Raed Arafat: Numărul de cazuri COVID este mult mai mare, unii sunt pozitivi și umblă pe stradă!

0
514

UPDATE. Raed Arafat: ”Restricțiile și măsurile sunt unica soluție. Vine o iarnă cumplită.”

Conform celor spuse de Raed Arafat, cifra reală a cazurilor de coronavirus ar putea fi mult mai mare. Șeful DSU a explicat că unii oameni nu știu că au boala respectivă și merg pe stradă.

„Deci, hai să luăm exemplu, ajunge un pacient după un accident rutier, intră în sala de operaţie, este operat, i se face şi test COVID, el este după accidentul rutier traumatizat şi ne trezim după testul COVID că este pozitiv COVID, el trebuie să continue tratamentul acolo, nu pot să îl trimit la Spitalul de Infecţioase.

Nu are ce să caute la Spitalul de Infecţioase. Sunt şi spitalele suport care ar primi astfel de pacienţi, cum ar fi, de exemplu, Spitalul Colentina, dar şi acolo capacitatea este limitată, s-ar putea să nu aibă toate specialităţile necesare acestui pacient şi, pentru binele pacientului, eu trebuie să îi găsesc un loc unde să fie tratat corect, dar să fie izolat de ceilalţi pacienţi”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

Raed Arafat a explicat că numărul cazurilor care sunt testate pozitiv este întotdeauna mai mic decât numărul cazurilor generale.

„Întotdeauna cazurile care sunt testate pozitiv sunt mai puţine decât cazurile generale, din cauza asta se pun reguli în care spunem: restaurantele, purtarea măştii şi tot. Dacă noi am fi siguri că cei pe care îi testăm sunt singurii care sunt pozitivi nu am mai purta mască, nu am mai lua măsuri de prevenire, nu am mai lua măsuri de restricţie, măcar în unele zone. Este clar că avem persoane care sunt pozitive, contagioase, asimptomatice, care poate că nici ele nu ştiu că sunt contagioase. Pentru asta noi cerem să purtaţi masca fiecare”, spune șeful DSU.

„Nu pot să vă spun o estimare care este diferenţa. Aici colegii de la Epidemiologie pot să facă anumite calcule. Noi avem, la un moment Ministerul Sănătăţii a dat prevalenţă pe partea de anticorpi de 4,5-5%. Ceea ce înseamnă că, dacă este aşa, înseamnă că aproximativ 5% din populaţia României a fost deja expusă virusului şi a fost infectată, dar mulţi nici măcar nu au ştiut de acest lucru. Au crezut că este răceală simplă, au crezut că le curge nasul sau au tuşit un pic şi au crezut că nu este o problemă sau a apărut febra pe o durată scurtă şi au crezut că nu este o problemă, dar ei, de fapt, au fost infectaţi şi, probabil, unii dintre ei i-au infecat pe alţii dacă nu au respectat regulile de prevenire”, explică Raed Arafat.

Planul de creştere a numărului celor care preiau apeluri. De asemenea, șeful DSU a transmis că există un plan de creștere „a numărului celor care preiau apelurile la call center”.

„Există un plan de creştere a numărului celor care preiau apelurile la call center şi suplimentarea lor şi colaborarea cu alte entităţi care să preia apelurile ca să degrevăm 112. Şi, din nou, fac apel la oameni, pentru că ieri, din nou, a fost o situaţie, nu se sună la 112 pentru concedii, pentru întrebări simple, pentru oameni asimtomatici sau foarte uşor simtomatici, care nu au o problemă, dar care nu au reuşit să intre în legătură cu DSP şi sună la 112. Rugămintea este ca 112 să rămână păstrat numai pentru urgenţe. Dacă într-adevăr te simţi rău, nu poţi respira bine, simţi că ai o problemă, sună la 112. Dar să suni la 112 pentru că nu a răspuns nu ştiu cine sau medicul de familie, pentru concediu medical, acolo nu este locul potrivit. Normal, trebuie să fie ajutată persoana respectivă, dar nu prin 112”, spune șeful DSU.

