Nu e nicio surpriză. E doar pericol. Și încă foarte mare, pentru că aceia care caută motive de gâlceavă le pot găsi, cel mai adesea, foarte ușor.
Așa cum era de așteptat, guvernul de la Moscova a aprobat luni o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei, iar între acestea se află, cum era de aşteptat, şi România.
Potrivit HotNews.ro, în acest context, cei care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble, o monedă a cărei valoare a pierdut 45% din ianuarie.
Pe listă sunt, pe lângă ţările membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan,potrivit unui comunicat al guvernului de la Moscova, citat de TASS, RIA Novosti şi AFP.
„Ţările şi teritoriile menţionate au impus ori s-au alăturat sancţiunilor instituite împotriva Rusiei după începerea invaziei forţelor armate ruse în Ucraina”, arată HotNews.ro.
Pe de altă parte, bombardamentele au continuat la fel de violent în Ucraina. S-au dat lupte grele în suburbiile Kievului, primarul susținând că „Soldații ruși ucid deliberat civili”.
Afaceri periculoase
Biziday.ro scrie, citând New York Times, că Statele Unite au construit un adevărat pod aerian, aprovizionând Ucraina cu armament prin Polonia și România. În baze din Europa de Est echipe ale US Cyber Command duc un război nevăzut cu Rusia.
“În mai puțin de o săptămână, SUA și NATO au trimis peste 17.000 de arme antitanc, inclusiv rachete Javelin, peste granițele Poloniei și României, după ce au fost anterior descărcate în aceste două țări din avioane militare de marfă gigantice. Până acum, forțele ruse au fost prea ocupate în alte părți ale Ucrainei ca să mai poată ținti liniile de aprovizionare cu armament, dar probabil asta nu va dura”, a scris cotidianul american, susținând că acestea sunt doar cele mai vizibile contribuții.
Dezvăluirea vine la nici o zi după ce România și Polonia au fost amenințate indirect de către Rusia. Duminică, un purtător de cuvânt al ministerului apărării rus a spus că orice țară care pune la dispoziția Ucrainei aeroporturile poate fi considerată ca parte din conflict.