Ministrul Grindă și-a dat singur un contract de 1 milion! Având suflet larg, a împrumutat altora sume și mai mari

0
149

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, liberalul Ion Ștefan „Grindă”, unul din personajele comico-sinistre ale Guvernului Orban, și-a aprobat, în trei tranșe – nu doar o dată -, în perioada decembrie 2019 – iulie 2020, fonduri europene de peste un milion de lei pentru societatea Balcanic Prod, la care este asociat. Jurnaliștii de la Libertatea prezintă sumele încasate în 2019-2020 de firma la care, în cel mai limpede și sordid conflict de interese, este acționar chiar ministrul care dă banii. Adică în perioada în care celebrul minister al Dezvoltării e condus de liberalul vrâncean.

Banii sunt acordați pentru lucrările realizate în cadrul proiectului „Dezvoltarea S.C. BALCANIC PROD S.R.L. prin extinderea capacității de producție”. Proiectul, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, a demarat în 2017 iar contractul a fost semnat în aprilie 2018. Valoarea totală a proiectului este de 7,3 milioane lei din care din care valoarea sumei nerambursabile este de 3,8 milioane lei. Obiectivul general al proiectului derulat de Balcanic „îl constituie extinderea capacității de producție prin creșterea volumului de produse, respectiv „saci menajeri”, acest lucru fiind posibil prin achiziția de utilaje performante”.

Jurnaliștii de la libertatea.ro arată că banii de la ministerul condus de Ion Ștefan către firma la care este acționat au venit în mai multe tranșe. „În decembrie 2019, potrivit datelor de pe site-ul ministerului, firma lui Ion Ștefan a primit de la minister bani în patru tranșe: 12.243 de lei, 2.160 de lei, 274.489 de lei și 48.439 de lei. La 1 iulie 2020, firma Balcanic Prod SRL a mai primit două tranșe de bani: 69.795 de lei și 395.510 lei. La data de 22 iulie 2020, societatea lui Ion Ștefan a mai încasat 44.584 de lei, respectiv 252.644 de lei. În total, de la începutul mandatului său și până astăzi, Ministerul Dezvoltării a decontat firmei ministrului suma de 1.099.864 de lei”, arată libertatea.ro.

Ori, arată jurnaliștii, ministrul liberal se află atât în poziția de beneficiar al fondurilor europene, deoarece este acționar la Balcanic Prod, dar, în același timp, este și conducătorul ministerului care decide dacă toate cheltuielile făcute în cadrul proiectului sunt eligibile și pot fi decontate. De menționat că Ministerul Lucrărilor Publice condus de Ion Ștefan derulează Programul Operațional Regional 2014-2020 prin care România accesează fonduri europene. „Conform prevederilor incluse în modelul de contract al POR 2014-2020, beneficiarii trebuie să respecte o serie de reguli în cazul achizițiilor pe care le fac pentru firmă, urmând ca, ulterior, Ministerul Dezvoltării să decidă dacă decontează sau nu banii cheltuiți. În cazul firmei Balcanic Prod SRL, ministrul Ștefan se află atât în poziția de asociat și, deci, beneficiar al fondurilor europene, cât și în poziția de conducător al instituției care hotărăște dacă cheltuielile sunt sau eligibile pentru a fi decontate. Suma de aproximativ un milion de lei plătită de minister către Balcanic Prod SRL reprezintă, astfel, decontarea cheltuielilor făcute de firmă”, menționează libertatea.ro.

De amintit că ministrul liberal nu menționează în declarațiile de interese depuse la Parlament contractul de finanțare din fonduri externe al firmei la care este acționar. Acest lucru trebuia menționat la rubrica specială a declarației de interese unde trebuie trecute contractele încheiate și „finanțate de la bugetul de stat, local și din fonduri externe”.

Grinda și împrumutul

Deputatul liberal de Vrancea a devenit celebru în România din cauza grindei de la casa din Focșani. Inițial, în declarația de avere, liberalul a trecut o casă de 910 metri pătrați în Focșani. Ulterior, a negat că ar avea locuința atât de mare și a dat vina pe muncitorii care i-au pus greșit o grindă. Însă problema a fost că în evidențele de la Primăria Focșani nu era înregistrată toată suprafața locuinței. Altfel spus, nu a plătit impozit pentru toată locuința.

De asemenea, procurorii verifică dacă deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă”, ministrul Lucrărilor Publice, și consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu au mințit în declarațiile de avere despre un împrumut de 1,4 milioane lei (300 de mii de euro).

Verificările sunt efectuate într-un dosar penal deschis în urma unei sesizări referitoare la comiterea faptelor de fals în declarații, așa cum sunt prevăzute de Codul Penal. Cercetările sunt efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În sesizarea penală se arată că, din documentele publice, respectiv declarațiile de avere depuse la Agenția Națională de Integritate, nu rezultă că deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă” a realizat suficiente venituri pentru a putea acorda un împrumut de 1,4 milioane lei consilierului local liberal. Potrivit celor prezentate în sesizarea penală, declarațiile de avere depuse de Ion Ștefan „Grindă” menționează dividende ridicate de la firmele unde este acționar în valoare de 101.500 lei, adică mai puțin cu 1.298.500 lei decât suma împrumutată.

Practic, din 101.500 lei, Ion Ștefan „Grindă” a reușit să o împrumute pe Ana Maria Dimitriu cu 1,4 milioane lei. Suflet larg sau buzunarul (foarte) larg? Poate ambele? Oricum, este cea mai mare contribuție făcută în cadrul PNL la nivel național, mai mult decât alți candidați liberali, care chiar au obținut un mandat de europarlamentar, fiind plasați pe locuri eligibile. În schimb, deși a contribuit cu 1,4 milioane lei, consilierul local a rămas tot în România. Doar că a fost promovată la cancelaria prim ministrului Ludovic Orban.

„N-am nicio firmă, eu sunt ministru”

Inițial, Grindă le-a spus jurnaliștilor de la Libertatea că nu are nicio firmă. „N-am nicio firmă, eu sunt ministru”, a fost răspunsul ministrului, potrivit libertatea.ro. Ulterior, la câteva ore după apariția articolului, Ion Ștefan a transmis un comunicat în care arată că nu mai este administrator la firmele familiei sale, unde a rămas doar asociat. „Modalitatea de a face plăţile prin Programul Operaţional Regional respectă reglementările naţionale şi pe cele comunitare cu privire la conflictul de interese şi prevăzute de finanţatorul european în contractul de finanţare, eu nefiind inclus/implicat în vreun fel, direct sau indirect, pe circuitul de verificare/avizare/aprobare a cheltuielilor solicitate la rambursare, aceste procese fiind unele care se derulează exclusiv la nivelul aparatului tehnic al ministerului, în acord cu cerinţele şi exigenţele Comisiei Europene”, se arată în comunicat.

Totuși, liberalul nu precizează care sunt motivele pentru care proiectul cu fonduri europene derulat de Balcanic Prod nu este menționat în declarația de interese publicată de Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here