Deputat USR, anunț neverosimil despre noii ”zbiri” radio/TV. ”Vă rog doar să mai aveți răbdare 2 zile”. Ce pățesc cei care se abat de la directivele de partid și de stat

0
584

Deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, apreciază că noua garnitură de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va avea 0 (ZERO) TOLERANȚĂ pentru televiziunile și radiourile care promovează „manipularea, conspirațiile, negaționiștii”.

Dar cine stabilește unde începe manipularea, pe ce criterii stabilim că o știre sau alta e manipulare? Sau ce înseamnă ”negaționiști”? Lăsăm deoparte coronavirusul, acela e foarte clar că există (și a mai existat), dar important, mult mai important este, mai departe, ce înseamnă a fi ”negaționist”? Dacă nu ești de acord cu ”linia” stabilită oficial, de diverse organe de partid și de stat (exact ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu – FOTO), dacă ”îndrăznești” să informezi, să transmiți știri despre sau cu persoane care au alte opinii decât cele transmise pe linie guvernamentală înseamnă că ”manipulezi”? Sau că negi? Dacă informezi despre diverse opinii sau cercetări (inclusiv) ale unor savanți străini, americani, europeni sau de oriunde, care contrazic ”teoriile” OMS, ale lui Merkel sau Macron (care, apropo, mai au foarte puțin în actualele funcții, dar nu asta contează), înseamnă că ești ”negaționist”? Ori, poate, ”deviaționist”, ca pe vremea lui Stalin și a NKVD-ului? Evident că da. De fapt aceste tendințe s-au remarcat în mod foarte clar și până acum. Doar că, acum, un înalt oficial al STATULUI ROMÂN spune pe șleau, fără nicio reținere, că noii membri CNA vor fi intoleranți și aspri, de marți încolo, cu acele posturi radio și TV care nu sunt pe ”linia oficială”. Care ”neagă”, care au propriile lor opinii și care gândesc altfel (cel puțin în unele privințe) decât Ministerul Sănătății sau cine știe ce comitete sau consilii de Supraveghere ori de Acțiune națională.

Fără glume și fără exagerări: este EXACT, dar EXACT ca pe vremea lui Ceaușescu (unii zic că, posibil, ar fi chiar mai rău), când aveam un singur post TV și un singur post de radio, unde se transmiteau zilnic directivele partidului și indicațiile de inestimabilă valoare teoretică și practică ale Președintelui și ale Guvernului. Acum avem comunicare strategică, recomandări și indicații de la cei mai înalți oficiali – atunci aveam Secția de Presă a partidului, secretarii cu propaganda de la instituții, orașe, județe etc etc. Dincolo de anecdotica situației, e foarte grav.

Și, atenție: poți să crezi în virus, poți să te și vaccinezi, dar dacă transmiți la TV un reportaj cu cineva care nu e de acord cu anumite măsuri (oricât de minore), carantine sau restricții, ai devenit, automat, negaționist, manipulator și/sau conspiraționist sau deviaționist.

Și mai straniu. S-a introdus o exprimare extrem de volatilă și relativă: ”deontologia jurnalistică”. Păi cine stabilește CARE ESTE și CE ÎNSEAMNĂ, foarte exact, deontologia jurnalistică? Ce este deontologic într-o chestiune anume, într-un caz particular sau în altul? Unde încep sau unde se termină deontologia și manipularea? E atât de neclar și de relativ, încât aici se poate interpreta TOTUL, în ABSOLUT ORICE FEL.

Iar mai departe vin sancțiunile, mult mai drastice decât până acum…

Așadar:

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va deveni funcțional începând de marți, când noii membri ai Consiliului vor fi votați în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

„Manipularea, conspirațiile, negaționiștii și lipsa deontologiei jurnalistice ar trebui să fie tratate diferit și sancționate, conform legii, începând de marți. Am mare încredere că acest lucru se va întâmpla și că cei 4 noi membri ai Consiliului vor readuce în CNA profesionalismul și corectitudinea de care avem nevoie în media românească. Vă rog, doar, să mai aveți răbdare 2 zile. Pentru că lucrurile se schimbă.” a scris Iulian Bulai (foto ÎN TEXT) pe Facebook.

PS. Am citit primele comentarii la alte știri apărute pe același subiect. Apropae toată lumea vorbește despre ”cenzură”. Tot ca pe vremea lui Ceaușescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here