”Nu mă interesează pe mine ce spune Uniunea Europeană. Mă interesează ce e bine pentru mine ca țară”. Cosmin Olăroiu, la „Profu’ de Sport”

0
882

Declarații neașteptate și tranșante ale celebrului antrenor Cosmin Olăroiu (53 de ani), care a fost invitat la podcastul „Profu’ de Sport”, unde a realizat o discuție extrem de aprinsă într-o ediție specială, filmată în Arabia Saudită.

Considerat a fi unul dintre cei mai valoroși manageri și antrenori din Peninsula Arabă (Wikipedia), Cosmin Olăroiu a condus cele mai titrate cluburi din Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, înainte de Arabia, antrenorul Olăroiu a cucerit titlul național și Supercupa României cu Steaua în 2006, ajungând și în semifinalele Cupei UEFA.

Acum, antrenorul lui Al Sharjah a vorbit în termeni duri despre situația financiară din Liga 1 și despre regulile impuse jucătorilor străini care vin în România.

– Mi-a spus cineva acum ceva timp că vrea să investească și m-a întrebat dacă poate cumpăra o echipă în România. 
– Cineva de aici din zonă? 
– Da. I-am spus că poate cumpăra o echipă din România. M-a întrebat câți jucători străini sunt. Era interesat să investească, să aducă jucători tineri, să-i crească, apoi să-i poată vinde. Ca un fel de business.

– Nu e un model foarte diferit de ce fac cluburile din România.
 – I-am spus că mă interesez. M-am interesat, pot juca 3 jucători extracomunitari. Unul care să fi jucat la națională la un Mondial, unul care să fi jucat nu știu câte meciuri la națională în ultimul timp… nu mai știu exact. 

– Da, e un plafon pentru extracomunitari. Suntem țară în Uniunea Europeană și atunci circulația e liberă în UE.
– Bun, dar regulile astea sunt în Anglia. Pentru că ei sunt TOP și la ei e nevoie să vină jucători TOP. Eu, în România, nu pot face asta. N-am nevoie de jucătorii care au jucat la Campionatul Mondial sau de cei care au 15 selecții la națională.

– E o discuție mai largă. Și așa vin o grămadă de europeni de nivel îndoielnic, blocând accesul alor noștri, a celor tineri. Dacă vin și extracomunitari de toate nivelurile… 
– Nu, nu asta spuneam. În același timp pot veni jucători tineri de perspectivă, cu potențial foarte bun, care să joace și să ridice nivelul campionatului. Poate un jucător care a fost la Campionatul Mondial ultimul pe listă și nu a jucat deloc nu e la fel de productiv ca unul tânăr care își dorește să ajungă în Europa, la un nivel superior. Atunci, el vine cu motivație și dorință în plus, ca să crească, și poate ajuta mai mult. Criteriile astea sunt foarte bune, dar pentru un fotbal dezvoltat. Tu ai nevoie de omul ăsta care să vină să facă investiții, să aducă jucători tineri pe care să-i pună lângă români. Aici trebuie să existe un criteriu ca să joace jucătorii români. 

– Avem regula U21… 
– Da, nu discut eu lucrurile astea, nu sunt treaba mea. E nevoie de jucători competitivi, chiar dacă sunt mai tineri. Nu ești Anglia, să zici că vrei doar jucători de TOP, care să fi jucat [la nivel mare]. Nu ne permitem. Chiar dacă ne-am permite, nu vom lua topul, ci de la coada topului. Nu știu cât de mult ajută. Am văzut jucători străini în România mai slabi decât cei locali. Și atunci?

– Da, tocmai pentru că accesul străinilor este foarte ușor, mai puțin al celor extracomunitari. 
– Nu vreau să aud lucrul ăsta, când aud despre comunitatea asta (n.r. Uniunea Europeană) înnebunesc. Nu sunt politician, nu înțeleg nimic și nu vreau să înțeleg nimic din politica asta. Ce înseamnă comunitar? Toată lumea spune «Uniunea Europeană ne-a interzis, Uniunea Europeană ne obligă să facem»… dar ce ne dă nouă Uniunea Europeană? 

– Oho… foarte mulți bani, foarte multe investiții și o deschidere pe care n-am fi avut-o probabil fără să fim în UE în ultimii 15 ani. Sunt foarte multe zeci de miliarde… 
– Ne dau lucruri pe care le iau înzecit înapoi. 

– Nu, invers. Raportul este invers, crede-mă. Până acum, pe cifre, am primit de 3 ori mai mult decât am returnat. 
– Deocamdată. Dar va fi un moment în care se va plăti un preț, pe care cred că nu-l vom plăti noi, ci copiii noștri sau copiii copiilor noștri. Nu mă interesează pe mine ce spune Uniunea Europeană. Pe mine mă interesează ce este bine pentru mine ca țară. Atunci, dacă eu vreau să joc cu 7 jucători locali, nu pot face regula mea? Ca țară, am prioritate, nu mă obligi tu să joc… 

– Nu-ți interzice nimeni să joci cu foarte mulți locali. 
– Asta e liber, dar ei spun ca jucătorii comunitari să aibă același statut. Atunci tu aduci un jucător mai bun decât mine cu 2%. Dar eu dacă joc, într-un an cresc cu 20% și îl pot depăși pe el. Dar dacă el vine și joacă în locul meu?

