Atacuri neașteptate la președinte. Klaus Iohannis, criticat de USR-iști în termeni duri și nemotivați

0
3111

Nimani nu s-ar fi așteptat. Sau foarte, foarte puțini. Apar multiple reacții extrem de dure din tabăra USR-PLUS la solicitarea lui Klaus Iohannis ca ministrul Justiției „să explice public de urgență” cum s-a ajuns ca dosarul evenimentelor din 10 august 2018 să fie clasat. Așadar, concret, eșalonul doi din USR PLUS a pus tunurile pe aliatul Klaus Iohannis, care, de fapt, i-a ajutat enorm să ajungă la putere. Mai mult decât atât, termenii acestor critici – până la urmă, oricine are dreptul să critice pe oricine – nu sunt sau cel puțin nu par a fi suficient motivați

Parlamentarul USR-PLUS, Emanuel Ungureanu, a avut o reacție tranșantă după declarația lui Klaus Iohannis despre soluționarea dosarului 10 august.

Președintele Iohannis care a numit-o pe Georgiana Hosu în fruntea DIICOT este responsabil direct din punct de vedere moral și politic de „trântirea” dosarului 10 august.

Pervers, în stil pesedist, domnul Iohannis îl roagă pe actualul ministru al Justiției să lămurească povestea clasării dosarului 10 august.

Domnul Iohannis mai bine mergea la ski zilele acestea…”, a spus Emanuel Ungureanu pe pagina sa de Facebook.

Klaus Iohannis: „Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă.”, a spus președintele Romaniei pe pagina sa de Facebook.

Alte două atacuri în forță

Deputatul USR Mihai Polițeanu a lansat și el un atac la președinte.

„Cred că lumea o ia un pic pe arătură, inclusiv Președintele:
Hai să ne oprim în a da senzația că un politician, fie el și ministrul Justiției, poate sau trebuie să influențeze mersul unui dosar în Justiție;
Putem critica decizia unei instanțe, da, dar nu putem presa politic pentru o anumită soluție;
Ca Președinte, eventual, poți lua la întrebări Procurorul general cu privire la nelucrarea, tergiversarea unui dosar sau a mai multor, fără, însă, a indica o soluție. În cazul specific al dosarului 10 august, în mod clar principala instituție vinovată pentru lipsa unei anchete efective este DIICOT;
Însuși Președintele Iohannis a numit-o procuror șef DIICOT pe Giorgiana Hosu, în ciuda protestelor publice;
Dacă tot vrem soluții, hai să discutăm despre soluții realiste pentru viitor: de exemplu, reformarea Legii adunărilor publice, pe care Jandarmeria vrea s-o îngroape. Avem un proiect de lege excelent in Parlament pentru a face acest lucru. Hai să trecem împreună, cu sprijinul USR PLUS, PNL și UDMR, această lege;
Agentul guvernamental al României de la CEDO să nu se mai comporte ca un politruc, așa cum a fost cazul în dosarele Revoluției sau Mineriadelor, și la momentul în care dosarul 10 august va ajunge pe masa Curții Europene.
Și eu sunt supărat pentru soluția de clasare a dosarului privind represiunea protestelor din 10 august 2018. Și am reacționat negativ și critic cu privire la performanța dezastruoasă a DIICOT în acest caz.
Însă, ca politicieni, trebuie să fim responsabili. Ministrul Justiției nu are ce căuta în drumul unui dosar penal.
Stelian Ion a avut o reacție corectă și pertinentă, a scris Polițeanu joi pe pagina sa de Facebook.

Raluca Prună, fost ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, a aruncat și ea săgeți către președinte.

„Am un gust foarte amar citind cum Președintele cere ministrului justitiei sa identifice cauzele clasării dosarului 10 august.
Misterul s-ar putea găsi in modul de redactare a actului trimis la instanța (adică infirmarea clasării după un mega scandal public). Autorul actului este șeful DIICOT de la acel moment, G. Hossu. Numita cu mare aplomb in functie de Președinte, in ciuda multelor riscuri cunoscute la momentul numirii și care au și dus la demisia doamnei.
Pana nu apare motivarea, in care sper ca judecătorul sa explice, pentru ca tot poporul sa înțeleagă, ca nu poate face dreptate judiciara când este limitat sa se uite la legalitatea și temeinicia actului cu care a fost sesizat de șeful DIICOT, cred ca institutiile statului ar trebui sa tacă. Mai ales când au făcut din independenta justitiei o tema de campanie. Si dacă tot vor sa facă ceva ar putea, in așteptarea motivarii deciziei judecătorului, sa șteargă pe jos, in camera și fără public ca nu mai e campanie, cu ministerul de interne”, a scris Prună pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here