Atentat la siguranța națională. ZECI DE MILIOANE DE EURO din bani publici, pentru boli închipuite și sporuri imense, merg la bugetari cu salarii deja URIAȘE, într-o Românie ruinată de sărăcie

1
4900

În România tăim în plin paradox. Sau coșmar, cum vreți să îi spuneți. Interesant e că nimeni nu îl vede sau totți se fac că nu îl văd. E același lucru.

Mai precis. În fiecare an se cheltuiesc DIN BANI PUBLICI milioane de euro pentru a se plăti sporurile uriașe ale mai TUTUROR categoriilor de bugetari, pentru ce credeți, pentru posibile boli închipuite, inexistente.

Aceste multe, foarte multe milioane de euro anual se fac zeci, ba chiar sute de milioane de euro în mai mulți ani, bani care SE IAU CU JAPCA, practic se fură din bugetul statului. Iar mai apoi apar următoarele probleme foarte grave: nu sunt bani pentru spitale și mor oamenii pe capete și mor cu zile, nu sunt bani pentru autostrăzi și mor sute și mii de șoferi – aproape nevinovați – pentru că drumurile naționale sunt sub orice critică, nu sunt bani pentru alocații sau pentru pensii și mor copiii sau pensionarii grav bolnavi, nu mai sunt bani în mediul privat și ajung oamenii să plece din țară sau să se sinucidă pe capete … și multe altele, multe, multe altele pe care le știe cam toată lumea. Nu constituie, oare, toate acestea, un atentat grav la siguranța națională?

Ce (nu) spune SRI – o instituție puternică și extrem de importantă, care și-a dovedit de atâtea ori promptitudinea, eficiența și înalta valoarea profesională, despre aceste zeci și sute de milioane de euro care sunt luate sau furate de-a dreptul, sub diverse pretexte artificiale și cusute cu ață albă, din banii publici? Și, culmea, sume de bani care au fost inventate în scop pur electoral și aproape criminal de PSD, dar care continuă și azi să fie plătite „onorabililor” din ministerele aflate acum, desigur, în guvernul Orban, de la care tot poporul a primit atâtea promisiuni de corectitudine … SRI va spune că salariile și sporurile bugetarilor nu constituie obiectul său de activitate. Așa este. Dar când aceste salarii și sporuri, fără limite, fără rușine și fara nicio acoperire economică, pun în pericol integritatea și viata unei mari părți a populației, poate că, cine stie – o spunem în ignoranta noastră totală -, ar putea să constituie…

Așadar, pe lângă cei care primesc pensii speciale, în România mai există o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sume impresionante, adevărate bombe financiare, pentru afecțiuni greu de dovedit.

De fapt, ca să fim mai concreți, sunt afecțiuni IMPOSIBIL de dovedit. Și asta se știe foarte bine.

PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget

Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună, suma exactă neputând fi precizată pentru că instituțiile nu sunt cooperante.

Sporurile pentru condiții  vătămătoare au explodat în guvernarea PSD. În ultimii doi ani, în diverse ministere, ele s-au triplat.

Cei care primesc sporuri pentru condiții grele nu lucrează în oțelării, furnale sau turnătorii de oțel.

Bugetarii cărora li se acordă aceste sporuri își desfășoară activitatea în condițiile cele mai bune, în fața calculatorului, în sediile centrale ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Educației sau al Economiei, în Casa Poporului ori în Primăria Capitalei. Condițiile lor de muncă sunt similare cu ale altor milioane de „corporatiști“ din mediul privat care, desigur, nu beneficiază de astfel de sporuri.

Pentru a primi acest spor de condiții vătămătoare, în instituțiile mai sus menționate ar trebui să se moară pe capete. Numărul accidentelor de muncă ori al îmbolnăvirilor ar trebui să fie alarmant. Evident, acest lucru nu se întâmplă. Potrivit unui răspuns primit de Newsweek România, „sporul se acordă în baza buletinelor de determinare a parametrilor fizici și biologici (praf, germeni mezofili, germeni hemolitici, fungi)“ și „la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare“.

În realitate, ele sunt o șpagă din bani publici pe care șefii (numiți politic, în cazul nostru de PSD, guvernul Dăncilă) o dau pentru fidelizarea subalternilor. Altfel, cine ar risca să muncească într-un loc știind că își periclitează sănătatea ?

Nivelul sporurilor pentru condiții vătămătoare, la care facem referire în acest text, este cel din septembrie 2019, moment în care populismul PSD a atins un punct culminant.

Profit.ro a scris că sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariul de bază, acordat în prezent personalului angajat atât în administrația publică centrală, cât și în cea locală, va fi redus drastic de Guvernul Orban. Surse guvernamentale au precizat că sporul va fi în sumă fixă pentru toate categoriile de personal, iar cuantumul acestuia va fi calculat prin raportare la salariul minim brut pe economie.

Ce spune legea

Potrivit art. 23 din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I – VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. – Mulțumim colegilor de la Newsweek România pentru anchetele cu totul remarcabile despre DEZMĂȚUL SPORURILOR în amărâta asta de țară, dezmăț care – alături de altele – poate ruina România într-un viitor NEAȘTEPTAT DE APROPIAT.

Clientela din minister, a se citi amante, nepoate, fii, frați și cumnați – deși are deja SALARII FARAONICE, mai ia și sporuri de zeci de mii de euro numai pentru lucrul la…calculator. Asta în condițiile în care România se prăbușește în Infernul sărăciei, CU PENSII DE 7-800 DE LEI, CU SUTE DE MII DE OAMENI CARE MOR DE FOAME în orașe și la țară, care se sinucid, pleacă din România sau recurg la tot felul de gesturi disperate. Le vede cineva?

Acesta nu este cumva ATENTAT LA SIGURANȚA NAȚIONALĂ? Nu putem vorbi despre el?

1 COMENTARIU

  1. O țară de curve in ghilimele care fura fara rușine sub acoperirea ordonanțelor date de PSD un partid de hoți și sinecuriști!Adrian Năstase e principalul vinovat El a pornit sarabanda asta sub oblăduire tătucului Iliescu omul dedicat Rusiei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here