Din păcate, statul roman a patronat una din cele mai mari mizerii a tuturor timpurilor, în ultimul an de mandat al infractorului Adrian Năstase și al clicii sale, adică 2004. Sigur, după infractorul sus numit au mai venit și alții, vezi Băsescu & Comp, dar asta nu mai contează acum.
Dezastrul e de mult înfăptuit. Așadar, oamenii ”intelectualului subțire” Adrian Năstase, care ceva mai târziu s-a făcut că-și trage un glonț în ureche, au vandut aproape pe degeaba pachetul majoritar de actiuni ale Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA (SNP PETROM SA), companiei ruso-austriece OMV AKTIENGESELLSCHAFT – evident, din Austria, pachet in care 35% din actiuni erau detinute de Guvernul Austriei. Initial, s-au vandut, conform contractului, doar 33,34% din actiuni contra sumei de 668,8 milioane euro, adica, atentie!, mai putin cu cateva milioane euro decat profitul pe care OMV Austria l-a obtinut ÎNCĂ DIN PRIMUL AN de exploatare.
Majorare de capital cu bani ramasi in conturile societatii, asa s-a dat URIASA resursa subterana petrolifera si de gaz a Romaniei, plus multe altele, pe mana ruso-austriecilor
In doar cateva luni de la incheierea contractului, companiei OMV Austria i s-a permis sa majoreze capitalul social al SNP PETROM SA cu 830 milioane euro (suma ramasa in conturile SNP PETROM SA) astfel incat, prin noul calcul al capitatului social, OMV Austria sa obtina inca 17,55% la suta din actiuni, si sa ajunga sa detina 51% din capitalul social al SNP PETROM SA.
Un aranjamant ordinar al profund coruptului guvern Năstase, de fapt al statului român de atunci, care era mult mai mic decât tocul de la pantoful lui Năstase.
Adica, numita OMV (care avea vreo 5.000 de salariați, pe lângă cei cca 50.000 ai Petrom, devenea stapana ABSOLUTA peste:
- 145 depozite petroliere;
- 690 benzinarii, din care 200 modernizate;
- 320 autocisterne si 401 autotractoare;
- 350 semi-remorci;
- 464 autocisterne GPL;
- 5 camioane GPL;
La care s-au adaugat:
- 35 de benzinarii si 2 depozite petroliere situate in strainatate;
- numeroase cladiri, inclusiv sediul din Str. Budisteanu din Bucuresti.
La momentul privatizarii, OMV Austria a preluat exploatarea in Romania a:
-306 zacaminte petrol si gaze;
-1450 puturi de gaz productive;
-13856 puturi de titei productive;
-771 instalatii de colectare;
-15.000 kilometri de conducte de transport titei gaz si apa;
-2 platforme maritime (Prometeu si Atlas);
La care se adauga:
-puturi de exploatare in Kazahstan;
-Rafinaria Arpechim;
-Rafinaria Petrobrazi;
-Uzina de ingrasaminte Doljchim.
Ce e cu ”ruso-austriecii”
Pentru a va lamuri ce e cu aceasta sintagma, ”ruso-austriecii de la OMV”, cititi mai jos un material de mare interes, chiar daca nu e scris azi. Sau tocmai de aceea.
Alta mizerie fără precedent a Statului năstasian, numit câteodată și Statul român
Conform unei evaluari anterioare privatizarii, valoarea SNP PETROM SA era cotata la 1,8 miliarde euro (la valoarea istorica a activelor), pentru ca imediat dupa privatizare Guvernul Romaniei sa anuleze toate datoriile acumulate de SNP PETROM SA, ceea ce a reprezentat o facilitate NEMAIINTALNITA, acordata OMV Austria.
Mai mult, OMV Austria a primit si dreptul, prin concesiune, sa exploateze, timp de 99 de ani, resursele petrolifere ale Romaniei (mai exact, campul petrolifer Suplacu de Barcau). Asta, contra unei redevente situata intre 3,5-13,5% in timp ce, in alte state europene, valoarea redeventei era dubla, respectiv, intre 5-35%.
