Creșteri fără precedent ale îmbolnăvirilor. Se pregătește un nou sistem de monitorizare a pacienților COVID-19 în România

0
540

Ziua de marți, 3 noiembrie, a adus recorduri cumplite de îmbolnăviri și decese în România: 7733 de infectări, precum 120 de decese cu Covid-19. Cele mai multe infectări, 762, au fost chiar în București, iar toate aceste cifre pot crește exponențial, de la o zi la alta, punând în pericol, practic, sănătatea și viața tuturor! Iar asta, evident, nu doar în București.

În acest context, Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că este este aproape gata un sistem informatic dezvoltat de STS şi Ministerul Sănătăţii, care va ajuta populația și factorii responsabili să ştie în fiecare moment unde sunt cei bolnavi de COVID-19 şi care este distribuţia geografică a cazurilor în Capitală.

În funcţie de aceste extrem de importante informaţii, se poate lua decizia punerii în carantină a unor zone, cartier, grup de străzi etc, lucru ce poate frâna creșterea atât de rapidă și de-a dreptul înfricoșătoare a numărului de cazuri în București.

”Ministerul Sănătății și STS au în curs de implementare un sistem informatic care să permită localizarea persoanelor în timp real. Acest sistem mai are câteva zile până va fi complet funcțional. Dacă în urma acestui sistem o să vedem străzi sau aglomerare pe mai multe străzi putem să luăm această decizie de carantinare locală. Dar e prematur”, a explicat primarul Nicușor Dan la începutul săptămânii.

Întrebat de jurnaliști cum va face tehnic carantinarea unei anumite zone, edilul a răspuns: „Eu cred că putem să luăm măsura, pentru că avem un efectiv de 1.500 de oameni alocați pentru această chestiune pe tot ce înseamnă ordine publică”.

Premierul Orban, despre sistemele actuale de monitorizare a bolnavilor de COVID-19: „Sunt sisteme foarte contestate”

Premierul Ludovic Orban a afirmat, înaintea vizitei sale în Israel, despre sistemele de monitorizare a bolnavilor de COVID-19 că sunt foarte contestate: „Presupune un acord din partea fiecărui cetățean”.

Premierul Ludovic Orban, întrebat de jurnalisți, duminică, despre sistemele de monitorizare a bolnavilor de COVID-19, a spus că „știți foarte bine că aceste sisteme sunt foarte contestate. Ele au fost aplicate în unele țări, mai puțin în UE. Presupune un acord din partea fiecărui pacient să își instaleze aplicația, iar dacă un cetățean nu vrea să instaleze aplicația, nu avem nicio posibilitate legală de a-l determinat să o facă”.

În ce privește sistemul de monitorizare, Orban a explicat că e simplu: „DSP emite ordine de izolare sau de carantinare la domiciliu. Ele se duc la Evidența Populației. Ministerul de Interne are obligația de a verifica periodic respectarea deciziilor luate de DSP de izolare sau carantinare”.

Dacă-mi permiteți, la București asta e o chestiune care chiar funcționează. Adică persoanele care sunt izolate sau carantinate sunt verificate de Poliție o dată pe zi, la diferite ore”, a intervenit primarul Nicușor Dan, aflat lângă el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here