Soţia „premierului din umbră”, Ică Voinea, angajată a unei bănci din Moscova

0
1866

Florea Voinea (63 de ani), zis și Ică Voinea, un apropiat al familiei Vioricăi Dăncilă, este considerat de tot mai mulți PSD-iști și membri ai guvernului drept ”premierul din umbră”, omul care o influențează decisiv pe doamna premier.

Fostul lider al Uniunii Tineretului Comunist (UTC), mâna dreaptă a lui Nicu Ceaușescu, Ică Voinea a ajuns să aibă o influență majoră asupra deciziilor guvernamentale, chiar dacă nu are nicio calitate oficială în executiv.

În calitate însă de sfătuitor din umbră al lui Dăncilă, Ică Voinea a început să aibă influență asupra numirilor în funcții – cheie din ministere, companii de stat și agenții guvernamentale, precum și asupra tacticilor politice ale premierului.

Informațiile G4Media.ro arată că Voinea a avut un cuvânt de spus inclusiv în numirea șefului CNAIR și a fostului ministru de Interne, Nicolae Moga.

Legăturile cu Dan Voiculescu și patronul Borsec

Voinea este un personaj discret pe scena politică, deși a avut două mandate de deputat și unul de senator din partea alianței PSD – PUR. Pe lângă implicarea în politică post-1989, el a fost strâns legat de câteva personaje extrem de controversate din lumea economică: Dan Voiculescu, fondatorul Antenei 3, și Octavian Crețu, patronul Borsec. Dacă în cazul lui Voiculescu există o decizie finală de colaborare cu Securitatea, în privința unei presupuse colaborări a lui Crețu cu fosta poliție politică comunistă există doar zvonuri publicate în presa anilor 2000.

Mai precis, potrivit CV-ului său, Ică Voinea a fost Director General Executiv la Antena 1 și apoi consilier economic la Corporatia pentru Cultura si Arta INTACT în perioada 1998 – 2005. În perioada 2009 – 2012, el a devenit consilier economic la compania Romaqua Borsec.

De altfel, tocmai relația apropiată cu Dan Voiculescu l-a propulsat în Parlament. El a intrat în Camera Deputaților în 2000 pe listele Partidului Umanist din România (PUR), partidul înființat de fondatorul Antenei 3. A avut două mandate de deputat (2000 – 2008) grație alianței PUR – PSD, apoi un mandat de senator (2012 – 2016) pe listele PSD din Vaslui.

Legături cu China și trecutul comunist, excluse din CV-ul oficial

Dar puterea lui Voinea vine din trecutul său. El a fost unul dintre stâlpii regimului comunist, mai precis lider al UTC (Uniunea Tineretului Comunist), instituție condusă de Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu. Deși în CV-ul său nu figurează nimic despre acea perioadă, Florea Voinea a dat detalii din belșug într-un interviu pentru Radio România Internațional, secția chineză .

A spus că el ”conducea activitatea economică a CC al UTC, conduceam la vremea respectivă vreo 29 de șantiere naționale” și că a preluat de la Nicu Ceaușescu conducerea unei delegații care a vizitat China în 1986. O vizită în care, susține Voinea, l-a întâlnit și s-a împrietenit cu Li Keqiang, pe atunci lider al tinereretului comunist chinez, care ulterior a devenit premier al Chinei.

Interviul, extrem de bogat în detalii biografice, arată atracția lui Florea Voinea pentru Rusia și China. Iată două fragmente, relatări ale vizitelor sale la Moscova și Beijing:

  • ”Dacă mergi să vizitezi Shenzhenul, cu Huawei și ZTE, să vezi ce au făcut acolo… centrala lor atomică, cu câte grupuri funcționează acolo… Au ridicat orașe noi, nu îți vine să crezi că pe pământ pot fi și aceste construcții (…) Pentru mine este o enigmă de ce noi nu am continuat colaborarea cu China, de ce nu colaborăm cu ei și de ce nu realizăm proiecte împreună cu ei. Vă mărturisesc că Zhang Gaoli a spus, acum 4-5 ani, că pentru ei nu este o problemă să sprijine dezvoltarea României, ne pot împrumuta chiar fără garanții guvernamentale și putem să plătim cu orice. Ori când ai o asemenea ofertă și nu o fructifici, mărturisesc că nu știu care sunt cauzele”
  • ”În octombrie 2013 am fost la Moscova, în calitate de membri ai Comisiei de Politică Externă. Și acolo ne-am întâlnit cu vicepreședintele Senatului, cu vicepreședintele Dumei de Stat și cu vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, și ei ne-au zis la unison: „Domnilor, dar noi suntem vecini. Vecinii își împrumută o pungă cu zahăr, o sticlă de ulei, se întreabă de sănătate unul pe altul, noi oare de ce nu ne înțelegem ca și vecini? Nu vă interesează piața Rusiei? Noi ne-aducem aminte că am importat din România foarte multe produse de mare calitate. Am vrea să continuăm această colaborare. Nu vă interesează?” Am venit și am spus-o celor care aveau decizia. Am spus-o, s-a întâmplat ceva? Nu s-a întâmplat nimic”.

De altfel, după Revoluție, el și-a păstrat atracția pentru China, intrând în conducerea unei inițiative numite Casa Româno – Chineză și a Camerei de Comerț România – China. Tot în interviul citat a relatat că a participat la organizarea unor evenimente politico-economice bilaterale.

Soția, angajată la Banca Internaţională pentru Colaborare Economică, cu sediul în Moscova

Soția lui Ică Florea este Olga Lucheria Voinea, fostă colegă de Parlament cu el în mandatul 2000 – 2004. Și ea intrată în politică pe lista partidului lui Voiculescu, Olga Voinea a ajuns în acest an în board-ul unei bănci rusești cu sediul la Moscova, potrivit contului personal de LinkedIn.

E vorba despre International Bank for Economic Cooperation (IBEC), o bancă înființată de fosta URSS și alte state din lagărul comunist în 1963, și în care România a intrat în 1964.

Presa de investigații din Ungaria și cea din Cehia au scris despre planurile IBEC de a fuziona cu altă bancă rusă, Banca Internaţională de Investiţii (IIB / BII), care este în plin proces de mutare a sediului în Ungaria. Ambele bănci sunt considerate a avea legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului, după cum arată o analiză publicată pe portalul Al Jazeera și preluată de Rador și MagnaNews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here