Ambasadorul Rusiei la București, convocat de URGENȚĂ la MAE, după atacul acestuia la Casa Regală

0
461

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus marți convocarea la minister pentru explicații a ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin – foto -, pentru a da explicații despre postarea pe Facebook jignitoare la adresa Casei Regale, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAE. Kuzmin va fi primit la nivel de director general în MAE. 

Ambasada Rusiei s-a referit într-o postare pe Facebook la Custodele Coroanei drept ”doamna Margareta” și a catalogat afirmațiile acesteia drept ”fake news”. 

Într-o postare pe Facebook, pe 22 noiembrie, Ambasada Rusiei a publicat pe 22 noiembrie un așa-zis „comentariu pentru presă”, intitulat „Despre fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc”. Textul este o replică la discursul custodelui Coroanei, susținut cu o seară înainte la „Seara Corpului Diplomatic acreditat la București”.

Majestatea Sa, Margareta, custodele Coroanei, a vorbit despre importanța securității în regiune, amintind de „atacurile Rusiei asupra securității noastre”, „ororile secolului trecut”:  

În urmă cu câteva luni, România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, acel odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre. Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-a întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit „flancul sudic” al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut”, a declarat Majestatea Sa, Margareta, custodele Coroanei, în fața ambasadorilor acreditați la Bcuurești, în seara de 21 noiembrie.

Postarea ambasadei a fost provocată de referirile la ocupația sovietică făcute de custodele Coroanei.

„Atmosfera ce precede sărbătorile din fostul palat regal a fost însă umbrită de țipătul războinic al „șoimilor”, pe care eram obișnuiți să-l auzim de la Washington sau de la sediul NATO de la Bruxelles. După cugetările despre soarta istorică dificilă și realizările actuale ale statului român, doamna Margareta a dat dovadă de o îngrijorare ce era demnă de o întrebuințare mai bună, cu privire la „securitatea” regiunii Mării Negre și a „unei părţi a lumii în jurul a ceea ce se numește de obicei „flancul sudic” al Alianței Nord-Atlantice”. (…)

În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” și cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, ştiri false, Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut. (…)

O reacție de sinceră surprindere și regret o generează și faptul că reprezentanta a celor „cinci generații” ale familiei regale a României, popoarele căreia au parcurs un drum lung luptând pentru independența de jugul străin, pentru credința lor, pentru drepturile culturale și lingvistice, nu este capabilă să înțeleagă motivele populației din Ucraina de Est (Donbass), forțată, în fața terorii neo-naziste, să pună mâna pe arme pentru a proteja memoria istorică a strămoșilor săi glorioși, propria cultură și limbă maternă.”

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, este cunoscut pentru desele poziții provocatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here