Si chiar daca artizanii privatizarii – din timpul Guvernarii Adrian Nastase – au pretins, ca sa justifice pretul mult subevaluat, ca SNP PETROM SA a fost privatizata cu tot cu datorii, Guvernul Romaniei a anulat toate datoriile SNP PETROM SA. In plus, SNP PETROM SA detinea, la momentul privatizarii, numeroase sume de bani.
Contractul dezastruos pentru Romania a fost incheiat in numele Statului roman de un adjunct al Sefului Oficiului Participațiilor Statului si Privatizarii in Industrie
Contractul de privatizare referitor la achizitionarea de actiuni ale Societatii Nationale a Petrolului Petrom SA nr. 5 din data de 23 iulie 2004, a fost incheiat intre Ministerul Economiei si Comertului prin Oficiul Participantilor Statului si Privatizarii in Industrie si OMV AKTIENGESELLSCHAFT, in care 35% din actiuni erau detinute de Guvernul Austriei.
Contractul care contine 64 de pagini – 8 sectiuni – si 31 de anexe care se intind pe alte 405 pagini, a fost semnat de:
Din partea Romaniei, un funcționar de nivel 3 sau 4: – de Constantin Nedelcu, adjunct al Sefului Oficiului Participantilor Statului si Privatizarii in Industrie
Din partea OMV AKTIENGESELLSCHAFT: – de Wolfgan Ruttenstorter, Chief Executive Officer si Gerhard Roiss, Deputy Chief Executive Officer. Adică șefii cei mari ai firmei.
Probabil ca sefilor Guvernului PSD din 2004 le-a fost mult prea frica sa isi puna semnatura pe acest contract si l-au impins in fata pe un adjunct de la OPSPI.
*Anumite conditii contractuale pot fi interpretate ca favoritisme facute OMV Austria de catre Statul roman, precum:
-nivelul redeventei sa nu se modifice timp de 10 ani – sunt informatii ca, pana in prezent, nimeni nu s-a invrednicit, incepand cu 2014, (la expirarea celor 10 ani) sa mareasca redeventa, astfel incat Statul roman sa castige cu adevarat de pe urma exploatarii resurselor petrolifere de pe teritoriul Romaniei.
-in cadrul contractului de privatizare, OMV Austria a primit unda verde sa vanda Rafinariile Arpechim si Petrobrazi, de pe urma carora poate obtine alte importante sume de bani, de ordinul zecilor de milioane de euro.
In fiecare an, OMV a obtinut profituri MULT mai mari decat pretul platit
Conform datelor oficiale obtinute de la Ministerul Finantelor, OMV PETROM SA – agent economic cu codul unic de identificare 1590082 – a obtinut profituri uriase, din care statul nu a incasat decat cota legala de 16%. Restul banilor s-au scurs, evident, in conturi straine, sub forma de dividende.
Iata profiturile anuale obtinute de OMV PETROM SA, numai în primii 7 ani de activitate:
(Veți vedea imediat ce se întampla in 2022!)
-Anul 2006 – profit 671 milioane euro (suma platita pentru privatizare a fost 668 milioane euro), conform datelor existente intr-un Raport al Comisiei de ancheta a Senatului privind privatizarea SNP PETROM SA;
-Anul 2008 – profit de peste 1,6 miliarde lei
-Anul 2009 – profit de 1,7 miliarde lei
-Anul 2010 – profit de 2,2 miliarde lei
-Anul 2011 – profit de 4,5 miliarde lei
-Anul 2012 – profit de 4,6 miliarde lei
-Anul 2013 – profit de 5,6 miliarde lei
In toti acesti ani, reprezentantii OMV Austria aflati in functii de conducere din cadrul companiei au incasat lefuri exorbitante de zeci de mii de euro/lunar, ca si cand ar fi fost sefi de mari banci internationale. Nu va faceti probleme, la fel e si acum, chiar mai abitir.
