Comoara Faraonului sau secretul lui Tutankhamon la Paris

0
2590

Un număr enorm de bilete, circa 130.000, au fost deja vândute pentru expoziţia „Toutankhamon: Le Trésor du Pharaon” („Tutankhamon: Comoara Faraonului”), care se va deschide pe 23 martie, la Grande Halle de la Villette, în nordul Parisului, au declarat vineri organizatorii acestui important eveniment, care prevăd un număr de 150.000 de bilete vândute până la deschidere, potrivit agerpres.ro.

Peste 150 de obiecte – bijuterii de aur, monede, gravuri, sculpturi şi obiecte ritualice- din comoara lui Tutankhamon, dintre care peste 50 au părăsit pentru prima dată Egiptul, vor fi prezentate într-o scenografie proiectată special pentru această ocazie, notează AFP.

Khaled El Anany, ministrul egiptean pentru antichităţil, este aşteptat joi să viziteze expoziţia.

Parisul este al doilea oraş în care poposeşte această expoziţie-eveniment (după Los Angeles), dintr-un total de zece – numele celorlalte metropole nefiind divulgat până în prezent.

Transferul unei părţi al colecţiilor Muzeului din Cairo din Piaţa Tahrir către Marele Muzeu Egiptean din Giza, care urmează să îşi deschidă porţile în trei-patru ani, a permis mai multor obiecte remarcabile să poate părăsi în mod excepţional Egiptul pentru a fi prezentate în întreaga lume.

În 1967, expoziţia „Tutankhamon şi timpul său” din Franţa, inaugurată de André Malraux, la acel moment ministru al culturii, a prezentat doar 45 de obiecte şi s-a bucurat de un succes imens, atrăgând un număr record de 1,24 milioane de vizitatori.

De asemenea, în 1976, o altă expoziţie, dedicată lui Ramses al II-lea la Grand Palais a constituit ocazia prin care mai multe obiecte din mormântul marelui faraon au putut părăsi Egiptul.

Expoziţia „Toutankhamon : Le Trésor du Pharaon” va putea fi vizitată de către public până pe 15 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here