„Testarea în masă are un rol, ea poate să testeze pozitivii ca să îi carantineze, bineînţeles. Deci, depinde acum ce vei folosi pentru testarea în masă. Noi facem acum un număr de teste semnificativ de mare şi, comparativ cu alte ţări, chiar comparativ cu numărul populaţiei. Ce poate să fie de ajutor mare este dacă o să începem să avem anumite teste mult mai rapide, care să nu necesite operaţiuni de laborator, care durează ore în şir ca să iasă rezultatul testului, şi să creştem capacitatea respectivă. Deci, aici este colegul nostru de la Ministerul Sănătăţii, domnul doctor Andrei Baciu, care se ocupă de asta şi poate să vă dea mai multe informaţii despre testarea şi politica care va fi pe testare pe care o are Ministerul Sănătăţii”, a conchis acesta.

Valul doi va fi pe durata iernii

Șeful DSU a subliniat că valul doi va fi pe durata iernii.

„Valul doi nu numai noi, pe plan european acum, pe emisfera nordică, zicem, că ne gândim că va fi pe durata iernii, acum cât de greu va fi valul doi depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea să păstrăm un platou, să începem o descreştere care durează, nu se obţine imediat, clar că putem ţine situaţia sb control, cum am ţinut-o prima dată, în primul val. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, să nu se ia anumite restricţii, de exemplu, cum s-au luat şi, bineînţeles, sunt unii supăraţi pe noi că de ce s-au luat, dacă continuăm în această logică, că de ce ne trebuie asta, de ce ne trebuie asta, atunci clar că s-ar putea ca lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă, deci totul depinde de modul în care lucrăm cu toţi împreună”.

„Nu pot să vă garantez nimic pentru că nu ştim cum va fi comportamentul. Aduceţi-vă aminte, noi n-am trecut printr-o iarnă serioasă, cu virusul ăsta, anul ăsta, noi am început din martie, când a început primăvara. Acum să vedem iarna cum va fi şi noi, din primăvară până acum nu am stat liniştiţi şi vedeţi că creşterile au început chiar în vară-toamnă, adică…”

Măsurile de prevenire sunt soluția

Raed Arafat a arătat că „virusul nu ştie legi, nu ştie nimic” iar măsurile de prevenire sunt soluția.

„Deci înrăutăţirea lucrurilor vedeţi că nu e numai în România şi România nu stă cel mai prost la acest moment, ca cifre. Dacă vedem, sunt ţări care sunt mult peste România. Am avut discuţie cu colegii din Olanda, am avut discuţie de la protecţia civilă, cu colegii din Italia, de la protecţia civilă, chiar în ultimele două zile. Toţi au aceleaşi îngrijorări şi temeri pe care le avem şi noi şi toţi se confruntă tot cu această rezistenţă care apare din ce în ce mai mult, împotriva purtării măştii, a regulilor, care aici trebuie din ce în ce mai mult să explicăm populaţiei că este, din păcate, unica soluţie, măsurile de prevenire sunt soluţia.

Noi nu putem opri virusul. Virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. Virusul este prezent, ne protejăm, e bine, nu ne protejăm îşi face treaba mai departe şi îi infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea, chiar şi unii care le respectă se infectează, adică nu există o prevenire sută la sută, nu putem spune niciodată că dacă am purtat mască şi m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit sută la sută de infecţie, dar reduce riscul la maxim şi şansa devine mult mai mică să mă infectez”, transmite Raed Arafat.

„Cu cât creşte numărul cazurilor de terapie intensivă, situaţia va fi mai grea. Se poate să ajungem inclusiv să luăm nişte măsuri de limitare a activităţii elective, pe care şi alte ţări le-au luat. Ieri, de exemplu, am avut o discuţie a grupului medical NATO, Joint Health Group, care se întâmplă să fiu cel care coordonează şi au participat mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, ţări baltice, ţări… Norvegia a participat, Lituania, Letonia, toţi au avut o abordare identică cu noi, Marea Britanie, cum am zis, a participat şi au prezentat situaţiile lor, ţări din Balcani au participat, deci nu numai noi, şi din ce s-a vorbit acolo rezultă că toţi au probleme de capacitate a sistemelor sanitare şi mai ales când se vorbeşte de segmentul terapie intensivă şi segemtnul bolnavi care au nevoie de oxigen şi au nevoie de internare”, a conchis acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here