FOTO. Raed Arafat îi dă replica Patriarhului, care a protestat după interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva

3
19232

Pentru prima dată din anul 1641 încoace – așadar de 379 de ani -, de când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse în România, la Iași, inițial la Biserica Trei Ierarhi, apoi (din 1888) la Catedrala Metropolitană unde se află și azi, așadar pentru prima dată într-o istorie seculară, accesul credincioșilor și al pelerinilor a fost restricționat, cei care nu pot dovedi cu buletinul că locuiesc în Iași neavând dreptul să intre în Catedrală!

Comandantul Acțiunii de combatere a Covid-ului, ministrul Raed Arafat, a reacționat prompt vineri seară, după ce Patriarhul Daniel le-a cerut autorităților să revină asupra deciziei de interzicere a pelerinajelor.

Concluzia este că, din păcate, această interdicție nu poate fi ridicată.

Oamenii care îi îndeamnă pe credincioși să meargă la pelerinaje, contrar deciziei autorităţilor, „nu dau doi lei” pe viaţa enoriaşilor, a spus medicul Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susţine că în astfel de situaţii, cum este pelerinajul la moaştele Sf. Parascheva, viaţa oamenilor poate fi pusă în pericol, pentru că riscul de infectare cu coronavirus este mare.

„Eu sper ca lumea să fie înțeleaptă în final, să lase la o parte toate îndemnurile care sunt împotriva acestor măsuri, să-i lase la o parte pe cei care le spun că nu e nicio problemă. Oamenii ăștia, credeți-mă, nu țin nici 1% la binele lor. Asta e problema!”, a declarat Raed Arafat, potrivit b1.ro.

„Am evitat pe cât am putut să intru în acest subiect, pentru a nu spune unii ca Arafat e de o anumită religie şi înseamnă că face asta împotriva creştinilor. Nu iau deciziile singur, stăm mulţi la masă când luăm aceste decizii.
Câteva sute de pelerini protestează în faţa Mitropoliei Iaşi, pentru că nu au acces la moaştele Sf. Parascheva.
Vorbim de logică medicală. Nu s-a interzis nici un fel de sărbătoare să aibă loc sau o slujbă, s-a interzis deplasarea oamenilor în condiţii extrem de riscante către aceste locuri şi desfăşurarea acestor manifestări în condiţii de maximă aglomeraţie, în care nu mai poţi să controlezi ce se întâmplă şi să creezi o situaţie în care oamenii se întorc acasă şi produc focare”, a declarat Raed Arafat la Antena 3, după intervenția Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

De remarcat, totuși, că imediat după decizia luată de Raed Arafat și de cei cu care a stat acesta la masă, organele locale din iași au INTERZIS TOTAL accesul oricărei persoane care NU ARE DOMICILIUL ÎN IAȘI (verificat pe buletin) la Moaștele Cuvioasei Parascheva. Pentru prima dată în istoria multiseculară a prezenței acestor moaște și a raclei în inima Moldovei.

Patriarhul BOR a criticat restricțiile impuse de autorități cu privire la organizarea pelerinajelor religioase în contextul pandemiei de coronavirus, acuzând autoritățile că au luat „o măsură disproporționată, discriminatorie şi fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”.
„Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.

Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autoritățile locale erau o garanție că pelerinajul de la Iași sau apropiatul pelerinaj de la București, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios. (…)

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu”, transmite Patriarhul Daniel, care-și exprimă speranța că autoritățile vor reveni asupra deciziei privind organizarea pelerinajelor religioase.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here