Raed Arafat aduce vestea cruntă: Nu excludem măsuri drastice!

0
909

Secretarul de stat Raed Arafat are din nou o veste cruntă pentru românii care sperau, cumva, că situaţia începe să se îmbunătăţească. Autorităţile pot fi nevoite să recurgă, în curând, la măsuri mult mai drastice. Care sunt motivele invocate de şeful DSU?

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, joi seară, că în România există, în prezent, peste 300 de focare de coronavirus. El a subliniat totuşi că unele dintre acestea sunt zone controlabile, precum cămine, azile de bătrâni sau locaţii din domeniul industrial, cazuri în care nu se pune problema de transmitere comunitară, ce poate forţa autorităţile să ia măsura carantinării unor localităţi întregi.

“Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți.

Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

“Sunt situații în care dacă vezi că scapă de sub control (…) se pot reimpune măsuri drastice”

Şeful DSU a venit însă şi cu o precizare privind măsurile la care s-ar putea ajunge, în cazul în care situaţie epidemiologică se va înrăutăţi. Nimeni nu poate exclude total “luarea unor măsuri mai drastice”, a atras atenţia Arafat.

“Nimeni și nicio țară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea unor măsuri mai drastice. (…) Noi am luat, am carantinat unele localități, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localitățile respective, chiar și recent. Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice.

Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră. (…) Acest lucru nimeni nu poate să-l nege, la orice moment se poate lua o astfel de decizie”, a mai declarat secretarul de stat Raed Arafat, scrie digi24.ro.

El a subliniat că autorităţile nu vor să inducă panica în rândul populaţiei, însă la acest scenariu dur se poate ajunge şi peste o lună, şi în timpul toamnei sau primăvara viitoare.

“Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, a avertizat secretarul de stat în MAI. „Nu panicăm pe nimeni, la acest moment măsurile noastre sunt de prevenire, măsurile pe care le recomandăm populației și măsurile concentrate local pe localitățile care au un număr mai mare de cazuri, unde încercăm să limităm ieșirea din ele și să limităm transmiterea. Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a mai precizat Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here