România e rușinea Europei cu PNL și USR-PLUS la guvernare: Comisia Europeană ne trimite înapoi PNRR, cu zeci de observații de toată jena pentru noi

0
957

Comisia Europeană a transmis proiectul PNRR înapoi cu zeci de observații. Aleph News a obținut, joi seara, documentul cu zeci de critici și observații ale CE. Cel mai grav este de săptămâna viitoare CE aprobă proiectele PNRR depuse de țările membre și începe plata proiectelor.

Cele 29 de miliarde de euro pentru România ar putea să nu mai fie atât de sigure, pentru că o parte dintre proiecte ar putea să pice.

Unul dintre reproșurile aduse PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele .xls cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, potrivit documentelor obținute de jurnalliștii de la Aleph News. Este vorba, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

La un alt capitol al PNRR, atenție, LA UN SINGUR CAPITOL, se solicită Europei 100 de miliarde de euro (!), iar răspunsul CED este că, NOTA BENE, ”în întregul PNRR este vorba de 29 de miliarde de euro”!. Așadar, ceri 100 de miliarde, dar PNRR-ul în întregimea lui poate oferi cca DOAR 29 de miliarde!

În sfârșit (dar nici pe departe ultima observație) CE devine de-a dreptul dur-ironică atunci când spune că o cifră de 133000 de euro este ”cam excesivă” când ea e programată a fi cheltuită pentru ”training”-ul UNUI SINGUR ”expert” în riscul de capital la IMM-uri! 133.000 de euro pentru pregătirea unui singur om, totul fiind pregătit, spun gurile rele (pe care, desigur, nu le credem) pentru ca această parte din contract să revină unei anume firme de consultanță, nu oricui!

Jurnaliștii de la Aleph News au cerut un punct de vedere de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Reprezentanții MIPE au transmis că situația este normală și este o parte din procesul normal de evaluare din această perioadă!

Este singurul caz de trimitere înapoi cu atât de multe critici și observații, a unui PNRR, în acest moment, în Europa.

FOTO: ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, principalul artizan al PNRR România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here