”Spaga” luata de alde Adrian Nastase pentru privatizarea PETROM
S-a vorbit inca din 2004 si se vorbeste si acum de cel putin 700 milioane de EURO primiti de sleahta guvernamentala a lui Adrian Nastase.
Ce inseamnă această ”șleahtă”?
Păi vedeți cam care era componența guvernului Năstase în 2004, nu chiar totți miniștrii, evident, cei de la cultură, sport, turism, relația cu Parlamentul și poate încă unul-doi (că erau foarte mulți) nu aveau treabă cu Petrom-ul. Mai adăugați toată liota de consilieri și alții asemenea de pe lângă Șnapanul Principal.
Și, desigur, nu-l uitați sub nicio formă, pe ”Micul Titulescu”, adică Victor Ponta, o creație 100 la 100 a lui Adrian Năstase.
Victoraș avea pe atunci doar 32 de primăveri și era, ridicați-vă în picioare, ditamai Ministrul delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării aquis-ului comunitar! Vă dați seama, nu-i așa?
Și același Victoraș se ”încălzea” deja pentru anii săi de aur 2012 – 2015, când, împreună cu celebrii infractori Dragnea și Băsescu, Victoraș a schimbat fața României în rău și în foarte rău, pentru multe decenii de-acum înainte.
Să fi fost Klaus Iohannis Dumnezeu pe Pământ, tot nu ar fi reușit să mai repare mare lucru, după asemenea hiene și ticăloșii. Slavă Domnului că suntem așa cum suntem și că am trecut prin pandemie, cu dificultăți, dar am trecut, iar restricțiile au fost mult mai suportabile decât în alte state europene. După Iliescu, Năstase, Ponta, Dragnea și Băsescu e aproape imposibil să mai repari ceva.
Iar dacă venea Victor Ponta în 2014, chiar că urma Apocalipsa. Ne-a ferit Dumnezeu!
Apropo de ȘPAGA: Oh, dar noi nu putem crede astfel de răutăți, nu-i asa? Nu, nu poate fi adevarat, Doamne! Pur si simplu nu poate… Ohhhh.
Scumpirea fără precedent la pompă triplează profitul Petrom şi urcă afacerile cu 145 %: cea mai mare companie de la Bursă raportează DOAR pentru trimestrul 1/2022 afaceri de 12 mld. lei şi profit NET de 1,8 mld. lei, adică 360 de milioane de Euro și cu mult peste 1,4 miliarde de Euro într-un an
În contextul fără precedent al preţurilor crescute şi volatile, generat de războiul Rusia-Ucraina, şi pe fondul unor volume mai mari ale vânzărilor, OMV Petrom – cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, şi-a majorat cu 145% vânzările în primele trei luni din 2022 faţă de aceeaşi perioadă din 2021 în timp ce profitul net s-a triplat, arată raportul rezultatelor financiare.
Astfel Petrom a încheiat T1/2022 cu vânzări de 12 miliarde de lei, faţă de 4,9 mld. lei în T1/201 şi cu un profit net de 1,75 mld. lei, faţă de 573 mil. lei în primele trei luni ale anului trecut.
Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 145% comparativ cu T1/21, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari ale vânzărilor de produse petroliere şi electricitate. Vânzările din Rafinare şi Marketing au reprezentat 49% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Gaze şi Energie au reprezentat 51%. Vânzările din Explorare şi Producţie au reprezentat doar 0,1%, după vânzarea filialelor din Kazakhstan în T2/21 (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).
Investiţiile au însumat 629 mil lei în T1/22, cu 10% mai mari faţă de T1/21, din care suma de 453 mil lei a fost direcţionată către Explorare şi Producţie (T1/21: 511 mil lei). Investiţiile din segmenul Rafinare şi Marketing au fost în valoare de 121 mil lei (T1/21: 56 mil lei), iar cele din segmenul Gaze şi Energie în valoare de 49 mil lei (T1/21: 1 mil lei). Investiţiile din segmentul Corporativ şi Altele au fost în valoare de 7 mil lei (T1/21: 4 mil lei).
