, este cel mai celebru și de succes showman al țării.

Disciplina supremă este satira politică. Timp de aproape 20 de ani, Zelenski și o echipă de artiști de cabaret i-au tras pe politicienii de vază ai țării la rotisorul ironiilor”, scrie DW.

Zelenski nu a prea dat interviuri, nu a vorbit cu presa, iar când a făcut-o s-a adresat doar instituțiilor media prietenoase cu el. A comunicat cu susținătorii săi prin intermediul mesajelor video postate pe Facebook și alte platforme similare. Cu ajutorul unor sloganuri creative, exprimate într-un limbaj specific tinerilor, el a reușit să mobilizeze electoratul tânăr din estul țării.

Însă o strategie mediatică inteligentă nu ar fi o explicație suficientă pentru succesul său. Explicația se regăsește probabil în politica ucraineană, care în ultimele decenii a avut o imagine dezastruoasă. Chiar și Poroșenko, care este nepopular, ba chiar urât de unii alegători, trebuie să se întrebe dacă și-a evaluat corect șansele de realegere.

Acești ucraineni, care au fost forța motrice din spatele schimbării puterii în 2014 și care se consideră a fi patrioți pro-occidentali, privesc succesul lui Zelenski cu un amestec de îngrijorare și disperare,  mai notează Deutsche Welle.

Potrivit sursei citate, la toamnă au loc alegeri legislative, iar la Kiev se speculează că Zelinski ar putea forța organizarea anticipată a acestora, în încercarea de a-și introduce în Parlament propriul partid, care deocamdată există doar pe hârtie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here