VIDEO. Olguța în flăcări! Vor fi anchete naționale și EUROPENE despre jaful pe banii UE din zona Olteniei

0
899

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) s-a autosesizat, în urma materialului jurnalistic Recorder.ro și a început o evaluare a informațiilor. OLAF este o instituție care funcționează sub umbrela Comisiei Europene și care investighează cazurile de fraudare a bugetului UE, acte de corupţie şi de culpă profesională gravă la nivelul instituţiilor europene. acesta este primul pas până la momentul în care va interveni, în mod foarte probabil, și noul Parchet European.

În investigația „Apă de băut”, jurnaliştii au publicat dovezi clare despre umflarea prețurilor în mai multe proiecte finanțate cu bani europeni și despre implementarea defectuoasă a unor rețele de apă, care pun în pericol sănătatea cetățenilor.

Materialul a stârnit un val de revoltă în mediul online: a adunat sute de mii de vizualizări și mii de comentarii, multe dintre ele semnalând probleme similare și în alte zone din țară.

Autoritățile de la București promit că vor lua măsuri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a comunicat – ca și cei de la OLAF – că va face verificări la toate proiectele de apă și canal din regiunea Olteniei, zonă care îi îngrijorează – ba chiar îi poate duce în trepidații – în mod special pe de mult celebrii foști și actuali demnitari PSD, Olguța Vasilescu și, desigur, pe soțul soției sale, Claudiu Manda!

Vor fi două controale paralele: unul făcut de specialiștii Direcției Generale Control Antifraudă și Inspecții din cadrul MADR. Cel de-al doilea va fi desfășurat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin care Ministerul Agriculturii gestionează fondurile europene alocate pentru proiectele de infrastructură în mediul rural.

Controalele de la București vor viza în special activitatea regionalei AFIR Olteniar. „În urma amplului material pe care l-ați documentat și l-ați prezentat opiniei publice, vă informăm că am demarat verificarea cu cea mai mare celeritate a aspectelor semnalate de dumneavoastră”, se arată în adresa din partea AFIR.

Ministerul Mediului a comunicat că va începe o serie de verificări, după ce au fost prezentate informații despre dotarea unor stații de epurare a apei cu echipamente-fantomă.

“În ceea ce privește aria de competență a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, am cerut specialiștilor Administrației Naționale Apele Române un control tematic la toate stațiile de epurare realizate din fonduri europene. Trebuie să ne asigurăm că apele reziduale sunt tratate și evacuate conform normelor tehnice aprobate prin avizele de gospodărire a apelor. Sigur, pe hârtie lucrurile arată foarte bine, însă, așa cum ați demonstrat dumneavoastră, de multe ori situația se schimbă atunci când mergi pe teren. Am cerut, în același timp, și rezultatele controalelor realizate în ultimii ani”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here