De luni de zile România pendulează între diverse stări de urgență și de alertă sau de alertă maximă. Asta în vreme ce – de mare pericol ce este pericolul care ne amenință – însuși premierul Orban, cu vicepremierul Turcan, cu ministrul de Externe Aurescu, cu ministrul Transporturilor Bode, cu ministrul Economiei Popescu și cu alți miniștri stau în sediul Guvernului fără nicio mască, beau cel mai fin whisky (încălcând multe alte reglementări și legi, nu numai cele ale pandemiei), fumează Rothmans (apropo, care nu se mai găsește de mult pe piață, dar asta nici nu mai contează) și trabuce selecte. Și în vreme ce în România sunt vreo un milion și jumătate de șomeri, număr care crește zilnic. Și în vreme ce firmele private cad ca MIG-urile. iar afacerile mici și mijlocii dispar în ritm alert și fără putință de revenire.
Ei bine, în acest timp iese ministrul Sănătății și anunță – unui popor deja distrus psihic, chiar dacă mai merge încă la munte și la mare pentru că așa e obișnuit de o viață -, așadar iese Tătaru și anunță că starea de alertă are cele mai mari șanse de a fi prelungită!
Marcel Ciolacu, după ce Nelu Tătaru a sugerat prelungirea stării de alertă. „A făcut un anunţ neserios. E clar că e un joc politic”
În aceste condiții, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a declarat, luni, la România TV, că anunţul făcut de Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, cu privire la posibilitatea prelungirii stării de alertă după 15 iunie, este unul „neserios” pe motiv că nu poate fi luată o astfel de măsură fără a oferi explicaţii. Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor a dat de înţeles că se urmăreşte „un joc al achiziţiilor publice sub masca acestei stări de alertă”.
„Domnul ministru al Sănătăţii a făcut un anunţ neserios. Nu anunţi la televizor că noi ne-am gândit că vom prelungi starea de alertă fără explicaţii, nu neapărat nouă politicienilor, în primul rând românilor.
Guvernul trebuie să intre într-un parteneriat cu românii şi iasă cât mai des şi să explice de ce este necesară prelungirea stării de alertă, cu toate că statisticile ne arată că nu mai este necesară”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul interimar al PSD a sugerat că unele măsuri, precum obligativitatea purtării măştii în spaţii închise, pot fi instituite şi prin proiecte de lege adoptate în Parlament. Marcel Ciolacu a precizat că nu ar trebui prelungită starea de alertă.
„Putem face o lege specială pentru obligativitatea purtării măştilor în spaţii închise. Nu mai vrem să participăm la acest joc. Este clar că este un joc politic. Se urmăreşte acelaşi sistem de achiziţii publice directe sub masca acestei stări de alertă”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Despre obligativitatea purtării măştii
Întrebat dacă nu am mai avea nevoie de mască în situaţia în care nu va mai fi prelungită stare de alertă, Marcel Ciolacu consideră, însă, că am avea nevoie de această modalitate de protecţie.
„Dacă specialiştii spun în continuare că este nevoie de măşti în spaţiile închise, putem face acest lucru nu neapărat prin prelungirea stării de alertă”, a menţionat Ciolacu.
„S-a dus vremea în care Guvernul anunţa la televizor sau dispunea anumite lucruri. Am înţeles cu toţii starea de urgenţă, stare de alertă. În acest moment, Guvernul trebuie să se trezească şi să vorbească în Parlament cu specialiştii, să ni se explice ce se întâmplă şi nu în ultimul rând trebuie să iasă şi să le explice românilor ce urmează după această stare de alertă. Totul este o ambiguitate, exact ca în domeniul economic!
Noi nu mai dorim să fim părtaşi la această superficialitate. Domnul Cîţu, în loc să ne dea explicaţii de ce nu sunt bani pentru mărirea alocaţiilor şi a pensiilor şi de ce avem acest rating negativ, ar trebui să vină cu un plan economic coerent.
Întrebat dacă se poate depune o moţiune de cenzură în timpul stării de alertă, preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că acest demers poate fi iniţiat „oricând”.
„Se poate depune oricând moţiune de cenzură. Am anunţat că PSD nu va depune moţiune de cenzură cât timp este stare de alertă.
Dacă există stare de alertă, dacă specialiştii vin şi ne anunţă că s-au făcut zeci de mii de testări şi nu ni se explică de ce mai trebuie continuată starea de alertă, în acest moment, din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, această stare de alertă nu mai trebuie prelungită”, a conchis Marcel Ciolacu. Iar dacă PSD-ul nu mai votează, adio validări în Parlament.
Așa cum, în mod cert, nici Pro România și ALDE nu vor mai vota, cum nu au votat nici până acum.