MAFIA de la Universitatea de Medicină. PÂNĂ UNDE AJUNG mizeria și lupta oarbă, tip UMEFISTAN, pentru rectorat!

0
1615

Alegeri în UMEFISTAN
Episodul 2/ Despre ”integritate” și alte multe manipulări, ilegalități, OMISIUNI ȘI MINCIUNIi … cu dr. Viorel Jinga

Cel mai ”onest, onorabil și integru” candidat pentru un post de lider în Umefistan pare a fi doctorul Viorel Jinga – actualul prorector cu probleme studențești al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București.

De reținut exprimarea cu probleme, dar nu studențești….ci mult mai puțin academice și mult mai palpabile. În realitate, aceste probleme sunt chiar de integritate și poate de aceea nu dorește să le clarifice, în ciuda ”sincerității, onestității și a simțului adevărului” care îl animă în obținerea poziției de rector. A se citi LUPTA OARBĂ ȘI FĂRĂ SCRUPULE PENTRU POZIȚIA DE RECTOR la UMEFISTAN … scuze, UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE CAROL DAVILA din București.

Dar cine spune că are probleme de integritate? Vreun răuvoitor, vreo babă
bârfitoare? Nu, nicidecum, o spune chiar ANI – adică Agenția Națională de Integritate.
Conform comunicatului publicat în data de 28.03.2016 pe pagina oficială a Agenției Naționale de Integritate (https://www.integritate.eu/Comunicate.aspx?PID=20&NewsID=2148), prof. univ. dr. Viorel Jinga se afla la acea dată în stare de incompatibilitate întrucât exercita, începând cu data de 15 decembrie 2006, funcțiile de șef Secție Urologie II în cadrul Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” București şi, ulterior, pe cea de director medical în cadrul aceluiași spital din septembrie 2009, simultan cu funcția de administrator și calitatea de asociat al firmei S.C. ONIX MEDICA S.R.L.

Astfel, onestitatea și simțul adevărului față de legislația în vigoare au fost, se pare, amânate pentru mai târziu.


Tot pe pagina oficială a Agenției Naționale de Integritate (https://www.integritate.eu/INCOMPATIBILITATI-DEFINITIVE/INTERDIC%C8%9AIE-3-ANI.aspx) se arată faptul că, urmare a incompatibilității constatate, dr. Viorel Jinga are o INTERDICȚIE DE 3 ANI în ocuparea unor funcții inclusiv din sistemul public medical, care se aplică pentru perioada 20.09.2018 – 20.09.2021.

Interdicția a fost stabilită conform Deciziei Agenției Naționale de Integritate, respectând reglementările art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative:

„Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Totuși, pentru o imagine completă a situației, trebuie menționat că dr. Viorel Jinga a contestat în instanță decizia ANI, de mai multe ori chiar. A reușit (după ce a pierdut inițial) ca instanța să infirme doar parțial perioada de incompatibilitate stabilită inițial de ANI, conflictul de interese și perioada de interdicție rămânând valabile. A mai încercat să conteste din nou și această decizie, dar fără succes.

Decizia definitivă a ÎCCJ din 28 martie 2019 a consfințit incompatibilitatea stabilită de ANI și interdicția de a ocupa funcții publice în perioada 20.09.2018-20.09.2021.
În prezent, dr. Jinga încearcă inițierea (a câta oară?) a unui nou dosar la ICCJ în care invocă o excepție de neconstituționalitate. Pe înțelesul tuturor, dr. Viorel Jinga invocă ceva neconstituțional în faptul că a fost declarat incompatibil pentru că era în același timp director medical al unui spital public și administrator (și unic asociat) al unei firme private cu activități în domeniul medical. Curat neconstituțional!!!!

Din această perspectivă, urmărind cele prezentate oficial de ANI și deciziile
instanțelor de judecată, se pare că dr. Viorel Jinga preferă încă o dată să lase de-o parte sinceritatea și simțul adevărului și să nu prezinte public această situație, care ar putea avea consecințe asupra întregii Universități. Poate că urmându-și dorința de a conduce CU ORICE PREȚ, nu respectă, cel puțin din punct de vedere moral, perioada de 3 ani în care este decăzut din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică – dar aceste aspecte ar trebui explicate chiar de dumnealui, ca să se prezinte complet transparent în fața celor cărora le cere încrederea pentru a-l învesti cu o mare responsabilitate pentru destinele multor oameni.

