De ce Adrian Severin a blestemat trei generații de români și îl apără pe Adrian Năstase, cel ”persecutat politic”

0
516

Adrian Severin, fost ministru FSN, apoi FDSN, dar și PD, PDSR și, într-un final apoteotic, PSD din greu, publică pe blogul lui Adrian Năstase – PSD un text în care afirmă că „nici comuniştii nu au acceptat că Maniu este condamnat politic”, dar au fost mai serioşi decât „actualul regim de la Bucureşti, cu capitala la Hermannstadt.”

Severin face dese referiri la condamnările executate de Iuliu Maniu, Corneliu Coposu şi Mandela, pentru a se victimiza atât pe el cât şi pe Adrian Năstase, ambii foști pușcăriași de drept comun – mită, șpagă, bani negri etc etc, dar, altfel, oameni plini de bani, cu funcții imense la stat și cu venituri pe măsură.

„Referirea la Iuliu Maniu implica faptul că amândoi – Maniu şi Năstase – au fost, sunt şi vor rămâne condamnaţi şi deţinuţi politici”, subliniază Severin pe blogul lui Năstase.

La finalul textului său, Adrian Severin – nici mai mult, nici mai puțin decât … îi blestemă pe toţi cei care contestă că el şi Năstase nu ar fi „deţinuţi politici”, potrivit aktual24. Adică un fel de „persecutați și condamnați politic”, nu niște șpăgari și hoți ordinari – obișnuiți – cum sunt în realitate : „De aceea le reamintesc furioşilor vinovaţi de crime politice sau de susţinerea ori muşamalizarea acestora, că din lege face parte şi Vechiul Testament, în care aflăm că pedeapsa aplicată de divinitate se face ‘ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte, pentru păcatele părinţilor plătind şi urmaşii lor până la a doua şi a treia generaţie”.

Iată câteva pasaje din textul fostului ministru de Externe, europarlamentar și pușcăriaș – pentru mita de 100.000 de euro cerută la Bruxelles – Adrian Severin:

„Recent, comentând gestul prezidenţial – primitiv, provincial şi chiar ilegal – prin care i s-a retras Ordinul ‘Steaua Romaniei’ fostul prim ministru Adrian Năstase s-a întrebat dacă şi regimul comunist aflat sub control sovietic, care l-a trimis în închisoare şi, practic, la moarte, pe un alt fost prim ministru, Iuliu Maniu, i-a retras acestuia decoraţiile primite anterior pentru meritele sale, printre care contribuţia esenţială la făurirea României Mari. Se pare că nu.

Aceasta şi numai această remarcă a trezit un imens val de furie în rândul batalioanelor de asalt ale actualului regim de la Bucureşti, cu capitala la Hermannstadt.

(…) Singurul lucru pe care, evident, a dorit să îl sublinieze Adrian Năstase a fost faptul că bolşevicii de ieri erau mai serioşi decât urmaşii de azi ai Grupului Etnic German: aceia schimbau regimul, nu istoria; se băteau cu adversarii, iar nu cu stafiile (…)

Chiar şi atunci când încercau să pună stăpânire pe trecut, o făceau numai pentru că astfel să stăpânească viitorul, iar nu pentru răfuieli meschine cu foşti lideri care, acum căzuţi, îi deranjau doar întrucât păstrau vie umilitoarea amintire a superiorităţii lor intelectuale sau morale. O observaţie care poate fi discutată, dar care nu are de ce provoca paroxistice crize de nervi.

Ceea ce a deranjat cumplit a fost, însă, nu o eventuală sugestie privind similitudinea meritelor celor doi în istoria României, ci împrejurarea ca referirea la Iuliu Maniu implica faptul că amândoi – Maniu şi Năstase – au fost, sunt şi vor rămâne condamnaţi şi deţinuţi politici.

Or, regimul care l-a întemniţat pe Năstase şi pe mulţi alţii ca el, cărora li se adauga cei achitaţi după ani de umilinţe şi privaţiuni materiale (defilări cu cătuşe în faţa camerelor de luat vederi, luni grele de arest preventiv, oprobiu public, distrugerea familiilor, pierderea locurilor de muncă, irosirea agoniselii de o viaţă etc.), tocmai asta nu poate admite: ca în România „guvernatorilor” Băsescu (Petrov) şi Iohannis (?) există persecuţii şi condamnări politice care, atunci când nu s-a ajuns la asasinatul fizic (ca în cazul judecătorului Stan Mustaţă), au urmărit asasinatul moral.

(…) Un fapt este însă cert: Adrian Năstase a fost hărţuit politic, a fost persecutat politic, a fost condamnat politic şi a fost deţinut politic. Independent de meritele şi erorile lui.

Ba, aş spune, că a ajuns în această situaţie mai ales din cauza meritelor (sic!) iar nu a erorilor. Şi această convingere – în cazul său ca şi în toate cazurile similare, teribil de multe – se adânceşte în conştiinţa publică (naţională şi internaţională) cu atât mai mult cu cât adevărul este negat mai vehement”, a scris Severin pe blog.

Greu de imaginat un penibil mai mare decât al acestor rânduri.

Dacă Adrian Năstase, unul din cele mai dubioase personaje post-revoluționare, omul care a dat startul îmbogățirilor astronomice în economia de piață, individul care a fost condamnat – probabil – pentru cea mai mică infracțiune a sa, fiind apoi eliberat cu mult înainte de termene, așadar dacă A.N. ne este servit ca exemplu de … moralitate … istorică … înseamnă că Sfârșitul Lumii deja a sosit.

Și dacă nici Năstase și Severin nu au benficiat de TOATE ȘANSELE ȘI OPORTUNITĂȚILE noii societăți și ale economiei de piață – chiar dacă Severin fusese puțin instructor și lector pe la Academia Ștefan Gheorghiu, iar Năstase nu găsise ca soții decât pe fiicele a doi, nu unul, foști uriași demnitari și miniștri ceaușiști, Grigore Preoteasa și Angelo Miculescu -, ei bine, dacă nici ei nu au primit CELE MAI BUNE ȘANSE ȘI CELE MAI MARI FUNCȚII DE LA NOUL REGIM, care ar fi putut să-i marginalizeze cu motive arhisuficiente, ATUNCI NIMENI NU A A MAI AVUT VREO ȘANSĂ în România de după 1989…

Citindu-l pe Adrian Severin, care mai și poferează blesteme la adresa românilor, nu știi ce simți mai repede, furie, scârbă sau milă. Ori toate la un loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here