– Discuția nu e simplă. 
– Da, și nici nu vreau să mă mai raportez la Uniunea Europeană. Când aud de ea, am alergie. Vreau ca noi, românii, să ne raportăm la noi. Ce suntem, ce putem face? Și noi putem face lucruri, și noi trebuie să ajungem să avem o echipă națională bună. De ce poate Bosnia? De ce sunt mai bune decât noi Bosnia, Ungaria? Cum a ajuns Ungaria la nivelul care e? 

– Cu foarte multe investiții. 
– De unde? 

– Din partea Statului. 
– Care, Statul, cine e?

 – Suma taxelor adunate de la populație, dar e cineva care apasă un buton. 
– E unul. Și atât.

– Acolo e simplu, e autoritarism. Dacă Orban zice «Facem asta», atunci asta se face.
– Asta spun. Vezi, ca să ajungi la nivelul A, nu ține de mine sau de tine. Ține de la primul om care decide, în jos, până la nivelul fotbalului. Trebuie ca toată lumea să se gândească: «În următorii 10 ani alocăm o parte din bugetul pentru sport fotbalului». Drepturi de televizare, investiții, impozite, fel și fel de lucruri.

– Sportul în România are un nivel de impozitare bun, foarte bun în raport cu alte țări din jur
– Da, am înțeles, mi-au spus lucrul ăsta. Apoi, dacă tu furi banii, normal că n-ai cum să progresezi. 

– Să știi că în sportul românesc sunt bani. Nu mulți, nu plouă cu bani, dar sunt suficienți. Dacă ar fi gestionați corect, s-ar crește.
 – Nu cred că există strategie. 

– Păi nu. Fiecare, în fiecare județ și oraș face cum îl taie capul. Fiecare primar cum vrea, în funcție de interesele lui. Nu există o chestie generalizată.
 – Când eram copil, mergeam la școală, unde în fiecare săptămână veneau antrenori de fotbal, de baschet, de atletism, judo, toate sporturile, care urmăreau copiii la orele de sport, la diferite activități. 

– Da, și îi selectau: «Tu de mâine vii la baschet, tu la handbal»… 
– Asta spun. Aveai o strategie. Fiind 10.000 de jucători, unii activează în prima divizie, și 9.000 în cealaltă divizie. Aveam 12 serii la Divizia C, era greu să citești ziarul la câte echipe erau, să vezi clasamentele la 12 serii… era greu. 

– S-a schimbat totuși foarte mult societatea în integralitatea ei față de acum 30 de ani, e cu totul altceva. 
– OK, dar așa s-ar putea schimba și metoda prin care am putea ajunge acolo. Atunci asta era metoda. 

– Tu ești din generația cu cheia la gât. Dacă în anii ’80 aveai Playstation și iPad, mai ieșeai în fiecare zi în fața blocului să joci fotbal? Eu nu cred. 
– Eu de iPad știu, dar să mă joc pe Playstation nu știu. Nu știu nici să-i dau drumul.

 Dacă ai fi copil, ți s-ar părea mult mai spectaculos, mai cool să stai acasă și să-l iei în echipă pe Ronaldo decât să ieși în fața blocului și să te tăvălească unul prin noroi. 
– Sunt de acord cu tine. Modul nostru de a supraviețui și a avea o viață mai bună în momentul ăla era prin sport. Copiii care aveau abilități tindeau spre sport pentru că le oferea o viață mai bună, posibilități mai mari de a reuși în viață. În anii ăia, s-a putut cu metoda X. Hai să căutăm o metodă adaptată la societatea noastră, prin care să aducem copiii, să creăm ambientul necesar ca echipa națională să aibă performanță. Aveam jucători care activau la Real Madrid, Barcelona, Atletico, în Portugalia, în campionatele puternice. Acum nu mai avem jucători la nivelul ăsta. Degeaba mă gândesc eu, te gândești tu sau se gândește Hagi, care a făcut o Academie din banii lui… 

– Tu de fapt spui că e nevoie de un fel de moment zero la nivel de gândire guvernamentală, de transformare a sportului în prioritate națională.
 – Nu știu dacă ne permitem ca sportul să fie nu prioritate națională, dar măcar una dintre priorități. 

– Încă o dată: dacă banii n-ar mai fi cheltuiți așa aiurea, ai putea face ceva progrese.
– Cred că avem mai mare nevoie de investiții în sănătate sau educație, decât în sport. 

– Până la urmă și sportul este o componentă a sănătății unui popor.
– Dar știi cum e, noi vorbim din afară. (Gazeta Sporturilor)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here