Dar totul ține doar de morală pentru că, probabil, din punct de vedere legal nu are nicio problemă în a candida sau a-și menține pozițiile actuale (oare faptul că este prorector intra sub incidența interdicției date de ANI?) – dat fiind că ANI nu a adoptat nicio altă poziție în prezent iar Universitatea i-a acceptat candidatura.

Așadar, e o problemă de onestitate, adevăr și transparență.

Urmare a investigației ANI și oarecum în paralel cu acțiunile în justiție, prof.univ.dr. Viorel Jinga, cu ”onestitatea” obligat restituită de instituțiile statului ce l-au prins în fapt, decide să renunțe în acte la funcția de administrator al firmei S.C. ONIX MEDICA S.R.L. – rămânând totuși asociat unic. În locul său l-a numit inițial ca administrator în scripte pe dr. George Daniel Rădăvoi, medic urolog și mâna sa dreaptă. Iar acesta mai introduce în ecuație o firmă, Urotrail SRL.

Conform celor vehiculate în presă (https://www.national.ro/news/doctorul-viorel-jinga-intre-afacerile-private-interpuse- interdictia-ani-si-aspiratia-la-functia-de-rector-umf-676819.html/) aflăm următoarele:
„Paravan pentru șeful său sau nu, medicul Rădăvoi a gestionat foarte eficient, un timp, ambele afaceri ce au atins în 2017 un vârf însumând cifre de afaceri de 1,7 milioane de lei.
Ambele cu doar un angajat. În afara legăturii prin medicul Rădăvoi, un alt semn că cele două firme – Onix Medica SRL și Urotrail SRL- sunt surori îl reprezintă decizia de numire “în oglindă”, la data de 14.11.2018, ca administrator al ambelor societăți, a aceleiași persoane: Maria Cristina Pomana”.

Tot în spațiul public se regăsesc informații privind firma S.C. ONIX MEDICA S.R.L. (conform codului CAEN – activități de asistență medicală specializată) care relevă că aceasta are un singur angajat, și anume pe Viorel Jinga, iar profitul net din ultimii 3 ani este următorul: în anul 2016 – 393,390.00 lei, în anul 2017 – 846,891.00 lei iar în anul 2018 – 621,962.00 lei (https://www.listafirme.ro/onix-medica-srl-15495064/).

Continuând în ”nota de sinceritate” și urmând ”simțul adevărului” cu care s-a obișnuit și care îi dictează parcursul profesional, din declarațiile de avere ale lui Viorel Jinga reiese faptul că a primit dividende de la ONIX MEDICA S.R.L. astfel: în anul 2019 a primit 621,962.00 RON, în anul 2018 suma de 654,546.00 RON iar în anul 2017 suma de 373,719.00 RON.
În mod paradoxal, declarația de avere a medicului Viorel Jinga din anul 2016, an în care ocupa funcția de prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, nu face referire la firma S.C. ONIX MEDICA S.R.L., deși aceasta a fost înființată încă din anul 2003.

Omisiunea ar putea fi înțeleasă pentru că este greu de explicat cifra de afaceri impresionantă a acestei firme, în condițiile în care Viorel Jinga nu profesează în mediul privat de sănătate. Teoretic, sursa acestor venituri ar putea fi reprezentată de studii clinice sau contracte cu diverse firme din industria farmaceutică. Se ridică astfel justa întrebare: câte astfel de studii sau prezentări poate susține o singură persoană care ocupă în același timp și diferite poziții publice cu numeroase responsabilități aferente (șef de secție, director medical, prorector) pentru a putea justifica veniturile extrem de consistente? Sau poate firma are altfel de activități, cine știe?

Și aceasta ar fi o întrebare care ar merita un răspuns onest și cinstit… dar pentru medicul Jinga se pare că singurele griji le reprezintă BANII DE LA FIRMA PRIVATĂ și NECESITATEA DE A FI CU ORICE PREȚ – dar absolut CU ORICE PREȚ – RECTOR LA UMEFISTAN, scuze, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București. ”CURAT” MORALITATE, INTEGRITATE ȘI ADEVĂR!

CURAT MURDAR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here