Grupul OMV Petrom a raportat o poziţie netă de numerar incluzând leasing în valoare de 11.257 mil. lei la 31 martie 2022, mai mare comparativ cu cea înregistrată la 31 decembrie 2021 în valoare de 9.391 mil lei. Compania are 27 mld. lei capitalizare.
Principalele aspecte din raportul pe T1/2022 publicat in aprilie 2022:
♦ Pentru 2022, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în jur de 95 USD/bbl (estimarea precedentă: 75 USD/bbl; 2021: 71 USD/bbl); se preconizează că discountul mediu al ţiţeiului Ural faţă de ţiţeiul Brent (mult mai ieftin) vă rămâne ridicat şi volatil, reflectând contextul geopolitic cu multe provocări, c-așai în tenis.
♦ La T1/2022 OMV Petrom avea circa 7.907 angajaţi faţă de 9.224 cu un an în urmă.
♦ Indicatorul marjă de rafinare al OMV Petrom a crescut cu 15,51 USD/bbl, la 18,31 USD/bbl în T1/22, ca urmare a diferenţialelor mai bune pentru produse, în special motorină şi benzină, precum şi diferenţialului mare, fară precedent, între Ural şi Brent, generat de contextul geopolitic.
♦ Rata de utilizare a rafinăriei a fost de 98% în T1/22 (T1/21: 95%), susţinută de cererea ridicată precum şi de modelul de afacere integrat cu canalele de vânzări, care ne-a permis să plasăm produsele proprii în toată regiunea de operare.
♦ Marja de rafinare este estimată a se situa semnificativ peste nivelul din 2021 (estimarea precedentă: aproximativ 6 USD/bbl; 2021: 5,5 USD/bbl)
♦ Cererea de produse petroliere se preconizează a fi pe un trend crescător; estimăm că cererea pentru energie electrică va fi la un nivel similar cu anul 2021, iar cererea pentru gaze naturale va fi mai mică decât în 2021
♦ Valoarea investiţiilor estimată să crească până la circa 4 mld lei, în funcţie de climatul investiţional (2021: 2,8 mld lei)
♦ Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins pozitiv după plata dividendelor de baza (2021: 3 mld lei)
♦ Randament pentru acţionari atractiv: creşterea anuala a dividendului de baza cu 5%-10%.
♦ Neptun Deep: un proiect nou al Legii Offshore a fost publicat şi se afla în prezent în faza de consultare publica. Autorităţile urmăresc aprobarea rapida a acestuia în parlament în prima jumătate a anului 2022. În funcţie de conţinutul final şi de momentul aprobării Legii Offshore revizuite, decizia finala de investiţie este estimata pentru semestrul întăi din 2023.
Numeroase voci publice care au studiat privatizarea Petrom in favoarea OMV au apreciat ca prejudiciul suferit de Romania de pe urma acestui contract vadit dezavantajos ar fi de peste 20 miliarde euro.
Rapoarte serioase, dar nicio anchetă, niciodată
In pofida rapoartelor SRI, in care s-au semnalat probleme grave cu privire la privatizarea SNP Petrom SA, in raport de prevederile art. 136 din Constitutie, potrivit carora “bogatiile din interes public ale subsolului… fac obiectul exclusiv al proprietatii publice”, precum si in pofida unui raport al Comisiei de ancheta a Senatului, care a cerut, in octombrie 2007, Guvernului Romaniei sa renegocieze de urgenta redeventa, justiția română nu a deschis niciodată o anchetă.
PS A nu se înțelege că avem ceva, cu cineva. Dimpotrivă, îi susținem pe toți cei amintiți mai sus, indiferent ca au luat șpagă sau nu.
Să trăiască toți!