Îl vom regreta. Directorul a demisionat. FOTO

3
791

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a convocat o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că își încheie mandatul la șefia Serviciului Român de Informații, relatează Antena 3 CNN.

Iată declarațiile directorului demisionar:

 • SRI a trimis raportul de activitate pe 2022, document clasificat, până 
 • Este importat ca societatea și cetățenii să știe că SRI s-a transformat major în acești ani, pentru a acționa mai eficient provocărilor actuale, pentru a proteja România
 • SRI a devenit o instituție modernă, suplă, debirocratizată: nu mai există 41 de servicii în miniatură, aferente fiecărui județ și Capitalei
 • Vorbim de o nouă organizare regională, cu mai puține direcții și un lanț de comandă scurtat, care a produs deja rezultate
 • Finalizarea proceselor de actualizare operațională a SRI mă obligă la o analiză cu privire la viitor
 • E momentul să constat că obiectivele profesionale propuse la preluarea mandatului au fost îndeplinite
 • Prin urmare, pot să închei etapa de viață parcursă în fruntea SRI
 • Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis în ultimele săptămâni cu președintele României, căruia îi mulțumesc pentru susținerea constantă arătată în acești ani, cât m-am aflat la conducerea Serviciului
 • L-am informat și pe președintele Comisiei Parlamentare de control a SRI
 • Este o decizie ale cărei rațiuni au fost înțelese pe deplin și am să încerc să vi le explic și dumneavoastră

Eduard Hellvig: „Este sănătos pentru democrație ca mandatul unui director de serviciu de informații să fie limitat în timp”

 • Este o cutumă greșită la noi, ca aceia care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați
 • Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Personal, cred că este nevoie de un asemenea pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat.
 • Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informații să aibă un mandat limitat în timp. Pietrificarea în funcție nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greșite pentru instituție, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcției cu persoana care o deține. 
 • Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituție care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut. Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect care este legitim dezbătut în spațiul public.
 • Funcția de director a unui serviciu de informații oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. Nu cred că este bine pentru democrație ca o persoană să concentreze expunerea la informație secretă pentru un timp îndelungat. Pur și simplu cred că și cetățenii, și statul sunt mai bine slujiți.
 • Pur şi simplu, cred că cetățenii şi statul sunt mai bine slujiți dacă la conducerea SRI se succed lideri la intervale de timp clar stabilite.Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție.

Eduard Hellvig: „Cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului”

 • După cum spuneam, închei această etapă de viață cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România şi pentru SRI. Am reușit restructurarea instituției pentru a fi mai eficientă, am îndepărtat-o de politică și de moștenirea fostei Securități, și am menținut și amplificat încrederea și respectul partenerilor noștri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informațiile extrase din arhivele fostei Securități. Starea serviciului este, acum, semnificativ mai bună decât era în urmă cu 8-9 ani.
 • Cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionalizare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO.
 • ​Îmi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX: ‘Singurul ghid al unui om este conștiința sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea și sinceritatea acțiunilor sale. Este foarte imprudent să mergi prin viață fără acest scut, pentru că suntem atât de des luați în derâdere de eșecurile speranțelor noastre și de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut, vom fi mereu în rândul celor onorabili’
 • Declarația de astăzi este ultima în calitate de director al Serviciului Român de Informații. Profesional şi sufletește, voi fi marcat pozitiv pentru toată viața de această experiență deosebit de onorantă. Emoțional şi rațional, mă voi raporta ]întotdeauna cu respect, considerație şi afecțiune la motto-ul SRI: Patria, a priori.

„Va fi o pierdere pentru SRI, dar, cu siguranță, a discutat înainte cu președintele Iohannis”

„Dacă decide să se retragă, acest gest ar veni ca un element de absolută neutralitate a Serviciului Român de Informații înaintea unui an electoral extrem de complicat.

Eduard Hellvig este cel care a propus președintelui României trecerea în rezervă a 46 de generali SRI în opt ani și trei luni de activitate. A reformat din temelii acest serviciu, care are astăzi o schemă instituțională ce nu mai are nicio legătură cu ce a fost în trecut.

Conexiunile cu serviciile aliate – cu Biroul de Securitate al NATO, cu CIA, cu MI5, care au desfășurat și desfășoară acțiuni comune cu SRI – sunt extrem de puternice..

Dacă decide să se retragă, va fi o pierdere, dar va fi, cu siguranță, o decizie luată după o discuție cu președintele Klaus Iohannis„, a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

El a evocat și situația de securitate la granițele României, în contextul războiului Rusiei în Ucraina.

„Au existat în ultima perioadă dialoguri intensificate între președintele României și directorul SRI, pe fondul celei mai mari provocări de securitate pentru România de la căderea comunismului: sute de kilometri de graniță terestră cu Ucraina, transformarea bazinului Mării Negre în zonă de război, 5.000 de militari străini pe teritoriul României, pentru a întări securitatea țării noastre și a flancului estic.

