Școlile din România se pregătesc de scenariul roșu, la nici 4 zile de la redeschiderea anului școlar.
Federația Sincidatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunță că sunt șanse mari ca majoritatea școlilor din România să se închidă, din cauza numărului mare de cazuri de infectare cu Covid-19.
Dotarea școlilor după o săptămână de la începerea anului școlar este „nesatisfăcătoare”, în fiecare zi fiind consemnate noi cazuri de Covid-19 în școli care duc la închiderea instituțiilor de învățământ.
Școlile din România s-ar putea închide în curând din cauza situației epidemiologice
FSLI are tot interesul să-și apere angajații, astfel că dă un ultimatum statului român să doteze cum trebuie școlile, pentru că blocajul este iminent în condițiile actuale.
Sindicaliștii le reproșează guvernanților că nu au anticipat această situație, deși era previzibilă, în contextul actual al pandemiei de Covid-19.
„Școlile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roșu, respectiv în mediul on-line. din păcate nici la această oră, după o săptămână de an școlar, unitățile de învățământ nu au fost dotate cu infrastructură necesară. Lipsesc tabletele pentru elevi și cadrele didactice, precum și conexiunea la internat a școlilor”, au transmis cei de la FSLI, conform Mediafax.
Sindicatul a remarcat faptul că în momentul în care cursurile nu pot avea loc elevilor li se încalcă un drept fundamental, cel la educație.
Sute de mii de elevi nu vor avea acces la învățământ on-line în aceste condiții, din cauza faptului că Guvernul Orban nu a împărțit tuturor tablete și alte echipamente necesare.
„Speranța că autoritățile locale vor asigura aceste echipamente e deșartă, puține au fondurile necesare, iar varianta ca unitățile de învățământ să facă proiecte și să achiziționeze echipamente e utopică”, au adăugat sindicaliștii.
Germania a trecut cu bine pest redeschiderea școlilor pentru că a testat în masă elevii, subliniază cei de la FSLI. În România acest lucru nu se întâmplă, din cauza lipsei de interes a Guvernului și a incompetenței autorităților, subliniază sindicaliștii.
Mai trist, președintele FSLI Simion Hăncescu a anticipat acest scenariu al eșecului:
„Multe dintre unitățile de învățământ devin bombe epidemiologice, instituțiile statului nu și-au făcut treaba, au avut luni la dispoziție să aplice un plan bine pus la punct și să ia măsuri prin care să fie protejați elevii și angajații”, a completat Hăncescu, conform Mediafax.