REZULTATE, ORA 14. Se încinge bătălia pentru locul 2, Dăncilă are PROBLEME serioase

0
761

Surse din PNL susțin că președintele Klaus Iohannis conduce detașat, având la ora 14.00, potrivit unui exit poll, dublul voturilor lui Viorica Dăncilă.

Liderul PSD a primit deocamdată 20% din voturi. Lupta pentru turul 2 se dă cu Dan Barna, candidatul USR, care la ora 14.00 adunase 16% din voturi. 

Experiența anilor trecuți arată însă că alegătorii PSD vin la vot în prima parte a zilei, iar cei care nu votează cu PSD trec pe la urne mai ales în partea a doua. 

Prin urmare, Viorica Dăncilă este așteptată să scadă, ca procent, în orele următoare.

Mircea Diaconu urmează, cu 11% din voturi, iar candidatul PMP, Teodor Paleologu, are 7%.

Marea miză a primului tur este bătălia pentru locul doi între Viorica Dăncilă și Dan Barna, iar casele de sondaje care realizează exit-poll-urile raportau la ora 14.00 o distanță de 4-5 puncte procentuale între fostul premier și candidatul USR/PLUS.

Cifrele se schimbă însă de la o oră la alta, iar sondajele interne nu iau în calcul votul din diaspora, de unde Barna ar putea recupera câteva puncte procentuale. În plus, Dăncilă se află pe o tendință de scădere în țară, iar Barna urcă pe măsură ce înaintăm în a doua parte a zilei.

Electoratul rural, preponderent PSD, iese la vot în mod tradițional în prima parte a zilei, când PSD tinde să-și epuizeze bazinul electoral. Chiar și în rândul electoratului rural însă, prezența a fost mai scăzută față de alte alegeri.

”Dacă dinamica din sondaje se păstrează, Barna are șanse mari să intre în turul doi”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre sociologii implicați în realizarea sondajelor.

Peste 414.000 de români au votat în diaspora, până la ora 14,00, în cea de-a treia zi de scrutin prezidenţial.
În România au votat, la ora 15.00 un număr de 5,34 milioane de alegători (30%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here