Eduard Hellvig a fost decorat de Klaus Iohannis, cu cel mai important ordin

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut un gest cu care suntem în totalitate de acord și a acordat directorului SRI, Eduard Hellvig, Ordinul național Steaua României în grad de comandor, cel mai important ordin care poate fi acordat de președinte.
Decretul privind acordarea ordinului a fost publicat în Monitorul Oficial la câteva minute după ce Hellvig a anunțat că renunță la conducerea SRI.

„Se conferă Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor domnului Hellvig Eduard Raul, director al Seerviciului Român de Informații”, potrivit decretului publicat luni în Monitorul Oficial.

Decretul este semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul Marcel Ciolacu.

Hellvig a anunțat că a îndeplinit obiectivele profesionale pe care și le-a propus la preluarea mandatului.

„Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații. Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis în ultimele săptămâni cu președintele României”, a spus Hellvig.

„Este o cutumă greșită la noi că cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Personal cred că este nevoie de un asemenea pas, este un gest de sănătate democratică”, a afirmat Hellvig.

Pietrificarea în funcție nu este bună, poate conduce la setarea obiectivelor greșite, la pierderea conractului cu realitatea socială, a adăugat acesta, spunând că funcția de director SRI oferă acces la un volum mare de informații sensibile și nu e bine ca stocarea acestor informații să se facă pe perioade lungi de timp.

Eduard Hellvig este îndeplinește din martie 2015 funcția de director al Serviciului Român de Informații.

content-image

Sorin Grindeanu, posibil viitor director (surse)

În ce ne privește nu avem prea multe de adăugat.

Suntem convinși că îl vom regreta foarte curând pe Eduard Hellwig, omul care a desecretizat dosarele revoluției din 1989 și care a denunțat vechile protocoale ale SRI. Dar nu au fost acestea singurele lucruri remarcabile făcute sub directoratul lui Hellwig. Au mai fost și altele, inclusiv atmosfera de liniște, echilibru și discreție generată în acești ultimi 8 ani.

Probabil că a fost cel mai bun director al SRI. Oricum am lua-o, gestul său este munul de mare demnitate și eleganță. Ar mai fi putu să stea cel puțin încă un an și jumătate, dar iată, în sfârșit, un lider român care are onoare și mult bun simț.

Conform unor surse jurnalistice și politice, viitorul director al SRI ar urma să fie pesedistul Sorin Grindeanu (49 de ani), în prezent ministru al Transporturilor și Infrastructurii în guvernul Marcel Ciolacu, după ce a ocupat aceeași funcție și în guvernul Nicolae Ciucă.

Au vorbit mulți despre asta, mai public sau mai puțin public și nu are niciun rost să-i enumerăm. Nu avem nimic de comentat. Important este să fie liniște în România, măcar așa cum a fost până acum.

O variantă mai plauzibilă: Nicolae Ciucă

După cum a opinat Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României, la Digi 24, șanse mari pentru a-i lua locul lui Eduard Hellvig le-ar avea generalul Nicolae Ciucă, actualul președinte al PNL și al Senatului. Cioroianu, el însuși fost membru PNL, a vorbit despre acest scenariu. Ar fi vorba despre o rocadă, pentru că Hellvig ar ajunge la șefia formațiunii liberale.

Nicolae Ciucă a fost premier al României și a demisionat la data de 12 iunie din funcție, pentru a respecta protocolul rotativei, pe care PNL l-a avut cu PSD. Astfel, șeful Executivului a ajuns Marcel Ciolacu. Ulterior, Ciucă a fost ales președinte al Senatului României.

Serviciul Român de Informaţii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comuna, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”, se precizează în Legea de organizare a Serviciului Român de Informații (SRI).

În ce-l privește pe Nicolae Ciucă, acesta și-a dovedit seriozitatea militară și politică, fiind un premier corect și condițional. Probabil că nu ar fi o variantă rea pentru România. Dimpotrivă.

3 COMENTARII

 1. Salutam decizia lui Eduard Hellvig de a-si incheia mandatul ca director al SRI. Aceasta decizie arata responsabilitate si exemplu, personalitatea sa avand un rol important in a transforma SRI intr-o institutie moderna si supla, si in a reduce politizarea acestuia. Urmarim cu interes modul in care institutia isi va continua misiunea de a asigura siguranta nationala a Romaniei.

 2. Felicitari lui Edward Hellvig pentru decizia luata! El a demonstrat ca intelege cat de important este ca un director al SRI sa aiba un mandat limitat in timp, pentru a asigura sanatatea democratiei si pentru a evita subiectele delicate sa se piarda in negura vremurilor. El a inteles ca trebuie sa isi treaca puterea catre altii pentru a-i permite sa existe spiritul de modernizare si de responsabilitate.

 3. Un contro’real Militar curajos, Eduard Hellvig a luat această înțeleaptă și plină de demnitate decizie de a-și încheia mandatul în SRI. Apreciez foarte mult că domnia sa și-a exprimat curajul de a-și atinge obiectivele și de a părăsi instituția într-un moment în care România are nevoie de lideri adevărați. Sper că această actiune va servi drept model pentru toți ceilat diriguitori din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here